הקדמה
המועצה המרכזית של אש"פ שהתכנסה בשבוע האחרון בצל מחלוקות בקרב הפלגים הפלסטיניים.[1] החליטה להשעות את ההכרה בישראל עד שזו תכיר במדינה פלסטינית בגבולות 4 ביוני 1967 שבירתה מזרח ירושלים ותעבור לשלב של הקמת מדינה פלסטינית במקום רשות פלסטינית. עוד החליטה המועצה לסיים את התחייבויותיה כלפי ההסכמים עם ישראל כולל התיאום הביטחוני.
לכאורה, החלטות המועצה המרכזית דרמטיות, אך הן אינן חדשות. המועצה כבר קיבלה בשנים האחרונות החלטות כאלה, אך הן מעולם לא בוצעו ע"י הוועד הפועל של אש"פ משום שמי שמקבל את ההחלטות ברשות הפלסטינית הוא היו"ר שלה מחמוד עבאס, והוא מתוך שיקולים פרגמטיים בחר שלא ליישם את ההחלטות ונראה שכך יעשה גם הפעם.
המועצה חזרה על עמדותיה בנושא המשך הסיוע למשפחות השהידים והאסירים ובכך היא אינה שועה למאמצי ארה"ב וישראל לחדול מהעברת כספים למשפחות של מחבלים.
המועצה המרכזית קראה להמשך המאבק בכל צורותיו עד ליישום זכות השיבה וקוראת להרחיב ולהגביר את ההתנגדות העממית, ומשמעות העמדות האלה היא עידוד להמשך האלימות.
עיקרי הודעת המועצה
חבר הוועד הפועל של אש"פ – עזאם אלאחמד – הקריא את הודעת המועצה המרכזית של אש"פ ולהלן עיקריה:
המועצה מחליטה לסיים את התחיבויות אש"פ והרשות הפלסטינית בכל הקשור להסכמים עם ישראל ובראשן השעיית ההכרה במדינת ישראל עד שזו תכיר במדינה פלסטינית בגבולות 4 ביוני 1967 שבירתה מזרח ירושלים ותפסיק את הבנייה בההתנחלויות.
כינוס המועצה המרכזית של אש"פ[2]

המועצה המרכזית החליטה עוד להפסיק את התיאום הביטחוני על כל צורותיו וקביעת עקרונות תהליך המשך המעבר משלב של רשות פלסטינית לשלב של מדינה ריבונית.
"המועצה מתנגדת לתוכנית השלום הכלכלית ותוכנית צמצום הסכסוך והצעדים לבניית אמון שישראל הציעה במקום שלום קבוע וצודק. אשר ליחסים עם ארה"ב, קראה המועצה המרכזית לממשל האמריקני לבצע את מה שאמר נשיא ארה"ב – ג'ו ביידן – סביב מחוייבות ארצו לפתרון שתי המדינות ולנושאים אחרים ובהם פתיחה מחדש של הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים ופתיחה מחדש של נציגות אש"פ בוושינגטון… כמו כן שבה על עמדתה נגד עסקת המאה ונגד החלטת טראמפ להכיר בירושלים כבירה המאוחדת של ישראל."
המועצה המרכזית קראה לפעילות בין-לאומית דחופה שתתחיל בפגישה של הקוורטט בדרג שרים. כמו כן, חידשה את הקריאה לכונן ועידה בין-לאומית לשלום בעלת סמכויות מלאות בחסות בין-לאומית קולקטיבית שתכלול את חמש המדינות החברות הקבועות במועצת הביטחון ולהרחיב את ההשתתפות בוועידה.
המועצה המרכזית דרשה "להקים מנגנון הגנה בין-לאומי לשטחים הפלסטיניים וכן פיקוח על פעולות ישראל כדי שתתן דין וחשבון בפני הגורמים המשפטיים הבין-לאומיים כולל בית הדין הבין-לאומי לפלילים ובית הדין הבין-לאומי לצדק ומועצת זכויות האדם."
"המועצה שבה והדגישה את תמיכתה בתנועת B.D.S המחרימה את ישראל… המועצה מדגישה את המשך המאבק עד שתיפתר בעיית הפליטים, העקורים, והמגורשים כך שישיגו את זכויותיהם לשיבה ולפיצויים לפי החלטת האו"ם 194."
המועצה "דבקה במלוא זכויות האסירים הפלסטיניים, בפעילות לשחרור כולם והמשך מתן סיוע וחסות למשפחותיהם של השהידים והאסירים ולפצועים. המועצה מתנגדת לכל הניסיונות לפגוע בסיוע שהם מקבלים משום שהם לוחמים".
המועצה מדגישה את זכותו של העם הפלסטיני "להתנגד לכיבוש בכל צורות ההתנגדות… יש להגביר את ההתנגדות העממית ולהרחיבה עד מרי לאומי כולל ולהפעיל מחדש את ההנהגה הלאומית המאוחדת של ההתנגדות העממית."
בתחום הפנים פלסטיני ביקשה המועצה המרכזית מנשיאות המל"פ [המועצה הלאומית הפלסטינית] ומהוועד הפועל של אש"פ להקים מחדש את המל"פ שיהיו חברים בו לא יותר מ-350 איש ולזרז זאת.[3]
חבר הוועד הפועל של אש"פ ואצל אבו יוסף אמר כי "הוועד הפועל מוסמך לקבוע מנגנון שיבטיח את ביצוע החלטות המועצה המרכזית לפי האינטרס הלאומי העליון של העם הפלסטיני." עוד אמר כי "המועצה המרכזית מקבלת את ההחלטות והוועד הפועל אמור לבצען, אך מדובר בעניין פוליטי ואין מדובר על ביצוע מיידי. יש נושאים מדיניים ויש נושאים רגישים בתחום הפנים פלסטיני ותמיד יש התפתחויות אך העיקרון צריך להיות שצריכים לבצע את ההחלטות שהתקבלו."
סגן יו"ר תנועת פת"ח – מחמוד אל-עאלול – אמר כי המועצה המרכזית הסמיכה את הוועד הפועל של אש"פ ליישם את ההחלטות הקשורות ביחסים עם ישראל.[4]
מינויים בכינוס המועצה
בכינוס המועצה המרכזית התקבלו עוד החלטות בנושא מינויים למוסדות אש"פ כדלקמן: חוסין אל-שיח', הממונה על המשרד לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית, נבחר כחבר הוועד הפועל של אש"פ במקום צאא'ב עריקאת שמת מקורונה; ד"ר מוחמד מוצטפא, יו"ר מועצת המנהלים של קרן ההשקעות, התמנה כחבר בוועד הפועל של אש"פ במקום חנאן עשראוי שהתפטרה; פריד סרוע (רמזי רבאח) החליף את תיסיר ח'אלד, נציג החזית הדמוקרטית, בוועד הפועל של אש"פ. גם ד"ר רמזי ח'ורי, יו"ר מועצת המנהלים של הקרן הלאומית, התמנה כחבר בוועד הפועל של אש"פ.
רוחי פתוח, שכיהן כיו"ר המועצה המחוקקת של הרשות הפלסטינית, נבחר כיו"ר המל"פ במקום סלים זענון ולשני סגניו נבחרו עלי פיצל ומוסא חדיד. פהמי אל-זעאריר, איש פת"ח, נבחר לתפקיד מזכיר המל"פ.[5]
[1] ראה דוח: "כינוס המועצה המרכזית של אש"פ בצל החרמה של חלק מהפלגים הפלסטיניים"
[2] http://www.wafa.ps/, 9.2.2022
[3] http://www.wafa.ps/, 9.2.2022
[4] https://aawsat.com/, 10.2.2022
[5] http://www.wafa.ps/, 9.2.2022