הביקורת מצד תנועת פת"ח על הצגת קריקטורות של ערפאת הובילה להסרתן

מוזיאון "יאסר ערפאת" הסיר קריקטורות מגוונות שאיירו אומנים פלסטינים וזרים עקב גל של ביקורת מצד הציבור הפלסטיני ואיומים להסירן בכוח ע"י בכירים ופעילי שטח בתנועת פת"ח שיו"ר הרש"פ לשעבר יאסר ערפאת עמד בראשה במשך עשרות שנים.

המוזיאון השייך למוסד יאסר ערפאת הוא מוסד ללא כוונות רווח וייעודו לשמר את מורשת ערפאת. ביריד שהמוזיאון פתח בעת האחרונה הוצגו קריקטורות של פלסטין וערפאת בהשתתפות כמאה ציירים מ-43 מדינות.[1]

הקריקטורות של ערפאת[2]

אנשי המוזיאון טענו כי את ערפאת איירו מנקודת מבט אומנותית תרבותית וחברתית מיוחדת של אומנים שונים. חלקם איירו אותו כאילו היה סיני, דרום אפריקני. ברזילאי ועוד, והוויכוח על האיורים לא היה על רקע דתי או אתני. כל הקריקטורות אוירו מתוך השקפה של הזדהות עם הפלסטינים. עוד אמרו מנהלי המוזיאון כי מה שהוצג ביריד לא פגע בערפאת, באישיותו ובמה שהוא מסמל. עם זאת [אנו מודעים לכך שאומנות הקריקטורות מעוררת לא פעם ויכוחים. נציגי המוזיאון הוסיפו: "למרות עמדתנו זאת, החלטנו לערוך בדיקה של כל הקריקטורות שהוצגו והסרנו את כל אלה שלא מצאו חן בעיני דעת הקהל הפלסטינית."  

בכירים בפת"ח התנגדו להצגת הקריקטורות ואמרו שהן הוחרמו והושמדו ע"י משרד פת"ח ברמאללה. סגן יו"ר התנועה – מחמוד אל-עאלול – אמר כי נציגי התנועה דיברו עם מנהלי מוסד ערפאת בנושא [והביעו את מחאתם]. בהודעה שפרסמה התנועה נכתב: "אנו מתנגדים לקריקטורות הפוגעות בסמל של ערפאת ובמנהיגות שלו וזו פגיעה בכל אנשי פת"ח. אנו דורשים להסיר את הקריקטורות ולהתנצל שאם לא כן נסיר אותן בעצמנו."

נאצר אל-קדוה, ראש מוסד ערפאת לשעבר ואחיינו של ערפאת, תקף את היריד ומארגניו וטען כי "על מוסד ערפאת והמוזיאון השתלטו אנשים בכוח, ומנהליהם כיום אינם לגיטימיים כולל נציג המוקאטעה כלומר נציג הנשיא עבאס. הם אינם יכולים להיות מהימנים ודבר זה מתבטא ביריד הקריקטורות שהם ערכו ללא כל חזון, אמות מידה וייצוג נאמן של המנהיג."

ברשתות החברתיות פרסמו פעילי פת"ח תמונות של ערפאת במדי צבא. כמו כן נכתבו דברי ביקורת על פרסום הקריקטורות כולל ע"י פעילי חמאס. ביקורת הושמעה גם על ראש הממשלה הפלסטיני – מוחמד אשתיה – שגם הוא איש פת"ח, על כך שלא התנגד להצגת הקריקטורות ביריד. תנועת פת"ח דרשה מראש הממשלה להתנצל ומערכת החינוך הושבתה במחאה על הקריקטורות.

החוקר הפלסטיני –  צביח צביח – תהה כיצד מוסד שתקציבו מיליוני דולרים לא מצא פעילות הולמת לכבד את ערפאת אלא באמצעות אומנות סרקסטית. הוא תאר את ראשי מוסד ערפאת כרובוטים המחקים את ערוצי הלווין השונים בצורה כושלת.

שר התרבות לשעבר איהאב בסיסו טען כי "מי שיעיין היטב בקריקטורות יוכה בתדהמה ובהלם לנוכח הזלזול וחוסר הרצינות [של היריד]… אין תקדים לכך שמוזיאון לאומי הלך להרפתקה כזאת. אף מוזיאון לא הציג יריד דומה לכבוד מנהיגים כמו גנדי, צ'ה גווארה, נלסון מנדלה, דה גול או ג'מאל עבד אל-נאצר".   

הוא קרא להקים ועדה שתבדוק את האחריות של מועצת נאמני מוסד ערפאת למה שקרה.

לצד דברי הכעס והביקורת היו שהביעו את מורת רוחם באמצעות איורים, כך למשל פורסמה תמונתו של ראש הממשלה הפלסטיני – מוחמד אשתיה – באזניים גדולות מאוד ועיניים בולטות. גם תמונתו של יו"ר הרות הפלסטינית – מחמוד עבאס – הוצגה כאשר פניו מעוותות בדומה לאיורים של ערפאת שהוצגו ביריד.[3]

בניגוד לביקורת של פת"ח ועוד גורמים, כתב עבד אל-מג'יד סוילם, בעל טור ביומון "אל-איאם" המקורב לרש"פ, כי תנועת פת"ח יכולה להרשות לעצמה לקבל מחלוקות ולא לכפות עמדה אחת על התנועה. "רוב אנשי פת"ח ראו בתערוכת הקריקטורות כוונה לפגוע במנהיג [ערפאת] או רשלנות שלא תכופר או שהיא משקפת מצב של אלתור וכאוס ששורר באופן כללי בממסד הפלסטיני… אולם הקריקטורות הן דרך של האומנים לבטא את עצמם גם אם האיור איינו משקף בדיוק את הדמות וגם אם יש הגזמה בחלקים מסויימים של הפנים."[4]


[1] https://aawsat.com/, 25.1.2022

[2] https://www.alquds.co.uk/, 25.1.2022

[3] https://www.alquds.co.uk/, 25.1.2022

[4] https://www.al-ayyam.ps/, 27.1.2022

%d בלוגרים אהבו את זה: