העמקת המשבר בקרב ארגון האחים המוסלמים

לאחר כמה חודשים של רגיעה במתיחות בין שתי הנהגות האחים המוסלמים – "חזית אסטנבול" בראשות מחמוד חוסין, המזכ"ל לשעבר של הארגון, ו"חזית לונדון" בראשות אבראהים מוניר, ממלא מקום המדריך הכללי של הארגון, עלו על פני השטח המחלוקות בארגון עם הופעתו של זרם שלישי הנקרא "חזית השינוי". הזרם הזה מורכב מצעירים המצהירים כי מטרתם לשים קץ לסכסוך בין שתי ההנהגות.

מומחים בתחום הזה סבורים כי כניסת הזרם הזה עלולה להעמיק את המחלוקות בקרב ארגון האחים המוסלמים. השלטונות במצרים רואים בארגון האחים המוסלמים ארגון טרור וגזרו על מנהיגיו עונשים חמורים כולל גזר דין מוות משום שהיו מעורבים במעשי האלימות שפרצו לאחר הדחת נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי בשנת 2013.    

צעירי "חזית השינוי" החלו לפעול כבר לפני שנה ובימים האחרונים פרסמו הודעה שהם מתכוונים לכנס ועידה בטורקיה מחר (15 באוקטובר) כדי להודיע על מטרותיהם ותוכניותיהם ולפרסם מסמך אודות הארגון החדש. לפי המומחה המצרי לענייני התנועות האסלאמיות, עמר עבד אל-מנעם, בראש הזרם החדש עומד מוחמד מונתצר, הדובר לשעבר של האחים המוסלמים ואישים נוספים כמו רדא פהמי, עמר דראג', ג'מאל עבד אל-סתאר, עמר חאמד ואחמד מולאנא. עוד אמר כי את "חזית השינוי" ייסד בעבר מוחמד כמאל, מייסד הזרוע החמושה של האחים המוסלמים וועדותיה המיוחדות, שנהרג בשנת 2016 ולאחר מכן החליף אותו מונתצר. עם זאת במישור הארגוני מי שמוביל את הזרם הזה במחתרת הוא בכיר האחים המוסלמים יחיא אל-סייד אבראהים מוסא שנגזר דינו במצרים.   

ההזמנה לכינוס הזרם החדש[1]

לפי המומחים, התנועות המיוחדות שקמו בשנת 2014 הצמיחו תנועות כגון "חסם", "לואא' אל-ת'ורה", "אל-מקאומה אל-שעביה" ו"כתאיב חלואן" – כולן משויכות לארגון האחים המוסלמים. בינואר 2021 הציבה ארה"ב את יחיא אל-סייד אבראהים מוסא ברשימת הטרוריסטים הבין-לאומיים בהיותו מנהיג בכיר בתנועת "חסם" במצרים, תנועה שארה"ב קטלגה אותה כארגון טרור. מוסא שימש כדובר רשמי של משרד הבריאות המצרי בתקופת שלטון האחים המוסלמים. לאחר הדחת האחים המוסלמים מהשלטון הואשם מוסא בביצוע פעולות טרור במצרים ובהן פגיעה בתובע הכללי המצרי לשעבר – השאם ברכאת. לפי שלטונות הביטחון המצריים "חסם" הוא שלוחה של האחים המוסלמים.  

עבד אל-מונעם מחלק את האחים המוסלמים לשלוש קבוצות: הקבוצה הראשונה, השקטה, מתעלמת ממה שקורה בתוך ארגון האחים המוסלמים; הקבוצה השנייה – זועמת על העימותים בארגון; הקבוצה השלישית – מקווה להתפייס עם השלטון המצרי והיא עוקבת אחר הסכסוך בין שתי ההנהגות מחוץ למצרים [אסטנבול ולונדון]. מהקבוצה השנייה יצאה "חזית השינוי" הקוראת לשוב לאלימות ולחדש את הפיגועים האיכותיים שביצע בעבר מוחמד כמאל.

אשר למסמך "חזית השינוי", מעריך עבד אל-מונעם כי הוא יכלול קריאה להיראות כארגון בלתי אלים, החייאת האידיאולוגיה של התיאורטיקן של האחים המוסלמים – סייד קוטב – ויישום רעיונותיו של מוחמד עזת, ממלא מקום המדריך הכללי של האחים המוסלמים הכלוא במצרים על פיגועים איכותיים. מוחמד עזת נשפט לכמה מאסרי עולם מאסר לאחר שהואשם בריגול לטובת גורמים זרים ובטרור. כמו כן, המסמך יאיץ בצעירי הארגון להתנגד לפעולות של "חזיתות לונדון ואסטנבול" וידגיש כי ההנהגה של הארגון צריכה לעבור אל הצעירים. עם זאת, משקיפים סבורים כי המסמך יתנער מאלימות חמושה.

מקורות מקורבים ל"חזית לונדון" אמרו כי "חזית השינוי" היא זרם קטן שאפשר להכילו, והשפעתו אינה גדולה בקרב הצעירים. כמו כן ארגון האחים המוסלמים לא יאפשר להחיות את רעיון האלימות והאשמת האחר בכפירה שבלטו בשנות השישים במאה שעברה. עוד אמרו המקורות כי "חזית לונדון" פועלת לפרסם מסמך שלה שהוכן לפני המסמך של "חזית השינוי" סביב תפקיד האחים המוסלמים בעתיד. לעומת זאת, "חזית אסטנבול" לא הגיבה לפעילות של "חזית השינוי" ובחרה להטיח האשמות ב"חזית לונדון" שהיא העומדת מאחורי הפעילות של "חזית השינוי".

המומחה המצרי – עבד אל-מונעם – מעריך כי הסכסוך בין "חזית אסטנבול" ל"חזית לונדון" יעמיק בתקופה הבאה, והפעילות של "חזית השינוי" תגביר עוד יותר את המשבר. הסכסוך בין "חזית לונדון" ל"חזית אסטנבול" הגיע לשיאו כאשר "חזית לונדון" הקימה רשות עליונה כחלופה ללשכת המדריך הכללי של ארגון האחים המוסלמים וקדמה לכך הסלמה לאחר ש"חזית לונדון" הקימה מועצת שורא חדשה ופיטרה את חברי מועצת השורא של "חזית אסטנבול" ובראשם מחמוד חוסין.  

מועצת השורא של לונדון הוקמה עקב מחלוקות עם "חזית אסטנבול" לאחר שמועצת השורה של איסטנבול הקימה ועדה ממלאת מקום למדריך הכללי בראשות מצטפא טלבה והדיחה את מוניר מתפקידו אלא ש"חזית לונדון" הדיחה את טלבה בטענה כי את הלגיטימיות של הארגון מייצג מוניר.

עבד אל-מונעם הוסיף כי ההיענות של הצעירים לקריאת "חזית השינוי" להצטרף אליה מוגבלת. בינתיים היא מתבטאת ברשתות החברתיות בלבד ואילו בשטח לא ניכרת הצטרפות מסיבית של החזית הזאת לארגון האחים המוסלמים כך שיישום הרעיון של חזרה לאלימות באמצעות ועדות מיוחדות נראה רחוק.[2]


[1] https://www.alarabiya.net/, 13.10.2022

[2] https://aawsat.com/, 14.10.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: