בשבועות האחרונים התגברו המחאות של תושבים בסודאן עקב ההפיכה הצבאית שביצע הנשיא עבד אל-פתאח אל-בורהאן כאשר החליט לפרק את השותפות בין הגורמים הצבאיים לבין הגורמים האזרחיים בשלטון הסודאני באמצעות מעצרו של ראש הממשלה עבדאללה חמדוכ וצעדים נוספים שנועדו לנטרל את הגורמים האזרחיים בשלטון. אמנם חמדוכ שוחרר ובעקבות תסיסה בציבור הוא מונה שוב לתפקיד ראש הממשלה, אך הדבר לא סיפק את הציבור בסודאן שדורש הקמת שלטון אזרחי במקום השלטון הצבאי במדינה.
הפגנה נגד אונס נשים שהתששתפו במחאות[1]

הצבא לא נכנע עד עתה לדרישות הציבור והוא מפעיל אלימות נגד המפגינים כולל שימוש בירי חי כדי לגרום לדעיכת המחאה הציבורית בסודאן.
בהפגנות ביום ראשון שעבר (19 בדצמבר) השתתפו מאות אלפי אנשים שהביעו את התנגדותם להפיכה שביצע אל-בורהן ב-25 באוקטובר ולהסכם שערך עם חמדוכ ב-21 בנובמבר כאשר החזירו לתפקיד ראש הממשלה. בהפגנות האלה נהרגו שני מפגינים לאחר שהצבא השתמש באש חיה ובכוח מופרז נגד המפגינים.
בנוסף הגיעו דיווחים על אונס מפגינות והטרדות מיניות כלפי מפגינות בשעת מנוסתן ע"י כוחות הביטחון הסודניים במהלך ההפגנה.
לשכת זכויות האדם השייכת לאו"ם מסרה כי קיבלה 13 תלונות על אונס ואונס קבוצתי שביצעו אנשי כוחות הביטחון הסודאנים. מנהלת יחידת המאבק באלימות נגד נשים במשרד לפיתוח חברתי בסודן – סלימי אסחק – אמרה: "תיעדנו שני מקרי אונס מפגינות… אחת מהן התלוננה במשטרה והשנייה סירבה לנקוט הליכים משפטיים." דוברת הלשכה – ליז ת'רוסל – אמרה כי תתקיים חקירה מהירה בנושא רצח ופציעת המפגינים וכן אונס המפגינות.
לשכת עורכי הדין של דרפור פרסמה בהודעתה כי בוצעו פשעים חמורים כלפי המפגינות ולפי דיווחי אחדות מהנאנסות איימו עליהן כי "אם הן לא ישתקו, יוגשו נגדן תלונות באשמת עיסוק בזנות."[2]
אתמול (23 בדצמבר) השתתפו נציגים של 40 ארגונים ומוסדות סודאניים בהפגנה נגד מעשיהם של אנשי כוחות הביטחון ומסרו מזכר לנציבות זכויות האדם של האו"ם בסודאן. אחר כך המשיכו להפגין, גינו את האלימות נגד הנשים וקראו "להעניש את הפושעים." הפגנות התקיימו לא רק בח'רטום אלא בערים נוספות. במזכר צוטטה ילדה בת עשר שנאנסה ע"י עשרה גברים לפחות שלבשו מדים של כוחות הביטחון הסודאניים. כמו כן הובאו דיווחים של עשרות צעירות שהוטרדו והותקפו מינית במהלך מעצרן בתחנת המשטרה הסודנית.
המנהלת האזורית של ארגון נשים סודאני "שבכת ציחה" – האלה אל-כארב – אמרה כי האלימות המינית נגד נשים היא שיטה מכוונת של כוחות הביטחון שאימצו את האונס כאמצעי להשפיל נשים, בייחוד שהם יודעים שהם לא ישלמו מחיר על מעשיהם.
מדינות באירופה, ארה"ב וקנדה גינו את הפעלת האלימות המינית להרחקת נשים מהפגנות ולהשתקתן. הן דרשו מסודאן לקיים חקירה בלתי תלויה ולהבטיח שהפושעים ייענשו. כמו כן קראו להבטיח חופש ביטוי לתושבי סודן.[3]
[1] https://www.aljazeera.net/, 2.12.2021
[2] https://elaph.com/,23.12.2021
[3] https://www.aljazeera.net/, 2.12.2021