מחאה חברתית כלכלית בסוריה

לאחר שבוע של מחאות במחוז אל-סוידאא' בסוריה החליטו מארגני ההפגנות לפי הנחיות ההנהגה הרוחנית להפסיק את המחאות ולפתוח במו"מ עם נציגי המשטר ולתת להם הזדמנות להיענות לדרישות ראשי המחאה שעיקרן נוגע לענייני פרנסה ושיפור חיי היום-יום.

בהודעה שפרסמו הדגישו ראשי המחאה כי הפסקת ההפגנות היא זמנית וכי הם אינם קוראים למלחמה ולהרס והם אלה ששמרו תמיד על מוסדות המדינה מאז תחילת המרד בסוריה [2011].

המחאה פרצה בעקבות החלטת המשטר הסורי להפסיק לסבסד מוצרים מתן סובסידיות למאות אלפי תושבים. עד כה לא היו התנגשויות אלימות ונציגי המשטר הסורי הכילו את המחאה.

המחאה באל-סוידאא'[1]

עורך "שבכת אל-סווידא 24" – ריאן מערוף – אמר ליומון "אל-שרק אל-אוסט" כי תושבי המחוז אינם חותרים להתנגשות ישירה עם המשטר הסורי ולא פעלו נגד מוסדות ציבור אלא מדובר במחאות בעלות אופי לא אלים שהחלו באופן ספונטני.

מחוז אל-סוידאא' הנחשב למעוז דרוזי לא יצא מתחום שליטת המשטר הסורי והקפיד להיות נייטרלי לגבי המרד וניסיון ההפיכה במדינה. רוב הצעירים סירבו מאז 2011 להתגייס לצבא הסורי\ עם זאת לא הייתה נוכחות של פלגים אופוזיציוניים חמושים. במחוז הוקמו פלגים מבני העדה הדרוזית בתחילת 2013 חמושים בנשק אישי כדי להגן על המחוז מפני איומים אפשריים.[2] 

התמרמרות התושבים בערי סוריה כלפי צעדי המשטר ששלל ממאות אלפי תושבים את המשך סבסוד מוצרי היסוד התבטאה בעיקר באל-סוידאא' שבה יצאו התושבים לרחובות וחסמו כבישים ראשיים.

המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית – השיח' חכמת אל-הג'רי – אמר כי "המחאה האלימה היא זכות לגיטימית של התושבים שדורשים את זכויותיהם. הוא הביע תמיכה במחאה הבלתי אלימה ובדרישות התושבים, בתנאי שלא תהיה פגיעה במוסדות המדינה. הוא הבהיר כי הדרישות של התושבים כבר אינן מוגבלות לנושא הסובסידיות למוצרי היסוד אלא כוללות גם את הפסקת הפגיעה בכבודם של התושבים הסורים. מי שיצא להפגין למען זכויותיו ונגד השחיתות ובעד פרנסה הם תושבים בעלי זכויות ולכן על השלטונות להיענות לדרישות האלה."[3]

בסאם, אחד המפגינים מול מפקדת המשטרה באל-סוידאא', אמר: "דרישותינו ברורות – אנו רוצים לחיות בכבוד. השלטון הסורי מכר הכל והיום הוא רוצה לשדוד אותנו בגלוי. השלטון הזה לא קיבל שום החלטה לטובת האנשים וכל החלטותיו נועדו להפוך אותנו לאנשים עניים. אין כל תקווה בשלטון הזה."

עמאר ברג'ס, משתתף נוסף במחאה, אמר ליומון "אל-ערבי אל-ג'דיד": "אנו תומכים במדינה והגנו על מוסדותיה במשך כל העשור החולף, אך אנו מתנגדים למדיניות המשטר הסורי שמטרתה לרושש את האנשים ולגרום להם להגר. אנו רוצים שהשחיתות תיפסק ושהמשכורות יועלו.[4]   

המפגינים שלחו סרטונים ברשתות החברתיות ובהם נאמר: "הדם הסורי הוא אחד… לא נסכים להשפלה ולהדרה."[5]

בעקבות המחאה ביקרה באל-סוידאא' משלחת רוסית שכללה קצינים שנפגשו עם מושל אל-סוידאא' והממונה על הביטחון. אנשי המשלחת דיברו עם נציגי המשטר הסורי על שיפור הספקת המים והחשמל וסיוע הומניטארי.[6]


[1] https://aawsat.com/, 11.2.2022

[2] https://aawsat.com/, 13.2.2022

[3] https://aawsat.com/, 11.2.2022

[4] https://www.alaraby.co.uk/, 7.2.2022

[5] https://www.alaraby.co.uk/, 8.2.2022

[6] https://aawsat.com/, 12.2.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: