התגברות מחאות הזעם באיראן בעקבות מותה של צעירה בעת מעצר ע"י משטרת המוסר

סטודנטים באוניברסיטאות טהרן ומשהד ארגנו אתמול (18 בספטמבר) הפגנות מחאה על מותה של מהסא אמיני לאחר שנעצרה ע"י משטרת המוסר של איראן המיישמת כללים נוקשים בכל הקשור לעטיית חג'אב.

הסטודנטים הניפו שלטים ובהם גינו את את דיכוי החירויות ואת האלימות נגד נשים בסיסמה "חירות, נשים וחיים". בטוויטר היווה ההשתג "המיסה אמיני" אחד הנפוצים ביותר בשפה הפרסית. גם בסננדג', במחוז כורדיסטן, התחדשו המחאות בצל נקיטת צעדים בטחוניים תקיפים מצד השלטונות לאחר לילה של עימותים בין המפגינים המשטרה. המפגינים השמיעו קריאות הזדהות עם העיר שקז שבה הייתה מתיחות לאחר הלוויתה של מהסא אמיני: הם קראו "מוות לדיקטטור" כשכוונתם למנהיג הרוחני האיראני – עלי ח'מנאי. כמו כן הפילו שלט גדול ובו תמונתו של קאסם סולימאני, מפקד כוח אל-קודס שחוסל בהתקפה איראנית בראשית שנת 2020. מפלגות האופוזיציה הכורדית קראו לשביתה כללית בערים הכורדיות במערב המדינה.

מחאות באיראן[1]

במקביל, נשים איראנות פרסמו ברשתות החברתיות קמפיין שנקרא "תחדי" ובו קראו לשרוף כיסויי ראש. כמו כן הפיצו סרטונים בנושא הזה.   

ארגון "הה נר'או", העוקב אחר זכויות האדם בכורדיסטן, טען כי לפחות 33 בני אדם נפצעו במרדף שניהלו כוחות המשטרה נגד המפגינים בערים שקז וסננדג'.

רוב עיתוני איראן שסקרו את האירוע מתחו ביקורת על מדיניות השלטונות בכפיית החיג'אב. העיתון הרפורמיסטי "אפתאב" ציין את ההלם שפקד את איראן בעקבות האירוע. העיתון הרפורמיסטי "אעתמאד" כתב כי הציבור נדהם ממה שקרה למהסא אמיני והוא זועם משום שאין זו הפעם הראשונה שמשטרת המוסר נוקטת אלימות.  

היומון "ג'ומהורי אסלאמי" המתון הזהיר מפני פיצול חברתי הנובע מההתנהגות האלימה של אנשי המשטרה. העיתון הכלכלי אסיא כתב בעמודו הראשון תחת תמונת קבר הצעירה "מהסא יקרה, שמך יהפוך לסמל"

נשיא איראן לשעבר מנהיג הזרם הרפורמיסטי באיראן – מוחמד ח'אתמי – קרא לשלטונות להפסיק את המעשים הבלתי חוקיים ואלה הנוגדים את ההיגיון וההלכה ולהעמיד לדין את האחראים לאירוע. מפלגת "אעתמאד מלי" של המנהיג הרפורמיסטי – מהדי כרובי – קרא לחוקק חוק לביטול עטיית רעלה בכפייה.

איגוד עובדי הקולנוע פרסם גילוי דעת ובו דרישה לשים קץ לסיורי המשטרה שמטרתם לכפות עטיית חיג'אב. כוכבת הקולנוע האיראנית – כתאיון ריאחי – פרסמה באניסטגרם את תמונתה ללא רעלה. הבמאי אצר'ר פרהאדי, זוכה פרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר, אמר כי "מהסא חיה היום יותר מאתנו משום שאנו ישנים ולא מגיבים לאכזריות אינסופית ובכך אנו שותפים לפשע."

ברשתות החברתיות פורסם כי השלטונות האיראניים הגבילו את היכולת להתחבר לאינטרנט דרך הנייד בשקז ובאזורים הסמוכים כפי שקרה במחאות קודמות.

כמה שחקני נבחרת איראן בכדורגל כתבו במשותף באינסטגרם: "שערן של בנותינו מכוסה בתכריכים". שחקן ההתקפה סרדן אזמון אמר: "אם אלה מוסלמים אז אני מבקש מאללה להפוך אותי לכופר

המשטרה הכחישה שהצעירה מתה כתוצאה ממכות וטענה כי היא מתה ממחלה כאשר המתינה עם נשים אחרות בתחנת משטרת המוסר, ואילו אביה הכחיש כי בתו סבלה ממחלה כלשהי. הוא הודיע כי הגיש תלונה לבית המשפט בטהרן והבטיח להיאבק עד הסוף כדי שהצדק יצא לאור והאחראים למות בתו יבואו על עונשם.

נשיא איראן אבראהים ראיסי התקשר למשפחתה של מהסא אמיני והבטיח כי יעקוב אחר החקירה כדי שיתבהרו נסיבות המקרה. יו"ר הפרלמנט האיראני – מוחמד קאליבאף – הודיע על הקמת ועדת חקירה בנושא.

העיתון "איראן", שופרה של ממשלת איראן התריע מפני מתיחות פנימית והגן על משטרת המוסר. הוא תאר את מותה של מהסא כתאונה וטען כי מותה מכאיב ומצער אך קרא לא להפריז באירוע שלא קרה במתכוון. לטענתו המשטרה התקדמה בטיפולה בנושא החג'אב ,והיא מזהירה לפני שהיא נוקטת צעדי ענישה. עוד טען העיתון כי אמנם יש נקודות תורפה בטיפול בבעיה ואין להתעלם מהן, אך הדבר העיקרי הוא שלא תהיה הגזמה בעיסוק בנושא כדי להימנע ממתיחות פנימית "הצער על מות הצעירה אינו צריך לתת לגיטימיות לעבור על כללי המוסר והצדק."

סוכנות הידיעות הצרפתית ציטטה את היומון "כיהאן" השמרן והקיצוני שיצא להגנת המשטרה: "היקף השמועות והשקרים שהופצו לאחר מותה של מהסא התגבר במידה ניכרת אולם התמונות שפרסמה המשטרה סביב האירוע הביכו את האופורטוניסטים שרצו לנצל את מותה לטובתם."[2]


[1] https://aawsat.com/, 19.9.2022

[2] https://aawsat.com/, 19.9.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: