מתיחות בין תורכיה לתוניסיה על רקע התערבות ארדואן בענייני תוניסיה

בימים האחרונים שוררת מתיחות בין תורכיה לתוניסיה על רקע ביקורת שמתח ארדואן על נשיא תוניסיה שפיזר את הפרלמנט. בראש הפרלמנט שפוזר עמד אל-ר'נושי שהוא בעל ברית של ארדואן.

בתגובה להתבטאות ארדואן זימנה תוניסיה את השגריר התורכי והביעה מחאה על דבריו לפני ששר החוץ שלה עות'מאן אל-ג'רנדי שוחח עם עמיתו התורכי מולוד ג'אויש אור'לו כדי להודיע לו על מחאת תוניסיה. 

נשיא תוניסיה קיס סעיד הגיב לדברי ארדואן: "תוניס איננה יחידת ממשל באימפריה העותומנית ואינה מחכה לצו מידי הסולטן התורכי. כבודנו וריבותינו עומדים מעל כל שיקול.

ארדואן וסעיד[1]

חוגים פוליטיים בתוניסיה אמרו שיחסי שתי המדינות לא יגיעו לכדי משבר אך הדבר תלוי בהתנהגות של תורכיה החוששת מאיבוד השפעתה בעקבות קריסת תנועת אל-נהדה האסלאמית בראשות ראשד אל-ר'נושי. עם זאת הזהירו החוגים האלה מכך שתוניסיה יכולה לנצל את המשבר כדי להשיג רווחים דוגמת עיון מחדש או אפילו נסיגה מהסכם הסחר החופשי בין שתי המדינות, אך יש גם זהירות מהתגובה התורכית בייחוד לאחר שהשיגה דריסת רגל במערב לוב בגבול עם תוניסיה לאחר שממשלת ההסכמה הקודמת בראשות פאיז אל-סראג' ביקשה מתורכיה סיוע בהתמודדות מול הצבא הלאומי של לוב בפיקודו של ח'ליפה חפתר. 

דובר בשם מפלגת הזרם העממי – מוחסן אל-נאבתי – אמר כי המשטר הטורקי צריך לבחור כעת ביחסיו עם תוניסיה בין כיבוד שכנות טובה ויחסים טובים לבין עימות והוא יפסיד כפי שקרה בעימותיו הקודמים מול מדינות ערביות דוגמת מצרים ומדינות המפרץ. נאבתי הבהיר כי הרגיעה כעת תלויה בצד התורכי. תוניסיה אינה חותרת ולא חתרה מעולם להסלמה אלא רק רוצה לשמור על ריבונותה, כבודה ויכולתה לקבל החלטות.

משקיפים סבורים כי הצהרות תורכיה שלא נשמעו רק ע"י ארדואן אלא גם ע"י יו"ר הפרלמנט – מוצטפא שנטוב – ומפלגת אל-עדאלה ואל-תנמיה שפירש את החלטת הנשיא סעיד לפזר את הפרלמנט בשנה שעברה כהזדמנות לבלום את ההתערבות הפוליטית הטורקית בענייני תוניסיה. והרי ארדואן הוא בעל ברית קרוב של תנועת אל-נהדה האסלאמית בראשות אל-ר'נושי שפגישותיו עם הנשיא התורכי עוררו ויכוח בתוניסיה.

מנהל המכון הערבי למחקרים פוליטיים וחברתיים בז'נווה, ריאד אל-צידאוי, אמר כי האחרון שיכול לתת שיעורים במוסר פוליטי הוא ארדואן. 'אם ביתך עשוי מזכוכית אל תשליך על בתי האנשים אבנים.' ארדואן כלא וגירש יותר מ-120 אלף פקידים, מרצים, עיתונאים וקצינים ועשה טיהור במדינה באשמת שיתוף פעולה עם פתחאללה גולן ושינה את המשטר…  תוניסיה צריכה להגיב כלפי תורכיה בנחישות וזו הזדמנות לרסן את ההתערבות התורכית הבוטה בתוניסיה ולבצע הערכה מחדש לגבי כל ההסכמים המסחריים בין שתי המדינות. ממילא לא הרווחנו מהיחסים הכלכליים עם תורכיה, והמאזן המסחרי נוטה לטובת תורכיה. מלבד זאת, תורכיה מתחרה בתוניסיה בכל הענפים ואף הזיקה לה בענפים מסויימים לאחר שמצאה משתפי פעולה עימה בתנועת אל-נהדה."[2]


[1] https://alarab.co.uk/, 7.4.2022

[2] https://alarab.co.uk/, 7.4.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: