חוק איראני המעודד ילודה גבוהה מעורר ביקורת באיראן ומחוצה לה

החוק החדש שאישר הפרלמנט האיראני עפ"י המלצת המנהיג הרוחני העליון עלי ח'מנאי להגברת הילודה עורר ויכוח וביקורת באיראן. החוק ממליץ להגביר את הילודה במדינה באמצעות הגבלות על הפלות ומניעת חלוקת אמצעי מניעה בחינם, ובמקביל מציע הטבות ממשלתיות למשפחות ברוכות ילדים.

מבקרי החוק טענו כי החוק סותר מגמה של הנשים באיראן לצמצם את הילודה עקב החמרת הבעיות הכלכליות במדינה וקשיי הפרנסה ועקב המודעות הרבה לבעיות האלה בקרב החברה האיראנית.

העיתון "הפת צבח" פרסם כתבה ובה ביקורת על אישים שתומכים בחוק אך הם עצמם בעלי משפחות קטנות למשל לחבר הפרלמנט – עלי אצר'ר ענאבאסתאני – יש שני ילדים בלבד,  ליושבת ראש "הוועדה המשותפת לתמיכה במשפחה ובנוער" פאטמה מוחמד ביר'י יש שלושה ילדים וגם ליו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קליבאף שלושה ילדים. לנשיא איראן – אבראהים ראיסי שחתם על החוק יש שתי בנות ולעורך היומון האיראני "כיהאן" ונציגו של ח'מנאי ביומון – חוסין שריעתמדרי – ילד אחד בלבד.

מומחית במדעי הדמוגרפיה – סימין כאזמי – אמרה ליומון "שרק" אמרה כי "החוק החדש מפחית מערכן של הנשים הנתפסות ככלי לריבוי טבעי בשירות הממשלה."

הילודה באיראן[1]

חבר הפרלמנט האיראני – מסעוד בזשקיאן – סבור כי כל עוד אין פיתרון לבעיית האבטלה באיראן יישום החוק הזה רק יגביר את הבעיות במדינה.

חברה לשעבר בוועדת הנשים בפרלמנט האיראני – ברואנה סלחשדורי – מתחה ביקורת חריפה על החוק "מקבלי ההחלטות הפוליטיות במדינה רוצים להיכס עם נשקם לחדר המיטות של התושבים". לדבריה, התמריצים שממשלת איראן מציעה לעידוד הילודה אינם מעשיים משום ששורשי הבעיה טמונים בסיבות אחרות כשכוונתה למשברים הכלכליים של המדינה.  

סוכנות הידיעות "תסנים" השייכת למשמרות המהפכה האיראניים דיווחה כי את החוק הציע עלי חמנאי כבר בשנת 2011 וחזר על כך בשנים האחרונות ארבעים פעם בהזהירו מפני "הזדקנות החברה באיראן". בנאום שנשא אשתקד אמר ח'מנאי כי כל צעד לצמצום האוכלוסין באיראן חייב להינקט רק לאחר שמספר תושביה יגיע ל-150 מיליון.

מומחים סבורים כי הממסד הדתי השולט באיראן מעוניין בריבוי האוכלוסיה עקב סיבות אידיאולוגיות. "הממסד הזה רואה באנשים כלי שבאמצעותו אפשר להפיץ את האידיאולוגיה הדתית או להגביר את השפעת המשטר."

מומחי זכויות אדם של האו"ם קראו לאיראן ב-16 בנובמבר לבטל את החוק המבטא "תפנית מדאיגה ונסיגה של ממשלת איראן בתחום הזכות לבריאות.". ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מתח ביקורת על החוק וקרא לאיראן לבטלו משום שהוא "מפר באופן ברור את זכויות הנשים".[2]  


[1] https://jadehiran.com/, 26.10.2021

[2] https://www.alarabiya.net/, 22.11.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: