תמיכת המשטר הסורי ברוסיה לעומת דעות מגוונות בקרב האופוזיציה והציבור הסוריים

העיתונאי הסורי אכרם אל-בני כתב במאמרו ביומון "אל-שרק אל-אוסט" על אודות תמיכת המשטר הסורי ברוסיה ועל הרב-גוניות בעמדות הסוריות באופוזיציה ובציבור הסוריים בנושא המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

להלן עיקרי המאמר:

"מיד עם הכרזת המלחמה נגד אוקראינה מיהרו המשטר הסורי ותומכיו להביע תמיכה ברוסיה והטיפו ללגיטימיות של הפלישה לאוקראינה בנימוק שהמלחמה היא תיקון של ההיסטוריה ותחילת הסוף של קיומה של מעצמה אחת השולטת בעולם [ארה"ב] שזלזלה באינטרסים של רוסיה וביטחונה. כך! אולי סוריה נקטה עמדה זאת כהכרת תודה על התפקיד שמילאו הרוסים במניעת נפילת משטרו של אסד, ואולי סוריה הימרה על ניצחון של רוסיה והרחבת השפעתה בקרב מדינות אירופה מתוך תקווה שדבר זה יאלץ אותן לעדן את עמדותיהן כלפי הטרגדיה הסורית ולהקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה…

אולם עמידתם האיתנה של האוקראינים מול רוסיה והחרפת התגובות הבין-לאומיות כלפי המלחמה לא תאמו את ההימור הסורי. ההסלמה חסרת התקדים של מדינות המערב נגד רוסיה והעיצומים הקשים שננקטו נגדה מדאיגים את ראשי המשטר הסורי ומגבירים את חוסר יכולתם לנהל את המשבר הכלכלי שלהם ההולך ומתגבר שלא לדבר על מצב שיקומה של סוריה [שאינו מתקדם] ודבר זה גרם להם למהר לדבר על השפעות המלחמה השליליות על המצב הכלכלי.

המלחמה נגד אוקראינה[1]

כל זאת במקביל לחיזוק צעדי הדיכוי המתבטאים במעצר של מבקרי המשטר וחקיקת חוקים מפחידים כולל ענישה של מותחי הביקורת על המשטר ברשתות החברתיות. בכירי המשטר ממשיכים לעגל פינות ולטעון גם כי המלחמה באוקראינה עשויה לשחרר מעט את הלחץ הרוסי עליהם בכל הקשור בנקיטת דיכוי ואלימות כלפי תושבי סוריה.   

לעומת זאת, אנשי האופוזיציה הסורית הצהירו על עמדה כללית נגד מלחמת רוסיה נגד אוקראינה  אך אין שם אחידות. חלקם עידנו את התנגדותם למלחמה בכך שטענו כי לרוסיה יש זכות להגיב על התעלמות מדינות המערב מחששותיה והפניית גבן לצרכי הביטחון שלה… חלקם גינו את המלחמה וראו בה התקפה לא צודקת בכוח הנשק על מדינה ריבונית בהזכירם את ההתערבות הצבאית הרוסית נגד רצון העם הסורי. קבוצה אחרת של פלגים חמושים בצפון המדינה קראה לנצל את המתרחש באוקראינה להסלמת העימות נגד המשטר הסורי. ואילו קבוצות אסלאמיסטיות קיצוניות קראו להצטרף לשדה הקרב לנקום ברוסיה על מעשיה נגד המוסלמים בצ'צ'ניה, בסוריה ובמקומות אחרים.

הקשיים של רוסיה באוקראינה וההתפתחויות בקרבות השפיעו מאוד על עמדתם של רוב הסורים ולא קשה להבחין שיש שילוב של תחושות – מצד אחד התפעלות מהעמידה האיתנה ומהאומץ של העם האוקראיני ומנהיגיו ותקווה שהעימות שם יביא להחלשת מדיניותה של רוסיה בהגנה על המשטר הסורי ומצד שני יש גם קריאות להתנדב לתמיכה ברוסיה כצורה של תגמול לרוסיה על תמיכתה בסורים וגם מתוך תקווה לשיפור פרנסתם.

אשר לתושבים באזורי שליטת המשטר הסורי, הם חוששים מהשפעת המלחמה על חיי היום-יום שלהם בעקבות הסנקציות על רוסיה. הפליטים בסוריה חוששים מהשלכות המלחמה על מצבם עקב הגידול במספר הפליטים האוקראינים במדינות המערב, דבר שעלול להרע את תנאי חייהם ולהביא להגברת ההפליה נגדם במקביל להרעה במצב העקורים עקב ירידה בהתעניינות הבין-לאומית במצבם וצמצום הסיוע של האו"ם.      

רוב הסורים מגלים הזדהות עם האוקראינים ביודעם היטב את הסבל המצפה להם בעקבות ההרג, ההרס, והפליטות בייחוד שרוסיה נוקטת את מדיניות האדמה החרוכה כפי שעשתה בסוריה, אם כי חלקם מצטערים על השוני ביחס העולם למה שקרה להם בסוריה לעומת היחס של העולם למתרחש באוקראינה, כלומר המערב התאחד בגינוי כלפי רוסיה ומלחמתה נגד האוקראינים כולל הטלת סנקציות קשות, משלוח נשק לאוקראינה וקליטת מיליוני פליטים, בניגוד למה שקרה בסוריה כאשר כניסתה של רוסיה למערכה בסוריה בשנת 2015 התקבלה בשביעות רצון ע"י המערב…"[2]   


[1] https://www.aljazeera.net/, 18.3.2022

[2] https://aawsat.com/, 18.3.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: