מחלוקות באל-קאעדה סביב יורשו של אימן אל-זואהרי

היומון אל-שרק אל-אוסט פרסם כתבה על מאבק הירושה בארגון אל-קאעדה.

"ארגון אל-קאעדה לא מינה עדיין יורש לאימן אל-זואהרי, מנהיג הארגון שחוסל בהתקפה אמריקנית בראשית החודש שעבר באפגניסטן. הסיבה לכך היא אי הסכמה על מועמד אחד מתוך בורסת השמות של המועמדים וביניהם אבו עוביידה אל-ענאבי, ח'אלד באטרפי, עומר דירי, סיף אל-עדל ועבד אל-רחמן אל-מר'רבי.

סיף אל-עדל הוא מוחמד צלאח זידאן עבר לאפגניסטן בשנת 1989 והצטרף לאל-קאעדה. מילא תפקיד מרכזי בפיתוח היכולת הצבאיות של הארגון והשתתף בייסוד סניפים אזוריים בייחוד באפריקה.

סיף אל-עדל[1]

באטרפי הוא מנהיג סניף אחר של אל-קאעדה בחצי האי ערב, וההנהגה עברה אליו בעקבות הריגת קאסם אל-רימי בהתקפה אווירת אמריקנית בפברואר 2020. אל-ענאבי המוכר בשם יזיד מובארכ הוא מנהיג אל-קאעדה בארצות המגרב. דירי המוכר בשם אחמד עמר או אבו עביד הוא מנהיג תנועת הצעירים בסומליה. אל-מר'רבי או מוחמד אבאתי היה האיש המקורב ביותר לאל-זואהרי והיה אחראי על אבטחת התקשורת שלו ועל הפיקוח על העברת המסרים המוצפנים לבסיסי הארגון ברחבי העולם.

מומחים לענייני הפונדמנטליסטים אומרים כי קיימת מחלוקת בין הקבוצה של אל-זואהרי סביב המועמד החדש ובייחוד לגבי המועמד סיף אל-עדל. קבוצה אחרת המכונה קבוצת בן לאדן סבורה כי מסוכן לחשוף את שמו של המנהיג החדש והדבר יגרום רק להגברת הקרע והפילוג בארגון.

לפי משקיפים, איבד אלקאעדה בשנים האחרונות כמה מנהיגים בולטים כגון אבו פראס אל-סורי, אבו ח'אלד אל-מוהנדס, אבו ח'דיג'ה הירדני, אבו אחמד האלג'יראי, סיאף התוניסאי וחוסאם עבד אל-ראוף הידוע בכינויו אבו מוחסן אל-מצרי וכן אבו אל-ח'יר אל-מצרי.

חוקר התנועות הפונדמנטליסטיות – אחמד זר'לול – אמר כי ארגון אל-קאעדה עובר כעת מצב של התפרקות והדבר התבטא באופן ברור במחלוקת בתוך הארגון בנושא זהות מחליפו של אל-זואהרי.

חוקר מצרי – עמר עבד אל-מונעם – סבור כי אי ההכרעה בנושא קביעת המחליף לאל-זואהרי חושפת מאבק אמתי, ועקב העיכוב בהכרזה עליו מתרבים הקולות בארגון נגד מועמדותו של סיף אל-עדל אף שקודם לכן הוא היה המועמד המוביל. לדברי אל-מונעם, הקולות המתנגדים לסיף אל-עדל סבורים כי יש הרבה מנהיגים הראויים לשאת באחריות ולהוביל את ארגון אל-קאעדה ובהם אל-ענאבי, באטרפי, דירי ואל-מר'רבי ומנהיגים נוספים בתימן ובסומליה. עוד אמר כי הקבוצה המתנגדת לסיף אל-עדל, שהייתה מקורבת לאל-זואהרי, מנמקת את התנגדותה בכך שאל-עדל נמצא באיראן הוא גם רחוק מזירת הג'יהאד בשעה שמנהיג הארגון חייב להיות תמיד קרוב לזירת ההתרחשויות באזורים נפיצים. הם גם סבורים כי שסיף אל-עדל חסר את הכישורים להבין את דרישות הארגון ואת האתגרים שלו.

מתנגדי אל-עדל סבורים גם שהוא אינו בעל כריזמה, מהיר חמה, קנאי ואמוציונלי בנוסף לכך שהוא חלק על אל-זואהרי בכמה נושאים רעיוניים.

משקיפים ציינו גם כמה דברים של בן לאדן על כך שסיף אל-עדל הוא ראוי פחות מאחרים, ואם יקבל את ההנהגה תהיה לכך השפעה שלילית על הארגון בסוריה ובעיראק."[2]


[1] https://www.youm7.com/, .4.8.2022

[2] https://aawsat.com/, 3.9.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: