תלונות פלסטיניות על כך שסוכנות אונר"א משמיטה תכנים מתוכניות הלימודים

אתר חמאס פרסם כתבה על השינוי שערכה סוכנות אונר"א בתוכניות הלימודים בבתי הספר שלה במדינות הערביות וברש"פ. כאזם עיאש, מנהל לשעבר בתחום החינוך ויו"ר התאחדות המורים בירדן לשעבר, אמר כי נושאים רבים הקשורים לפלסטינים הוסרו מתוכניות הלימודים בבתי הספר של אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של הפליטים הפלסטיניים) בירדן [ברש"פ] ובכל מדינות ערב "בניסיון לטשטש את הזהות הפלסטינית."

נציגי אונר"א הסבירו את השינוי במדיניות חדשה של הסוכנות לנקוט עמדה ניטרלית מבחינה פוליטית כלומר: "העיסוק במעשי דיכוי מצד הכיבוש אינו מותר משום שמדובר בנושא פוליטי."

אונר"א[1]

לדברי כאזם עיאש, אחד הביטויים למדיניות אונר"א שלא לגלות נטייה לצד הפלסטיני הוא מניעת פרסום מפת "פלסטין ההיסטורית". עוד אמר כי אונר"א מזהירה את עובדיה כל העת שלא לדבר על פלסטין כלל גם כאשר ההתייחסות היא ניטרלית. "ההגבלות האלה ושלילת חופש הביטוי והדעה הן הפרה של זכויות האדם ושל זכותו של העם הפלסטיני לנקוט עמדה, וזאת לפי כל החוקים הבין-לאומיים ועקרונות האו"ם."

לטענת עיאש, הלחץ על אונרא בתחום המלחמה בתכני הלימוד כה גדול עד שרוקנו את התוכניות מתוכן, כך למשל, "נמנעת כל פעילות חינוכית הכוללת ביטויי התנגדות לכיבוש או ביטויי דבקות בזהות הפלסטינית."

עלי הווידי, מומחה לענייני אונר"א, טען כי אונר"א הוקמה כדי לאפשר לפליטים הפלסטינים לממש את זכות השיבה ולחזק את עמידתם האיתנה מול ישראל גם באמצעות תוכניות הלימודים, אך בעת האחרונה יש המנסים לפגוע בתוכניות הלימודים במסגרת הניסיון לבטל את זכות השיבה."

הויידי הזהיר כי יש מדינות המנסות להפעיל לחצים על אונר"א, כך למשל ועדת התקציב של הפרלמנט של  האיחוד האירופי הציעה לקזז כ-23 מיליון דולר מתקציב 2022 של הרש"פ אם אונר"א לא תשנה את תוכניות הלימודים, אך ההצעה לא עברה "אם כי הסכנה להישנות לחצים כאלה עדיין קיימת אם המדינות המארחות את הפליטים והמשקיף הפלסטיני באו"ם לא יפעלו נגד הניסיונות האלה."

לפי דברי עיאש, מדיניות אונרא היא תוצאה של הסכם בין ארה"ב לאונר"א הנקרא "הסכם המסגרת" שלפיו ארה"ב ומדינות נוספות יכולות להתערב בתוכניות הלימודים של אונר"א. "דבר זה חושף את הפליטים ואת עובדי אונר"א למצב שבו הם מאבדים את עצמאותם והופכים להיות כפופים לארה"ב ולמדינות העוינות את זכויות הפלסטינים."[2]

בתגובה להסכם הנ"ל, הזהירה החזית העממית (חז"ע) כי אונר"א עלולה להפוך מגוף בין-לאומי שמטרתו להגן על זכויות הפליטים הפלסטיניים ל"סוכן מודיעיני של הממשל האמריקני." זאת בעקבות ההסכם בין ארה"ב לאונר"א לפיו אונר"א תקבל 135 מיליון דולר תמורת הסכמתה לקבל תנאים שמשקיפים רואים בהם כאלה "הפוגעים במצב החוקי, ההומני והפוליטי של בעיית הפליטים הפלסטינים."  

החזית העממית הזהירה את אונר"א שלא תנקוט שום צעד הפוגע בעובדים אם אלה יעשו משהו הנוגד את ההסכם בין ארה"ב לאונר"א. "זכותם של העובדים להביע את דעתם." כמו כן הזהירה את אונר"א מפני מסירת כל מידע על הפליטים לגורם כלשהו. "סוכנות אונר"א צריכה לשמור על עקרונות הפעולה שלה ולהתמקד בשירות לפליטים ולא להתאים את עצמה למזימות נגד זכות השיבה. היא קראה לאונר"א לשמור על תוכניות הלימודים הפלסטיניות כאמצעי לחזק את השייכות והזהות הלאומית בקרב התלמידים וזה קו אדום. "אנו מזהירים את אונר"א מכל שינוי בתוכנית הלימודים שנועד לרצות את ארה"ב וישראל."[3]


[1] https://www.palinfo.com/, 2.9.2021

[2] https://www.palinfo.com/, 2.11.2021

[3] https://www.palinfo.com/, 2.9.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: