עורך יומון ערבי: ביקור אל-אסד באמירויות – תחילת ההפיכה נגד ההגמוניה של ארה"ב

"ביקור נשיא סוריה – בשאר אל-אסד – באמירויות, שהוא ביקור ראשון שלו במדינה ערבית מאז תחילת הסכסוך הסורי בשנת 2011, עורר כעס בוושינגטון. ארה"ב הביעה אכזבה רבה ודאגה מהניסיון לתת לגיטימיות לאסד למרות המעשים הנוראים שביצע משטרו נגד הסורים בעשור האחרון.

הביקור משקף שיפור ביחסי האמירויות וסוריה במקביל התקרבות בין האמירויות לרוסיה וסירובה של מדינת האמירויות לבקשה האמריקנית להגדיל את הפקת הנפט.[1]

אסד באמירויות[2]

להלן עיקרי המאמר של עורך "ראי אל-יום" בנושא:

"אחד הדברים החיוביים הבולטים ביותר שהולידה המלחמה באוקראינה הוא הנסיגה המהירה במעמדה של ארה"ב ובהשפעתה במזרח התיכון והעובדה שהיא איבדה את רוב בעלי בריתה המסורתיים וההיסטוריים בייחוד באזור המפרץ הערבי, ואין לשלול את המשך הנסיגה הזאת באופן מהיר אם יתעצמו כישלון המזימה האמריקנית נגד רוסיה וכל מה שקשור בסנקציות הכלכליות והפוליטיות נגד רוסיה וחולשת שליטת הדולר שלה על המערכת הפינסית העולמית עקב הברית הרוסית-הסינית החדשה והפילוג במחנה הערבי הנגדי.

יש ארבעה סימנים התומכים בתיאוריה הזאת, ואפשר לסכם את המשוואות החדשות שנוצרו בנקודות הבאות: הביקור המפתיע של הנשיא הסורי בשאר אל-אסד במדינת האמירויות וקבלת הפנים החגיגית שנערכה לכבודו, דבר המהווה סטירת לחי מצלצלת לארה"ב; התגברות המרי נגד ההגמוניה האמריקנית שמונהג ע"י האמירויות וסעודיה התופסות את המקומות הראשון והשני ברשימת המדינות המפיקות נפט בארגון אופ"ק. המרי הזה התבטא בסירוב להיענות לבקשות הנשיא ג'ו ביידן להגביר את הפקת נפט כדי להוריד את מחירו ולספק חלופות כדי לכפות סנקציות על הנפט והגז של רוסיה; הזמנת סעודיה את מנהיג סין לבקר אצלה והבעת נכונותה להשתמש במטבע הסיני במקום הדולר האמריקני וזה אומר שסעודיה ואולי גם מדינות המפרץ האחרות מוכנות להצטרף למערכת הפיננסית הרוסית והסינית החדשה במקום המערבית.

קבלת הפנים החגיגית של אסד באבו דבי ודוביי היא הביטוי הבולט ביותר של המרד הזה או האינתיפאדה נגד ההגמוניה האמריקנית ומסר תקיף לוושינגטון שיהירותם של האמריקנים עברה את הגבול. ביקור הנשיא הסורי מעשה בזמן שבו סעודיה ואבו דבי סירבו לקבל את פניו של אנטוני בלינקן, שר החוץ האמריקני. חשוב מכך, ביקורו של שיח' עבדאללה בן זאיד. שר החוץ של האמירויות, במוסקווה ופגישתו עם עמיתו הרוסי – סרגיי לברוב – והופעתם בפני המצלמות כשניכרת כימיה ביניהם, דבר שזרה עוד הרבה מלח על פצעי ההשפלה האמריקנית.

עיתוי ביקורו של הנשיא אל-אסד באמירויות ביום השנה ה-11 לתחילת המלחמה בסוריה שהונהגה ע"י ארה"ב כדי להפיל את משטרו ולאחר שלושה שבועות מהפלישה הרוסית לאוקראינה והמצור על הבירה קייב וחוסר האכפתיות מהתגובה האמריקנית הזועמת – משקפים תחילה של הליכי גירושים ראשוניים [של מדינות המפרץ] מבעל הברית האמריקני היהיר שנוטש את בעלי בריתו וסוחט אותם."

עבד אל-ברי עטואן ממשיך: "ביקור הנשיא אל-אסד באמירויות הוא דרך דו סטרית והוא בעל חשיבות רבה לשתי המדינות ולמנהיגיהן. הוא שובר את הבידוד של סוריה ממדינות ערב ומהווה תחילה של הבקעת המצור הכלכלי האמריקני שהוטל על סוריה. הביקור חונך נרמול ערבי [עם סוריה] ומבוא לחידוש חברותה של סוריה בפסגת הליגה הערבית שתתקיים בנובמבר 2022.

אשר לרווחים של מדינת האמירויות מהצעד האמיץ הזה הם רבים והבולט בהם הוא צמצום הנזקים שנגרמו למדינה ולדימויה כתוצאה מהסכמי 'שלום אברהם' עם ישראל וההפרזה בצעדי הנרמול אתו דבר שהווה סכנה לביטחונה וליציבותה. בניית גשר של אמון ושת"פ [של מדינת האמירויות] עם ציר ההתנגדות באמצעות סוריה, בעלת הברית הנאמנה של איראן, יכולה להוות מוצא עבורה ועבור סעודיה מביצת המלחמה בתימן, ויתכן שאין זה מקרה שהיא הציעה יוזמה לדיאלוג בין הצדדים התימניים בריאד ואפילו הזמינה רשמית את תנועת אנצאראללה [החות'ים] להשתתף בו."

לסיכום טוען עטואן: "אנו עדים בימים האחרונים לאותות המבשרים על הפיכה במדינות הנקראות 'הציר המתון בעולם הערבי' בהנהגה משולשת של מצרים, האמירויות וסעודיה נגד ההגמוניה האמריקנית באזור הערבי, והדלת פתוחה למדינות נוספות כגון אלג'יריה, עיראק, סוריה וסודן אם ירצו להצטרף, ואולי הציר החדש יתגבש באופן ברור יותר בפסגה הערבית הבאה באלג'יריה.

ודאי שתחול נסיגה בנרמול עם ישראל אך הנרמול צריך להיפסק לחלוטין משום שהוא מהווה הטעות החמורה ביותר שביצעו המדינות המנרמלות בעבר וכעת, ואנו אופטימים בנושא הזה.ההפיכה נגד ארה"ב היא הפיכה גם נגד ישראל…

נראה שמטוסו של בשאר אל-אסד וצוותו, שבעשור האחרון טסו רק למוסקווה ולאיראן, יהיו עסוקים מאוד בימים ובחודשים הבאים ואיננו שוללים שריאד וקהיר יהיו התחנות הבאות שלהם לאחר אבו דבי למרות הנסיונות של ארה"ב לשים מכשולים בדרך. ימים יגידו."[3]


 [1] https://www.raialyoum.com/, 18.3.2022

[2] https://www.alquds.co.uk/, 20.3.2022

[3] https://www.raialyoum.com/, 19.3.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: