עיקרי הסקירה
הצהרתו של ג'ורג' קרדאחי, שר ההסברה הלבנוני, כי החות'ים בתימן מגינים על עצמם מפני תקיפות סעודיה והאמירויות, הייתה "הקש שבר את הגב הגמל" מבחינת סעודיה בכל הקשור ליחסיה עם לבנון.
נקעה נפשם של הסעודים מהידוק השליטה האיראנית באמצעות חזבאללה על לבנון, בייחוד לאור העובדה שגורמים לבנונים, כולל הנשיא הנוצרי מישל עון וחתנו ג'ובראן באסיל שלוטש עיניים לנשיאות, סייעו במהלך השנים האחרונות לחזבאללה והיו לבעלי בריתו, דבר שאפשר לו להשיג גם שליטה פוליטית במדינה בנוסף לשליטתו הצבאית. הסעודים גם הפנימו שלבנון אינה יכולה למלא את דרישתם מממשלת לבנון לפעול נגד הברחת סמים לאזור המפרץ. לפיכך נראה שקרדאחי שיחק לידי הסעודים וסיפק להם עיתוי מתאים לנקוט צעדים דיפלומטיים ומסחריים נגד לבנון שהתבטאו בהחזרת שגרירים ובהפסקת יבוא הסחורות מלבנון.
כל אלה הביאו לחילופי האשמות בין סעודיה ובכירים לבנוניים לבין חזבאללה הנחשב לשלוחה איראנית בלבנון:
סעודיה מאשימה את שלטונות לבנון שלא נקטו פעולות לשימור היחסים בין שתי המדינות ולא עצרו את יצוא הסמים למפרץ ואת אלה האחראים להפצתם. כמו כן טענה כי שליטת חזבאללה הפכה את לבנון לבסיס יציאה לביצוע תוכניות של איראן. עוד האשימה סעודיה את חזבאללה שהוא מאמן את החות'ים ומספק להם תמיכה במלחמתם נגדה. שר החוץ הסעודי קרא לממסד בלבנון לשחרר את לבנון מהמבנה השלטוני הנוכחי המחזק את ההגמוניה של חזבאללה במדינה. הסעודים טענו עוד כי שליטת חזבאללה הביאה להגירה, לבריחת מוחות, לקריסת ענפים כלכליים, לאבדן חסכונות של התושבים, לבעיות בהספקת החשמל ובאיסוף האשפה ומעל הכול טרפוד המו"מ עם ישראל על שרטוט הגבול הימי, דבר שמעכב את הפיכת לבנון למדינה עשירה בגז. בעל טור סעודי קרא לעם הלבנוני לשנות את המצב באמצעות בחירת מנהיגים חדשים במקום אלה שחיפו על חזבאללה והמיטו על המדינה אסונות.
גם בכירים בלבנון וראשי ממשלה לשעבר יצאו נגד חזבאללה שהפך את לבנון למדינת עימות וצירף אותה לציר ההתנגדות בראשות איראן.
לעומת זאת נציגי ציר ההתנגדות האשימו את סעודיה בכך שהיא מקדמת תרופה למכה, ולקראת אפשרות של כינון יחסים עם ישראל היא רוצה להבהיר כי לא תאפשר ביקורת עליה. מלבד זאת סעודיה השתמשה בדברי קרדאחי כדי לאיים על לבנון. עורך יומון המזוהה עם חזבאללה טען כי סעודיה איבדה עניין בלבנון משום שהבינה כי כבר אין לה תומכים בלבנון, אך היא מעוניינת להשאיר שם חורבן כפי שארה"ב עושה במקומות שבהן היא התערבה ונאלצה לסגת מובסת.
עורך העיתון ראי אל-יום טען כי מעשי סעודיה הם במסגרת תוכנית אמריקנית ישראלית להטיל אימה על איראן ושלוחותיה הצבאיות באזור. עוד הזהיר כי האיומים על ציר ההתנגדות לא יועילו, אלא רק יגרמו לתגובה צבאית כפי שאיראן הגיבה בתקיפת בסיס אמריקני בסוריה ובתקיפה סמוך לבסיס אמריקני בעיראק. במסגרת זאת ייתכן שהחות'ים יתקפו את העורף הסעודי.
פירוט
הצעדים והביקורת מצד סעודיה ומדינות המפרץ
בתגובה לדברי קרדאחי עזב שגריר סעודיה בביירות את לבנון. גם מדינות אחרות במפרץ כגון כווית, האמירויות, ובחרין החזירו את שגריריהן בלבנון כאות הזדהות עם הסעודים. קטר גינתה את דברי קרדאחי וקראה ללבנון לנקוט פעולה מעשית כדי להרגיע את האווירה המתוחה ולאחות את הקרעים בין המדינות.[1]
האמירויות[2]

מזכ"ל הליגה הערבית – אחמד אבו אל-ר'יט – הביע דאגה מהתדרדרות היחסים בין לבנון למפרץ ואמר כי הלבנונים היו צריכים לפעול במהירות כדי לנטרל את הפתיל ולמנוע את ההתלקחות בין המדינות.[3]
סעודיה: לבנון לא מילאה אחר בקשתנו להפסיק את יצוא הסמים מלבנון למפרץ
בנוסף לעזיבת השגריר הסעודי את לבנון הורתה סעודיה לשגריר הלבנוני בריאד לעזוב את עיר הבירה תוך 48 שעות. סעודיה החליטה גם להפסיק את יבוא כל הסחורות מלבנון לסעודיה ולמנוע מתושביה לבקר בלבנון מתוך הגנה על ביטחונם. בהודעה שפרסמה סעודיה נאמר: "ההצהרות הפוגעניות של שר ההסברה הלבנוני הן כוזבות ומהוות חוליה נוספת בשרשרת העמדות המגונות והבלתי מקובלות שנשמעות ע"י בכירים לבנונים. סעודיה מביעה צער על ההתדרדרות ביחסים עם לבנון בשל התעלמות השלטונות הלבנוניים מן העובדות ומשום שלא נקטו את הצעדים הדרושים לשמירה על יחסים טובים בין שתי המדינות… כך למשל: לבנון לא מילאה אחר בקשת סעודיה להפסיק את יצוא הסמים מלבנון לסעודיה, בייחוד על רקע שליטת חזבאללה הטרוריסטי על מעברי הגבול. לבנון לא הענישה את המעורבים בפשעים נגד סעודיה ולא שיתפה פעולה בהסגרת המבוקשים תוך הפרת הסכם ריאד לשיתוף פעולה משפטי. שליטת חזבאללה הטרוריסטי בקבלת ההחלטות של לבנון הפכה את המדינה לזירה ובסיס יציאה לביצוע תוכניות של מדינות שאינן מבקשות את טובת לבנון ואת טובת העם שלה שהיו להם קשרים טובים והיסטוריים עם סעודיה. חזבאללה גם מספק תמיכה לאנשי המיליציה החות'ית הטרוריסטית ומאמן אותם."[4]
שר החוץ הסעודי – פיצל בן פרחאן אאל סעוד – טען כי "שורשי המשבר עם לבנון הם ההרכב הפוליטי הלבנוני אשר מחזק את השליטה של חזבאללה החמוש, הנתמך ע"י איראן וגורם להמשך חוסר היציבות.
אני סבור שהבעיה רחבה יותר ממה שקורה כעת. חשוב שהממשלה בלבנון או הממסד הלבנוני יגבשו מסלול חדש שישחרר את לבנון מהמבנה הנוכחי שמחזק את ההגמוניה של חזבאללה. המשטר הזה מחליש את מוסדות המדינה, דבר הגורם לה להמשיך במסלול הסותר את האינטרס של העם הלבנוני."[5]
שר החוץ הסעודי[6]

בעל טור סעודי: חזבאללה טרפד הזדמנות של לבנון להיות מדינה עתירת גז
עבד אל-רחמן אל-ראשד, איש תקשורת ואינטלקטואל סעודי ששימש כעורך היומון "אל-שרק אלאוסט" וערוץ אל-ערביה, כתב במאמרו: "בתוך הסכסוך הפוליטי הנמשך עשרות שנים הלכה וגדלה הטרגדיה של לבנון והיא קשורה בעיקר לחזבאללה אשר הרחיב את פעילותו כראש חץ של איראן והוא משמש כמיליציה צבאית המתניידת באזורי הסכסוך האיראניים כגון סוריה, עיראק ותימן. לאורך שנים וכתוצאה מהתגברות ההגמוניה של חזבאללה על לבנון הצטמקה שכבת הביניים, המשקיעים הערבים והזרים הסתלקו, המוחות היגרו למדינות המפרץ ולמדינות המערב, מגזרי היצוא, הבנקים והתיירות קרסו ומיליון בני אדם איבדו את חסכונותיהם. המצב התדרדר וכך גם שירותי הספקת החשמל ואיסוף האשפה כתוצאה מהטלת סנקציות בין-לאומיות, ובייחוד אלה שהוטלו ע"י משרדי החוץ והאוצר של ארה"ב מתוקף חוק קיסר וחוקי המאבק בטרור נגד חזבאללה ולבנון. חזבאללה טרפד הזדמנות של לבנון להיות מדינה עתירת גז כאשר שיבש את המו"מ על שרטוט הגבולות הימיים עם ישראל.
הצעד שנקטה סעודיה כשהחזירה את השגרירים הוא תוצאה של משבר ארוך של פעילות חזבאללה נגד סעודיה והרי אנשי הארגון נלחמים בתימן [לצד החות'ים] ומובילים את הקרבות שלהם במעטה של מומחים ואנשים טכניים. הצהרות שר ההסברה – ג'ורג' קרדאחי – אינן מצריכות תגובה כשלעצמן משום שסעודיה גדולה [וחזקה] מכדי שתושפע מהצהרות של שר שאין לו ערך אפילו בתוך לבנון. הסכנות ללבנון התגברו משום שאיראן הפכה אותה למדינת עימות. המיליציות של חזבאללה נלחמות באזור בשם איראן ומנהלות פעולות צבאיות ומודיעיניות. איראן הפכה את לבנון למרכז לניהול הקרבות שלה האזוריים והבין-לאומיים והסמיכה את חזבאללה לעשות פעילויות בשירות הכוחות העיראקיים השייכים לה ולנהל את הקרב ההסברתי של אנשי ההפיכה החות'ים מתוך אל-דאחיה [מעוז חזבאללה] באמצעות ערוצי תקשורת כגון 'אל-מסירה'.
איראן גם מנהלת ארגוני זכויות אדם ומכוני מחקר במסגרת גיוס כל אנשי המקצוע האפשריים כדי להשתמש בהם, ובנוסף, חזבאללה משתמש בלבנון כבסיס למלחמה בסוריה לצורכי מימון, אימונים ואחסון. הפיצוץ בנמל ביירות הגיע מתוך מחסני חומר האמוניה של חזבאללה המשמש את הסורים במלחמתם. חזבאללה גם הפך את לבנון לחווה ענקית של גידול וייצוא סמים. בתוך האפלה בלבנון יש מעט מאוד תקווה לשיפור יחסי סעודיה ולבנון בצל קיומם של חזבאללה וממשלתו הנוכחית."[7]
בעל טור סעודי אחר: העם הלבנוני יכול לשנות את המשוואה הפוליטית הפנימית
בעל טור סעודי נוסף עבדאללה אל-עתיבי, חוקר תנועות אסלאמיות וזרמים אסלאמיים, כתב ביומון "אל-שרק אל-אוסט": "לבנון היא מדינה כושלת, ובמאזני הכוחות האזוריים היא חסרת ערך מכל הבחינות. מדינה קטנה, מפוזרת, ללא משאבים, כנועה לכיבוש האיראני ולאליטה פוליטית כושלת, ולא נשאר בה משהו שמעניין את סעודיה ואת מדינות ערב זולת העם הלבנוני…
המשוואה הפוליטית הפנימית בלבנון סבוכה וכושלת.. שיערב לאיראן [שהשיגה בכוח בעלות על] מדינה כושלת, שתישא באחריות כלפיה ושתישא יחד עם כמה מדינות אירופיות בתוצאות של המשוואה הפוליטית הכושלת הזאת. רק העם הלבנוני חשוב ולכן מוטב שיידע שמי שהזיק לו הם מנהיגיו הפוליטיים הנאמנים לאיראן. אינני מתכוון לחזבאללה בלבד, אלא גם ל'זרם העוני' [מפלגת הנשיא מישל עון וחתנו ג'ובראן באסיל] שחיפה באופן מלא על כל פשעי הכיבוש האיראני בלבנון… מוטב שהתומכים בזרמים האלה יידעו שהם לבדם צריכים לשאת באחריות ולא כל העם הלבנוני…
העם הלבנוני יכול לשנות את המשוואה הפוליטית הפנימית בהזדמנות הראשונה שתהיה לו. סעודיה ומדינות המפרץ לא ויתרו על העם הלבנוני בניגוד לאליטות של לבנון וזרמיה הפוליטיים שוויתרו עליו ורמסו ברגל גסה את האינטרסים שלו. לבנון הסובלת כל כך תמשיך לסבול יותר עד שתמצא פתרון למבנה השלטוני הזה שלה המזיק לה יותר משהוא מזיק למדינות הערביות ולעמים הערביים. לכל פוליטיקאי ולכל זרם או מפלגה בלבנון יש תחליף שהעם בוחר אותו. זה עניין של זמן עד שהעם הלבנוני הזה הנכבד יצליח לבחור מחדש [את מנהיגיו]. ההיסטוריה לא תרחם על האליטות שהצהירו בגלוי על עוינותם לכל מה שהוא ערבי, שקעו לתוך שחיתות אידיאולוגית וכספית והובילו את לבנון לאבדון. אחד המסרים החשובים של ההחלטה ההיסטורית של סעודיה כלפי לבנון הוא שאת הדגם הזה של יחסים אפשר ליישם על עוד מדינות אחרות באזור שיש בהן כאוס וטרור."[8]
ההתבטאויות בלבנון
בכירים בלבנון חשים מצוקה לנוכח המתקפה של מדינות במפרץ על לבנון בעקבות דברי קרדאחי. הבכירים החלו במגעים עם גורמים בקהילה הבין-לאומית ובייחוד עם ארה"ב וצרפת לתווך בין לבנון למפרץ כדי למצוא פתרונות למשבר.
בתגובה לקריאות לממשלת לבנון להתפטר אמרו דובריה כי מצבה הקשה של לבנון אינו מאפשר לה להיות ללא ממשלה. קרדאחי התייעץ עם הפטריארך של לבנון – בשארה אל-ראעי – והאחרון אמר כי לבנון צריכה לשמור על ניטרליות ביחסיה עם מדינות, אך לא ידוע שייעץ לו להתפטר. בפגישת קרדאחי עם ראש מפלגת אל-מרדה – סולימאן פרנג'יה (שקרדאחי מונה מטעמו) – בעל הברית של חזבאללה ואמל – הביע פרנג'יה את התנגדותו להתפטרות של שר ההסברה הלבנוני בנימוק שהוא לא עשה שום טעות. עם זאת, הבהיר כי ההחלטה בידי קרדאחי. קרדאחי עצמו הבהיר כי התפטרותו אינה עומדת על הפרק.
קרדאחי ואל-ראעי[9]

שר החוץ הלבנוני נפגש עם נציג השגרירות האמריקנית ואמר לאחר הפגישה כי ראש הממשלה – נג'יב מיקאתי – קיבל מסרים מגורמי חוץ שלא יחשוב על התפטרות הממשלה הלבנונית.[10]
ראשי ממשלות לבנון לשעבר: חזבאללה צירף את לבנון לציר ההתנגדות והוא מעורב במלחמות רבות באזור
גורמים פוליטיים לבנוניים הטילו על ממשלת לבנון ועל חזבאללה את האחריות להתדרדרות ביחסים עם סעודיה ומדינות המפרץ ודרשו משר ההסברה ג'ורג' קרדאחי להתפטר. ראשי ממשלת לבנון לשעבר פואד אל-סניורה, סעד אל-חרירי ותמאם סלאם גינו את "העמדות החורגות מן הכללים הערביים, הדיפלומטיים והמוסריים" שהשמיע שר ההסברה הלבנוני גם אם נאמרו לפני שמונה לשר בממשלה, היות שדבריו הם מכה קשה ליחסים בין לבנון למדינות ערב ובייחוד ליחסים עם סעודיה ומדינות המפרץ.
"לבנון כבר אינה מסוגלת לשאת את המכות והצרות הרצופות שפגעו בה כתוצאה מכך שמדיניות החוץ שלה סטתה ממדיניותן המוצהרת של ממשלותיה להימנע ממעורבות בסכסוכים של צירים אזוריים ובין-לאומיים. הדבר בא לידי ביטוי בהצטרפותה של לבנון לציר שאיראן מובילה באזור באמצעות התערבות הרסנית של חזבאללה. הארגון נכנס למשברים ולמלחמות ערביות, החל במעורבות במלחמה בסוריה דרך התערבות במשברים בעיראק ובכווית וכלה בהסתבכות במלחמה בתימן שאיראן מנהלת נגד סעודיה ונגד מדינות המפרץ."
סעד אל-חרירי: איראן צריכה להסיר ידה מלבנון וחזבאללה
ראש ממשלת לבנון לשעבר – סעד אל-חרירי אמר: "היחסים בין לבנון לסעודיה ומדינות המפרץ הגיעו לשפל של חוסר אחריות, וזה אומר שאנו הלבנונים באמת חיים בגיהינום… את המחיר של הבידוד הזה שנכפה על לבנון משלם העם הסובל מבעיות כלכליות קשות… האחריות למצב מוטלת על חזבאללה שחושף את איבתו לערבים ולמדינות המפרץ וגם על אנשי אל-עהד [מפלגתם של הנשיא מישל עון וחתנו ג'ובראן באסיל] שמוסרים את ניהול העניינים לאנשים השפלים בפוליטיקה ובתקשורת הפוגעים בכבוד המנהיגים הערביים." אל-חרירי קרא להסיר את ידה של איראן מלבנון ולהפסיק לאיים על המדינה בצבא (חזבאללה) שיש לו עליונות על צבא לבנון ומערכת הביטחון שלה.
השר לשעבר – רישאר קיומג'יאן, ראש מנגנון קשרי החוץ של "הכוחות הלבנוניים" (בראשות סמיר ג'עג'ע), אמר כי המשבר עם סעודיה ומדינות המפרץ הוא תוצאה טבעית של ההגמוניה של חזבאללה על קבלת ההחלטות בלבנון וחלק מתג המחיר שהמדינה משלמת רק משום שצירפו אותה לציר שהיא אינה רוצה בו [הציר של איראן]. לבנון נדרשת לפעול לנוכח הצעדים הדיפלומטיים שננקטו כלפיה, אולם חזבאללה מונע לעת עתה את התפטרותו של שר ההסברה. כל עוד חזבאללה שם ידו על הממשלה, אין לקוות שמישהו יעניק סיוע ללבנון, אדרבה, היא תסבול מבידוד וקריסה. לבנון חיה בגיהינום כפי שהבטיח הנשיא מישל עון."
נשיא לבנון לשעבר – אמין אל-ג'ומיל – עמד על הקשר ההדוק של לבנון עם סביבתה הערבית כולל סעודיה והמפרץ וטען על רקע ההתבטאויות של שר ההסברה קרדאחי "נראה שהם [חזבאללה ובעלי בריתו] רוצים להוביל את לבנון להתאבדות."[11]
זמרת לבנונית לקרדאחי: לך לאסד ולחות'ים והנח ללבנון
גם ידוענים התייחסו לנושא. הזמרת הלבנונית – אליסה – צייצה בחשבונה בטוויטר: "ג'ורג' קרדאחי, על צווארך מוטלת אחריות של מדינה שלמה עקב הצהרות שאינן מבטאות את המדיניות של לבנון, את הקו שלה או השתייכותה. אתה אוהב את אסד ואת החות'ים? לך אליהם והנח ללבנון אתה, הממשלה שלך והציר שלך – כולם."
הציוץ של הזמרת אליסה[12]

תומכי ציר ההתנגדות
חזבאללה לסעודים: לו היינו שולטים בלבנון היא הייתה נראית אחרת
כצפוי תקפו נציגי חזבאללה את סעודיה ואת מדינות המפרץ. ראש המועצה המבצעת בחזבאללה – האשם צפי אל-דין אמר: "ההתקפה הסעודית על שר ההסברה הלבנוני מלאכותית. נשמעו הצהרות גרועות יותר כלפי סעודיה ע"י האמריקנים והאירופים וחלק ממדינות ערב ואף אחד לא הניד עפעף… הסעודים רוצים להגיד ללבנונים: 'חייכם, פרנסתכם ועתידכם בידינו'…
עוד אמר צפי אל-דין: "לא יעלה על הדעת שהסיבה [למתיחות] היא הצהרה [של שר ההסברה] ומדובר במשהו רציני יותר. הסעודים ומדינות המפרץ, שנכנסו לשיירה של אלה המנהלים יחסים עם ישראל, לא יסבלו בעתיד שבלבנון יקום מישהו שימתח ביקורת על היחסים בין סעודיה לישראל שיהיו בקרוב פומביים. יורש העצר הסעודי – מוחמד בן סלמאן – חי היום בדאגה ואולי יעמוד בפני משבר חמור יותר לאחר שמארב תיפול [לידי החות'ים]. הפחד והדאגה הם מאבדן כל האשליות שהיו לו. אשר לטענות של שר החוץ הסעודי – פייצל בן פרחאן – שחזבאללה שולט בלבנון, הרי שחזבאללה רחוק מכל הרעיונות האלה. אלה הרעיונות שלכם [של הסעודים]: הגמוניה, השתלטות, איומים ולחצים – כל אלה הם השיטות שלכם [כלומר של הסעודים]. אם חזבאללה היה שולט על לבנון, הייתם רואים לבנון אחרת."[13]
חבר פרלמנט מחזבאללה: דברי קרדאחי הם תירוץ לסעודיה לאיים על לבנון ולהתערב בענייניה
חבר סיעת חזבאלללה בפרלמנט הלבנוני – שיח' חסן עז אל-דין – אמר כי "ההיסטוריה של ארה"ב מלאה במלחמות, ואין מלחמת אזרחים במדינה כלשהי או מלחמה בין שתי מדינות או יותר או סכסוך על גבולות מאז מלחמת העולם השנייה עד היום שאין בהם טביעת אצבע אמריקנית. כאשר החלה התוקפנות הסעודית נגד תימן היה ברור שההחלטה לתקוף היא אווילית ושגויה מצד סעודיה משום שמי שמכיר את תימן [החות'ים] יודע שאנשיה אינם מובסים ואינם נכנעים…
סעודיה השתמשה בעמדה הלאומית של השר ג'ורג' קרדאחי כאמתלה לאיים על הלבנונים ולהתערב בענייניהם הפנימיים. סעודיה עשתה מעשה לא הגיוני, ואין כל תועלת בכך שסעודיה הפכה את העמדה של השר לבעיה דיפלומטית ופוליטית שהיא יצרה כדי לכתר את לבנון. במקום להושיט לה סיוע בסבלה הכלכלי והפוליטי היא יוצקת שמן על המדורה ומטילה מצור על המדינה הפצועה, ואנו תוהים: האם אין פה שותפות סעודית מלאה עם הממשל האמריקני לכתר את לבנון ולהענישה?"
עז אל-דין הביע תמיכה בעמדת השר קרדאחי "משום שמדובר בעמדה לאומית וריבונית מצד אישיות אמיצה שאינה נכנעת לסחיטה, אך למרבה הצער יש קואליציה בתוך לבנון של אמצעי תקשורת, פוליטיקאים והחברה האזרחית הדורשת את התפטרות השר הזה שעמד באומץ מול העוול שבתוקפנות… וזה מצביע על כך שחלק מהתקשורת והפוליטיקאים בחרו ללכת עם גורמי חוץ."[14]
עורך יומון המזוהה עם חזבאללה: סעודיה ומדינות המפרץ רוצות להסתלק מלבנון ולהשאיר חורבן אחריהם
עורך היומון הלבנוני "אל-אח'באר" המזוהה עם חזבאללה – אבראהים אל-אמין – כתב במאמרו: "הסעודים ומדינות המפרץ מאוכזבים מבעלי בריתם בלבנון והם תוהים מדוע הם שסייעו בכסף לאנשיהם בלבנון עשרות מונים יותר מאיראן לא זוכים לקבל את אותה תמורה שאיראן מקבלת מבעלי בריתה. "אפילו ראש הממשלה לשעבר – סעד אל-חרירי – ברח מהם ולא נותר להם אלא לנסות לערב את צבא לבנון בעימות ישיר עם חזבאללה אף שאין לו יכולת לעשות זאת. לא נותר לסעודים ולמפרץ אלא להחליט להסתלק ולהשאיר חורבן אחריהם בדיוק כפי שארה"ב עושה בכל מקום שבו היא מתערבת ויוצאת מובסת." אמין סבור כי אלה הנחשבים בעיני סעודיה ליריבים ואויבים כבר אינם זקוקים לסיוע שלה והיא אפילו חוששת מהם לאור ההפסדים שלה מול החות'ים בשדה הקרב. "בתימן יש דור חדש שלא חושש ממצור או מוות ומכל סוגי המסורים [רמז למסור שבאמצעותו בותרה גופתו של העיתונאי חשוקג'י בשגרירות סעודיה בטורקיה ע"י סעודים]."[15]
העיתונאי חסן עליק כתב באל-אח'באר: "בן סלמאן רוצה להעניש את לבנון משום שהוא ויתר על פעילות בזירה הלבנונית 'היות שהשקעותינו שם אינן רווחיות' כלומר, בן סלמאן החליט לפרוש מלבנון ולצמצם את פעילותו שם בתמיכה ב"כוחות הלבנונים" [בראשותו של סמיר ג'עג'ע], באישים שוליים ובאמצעי תקשורת, וזאת במקביל להחרמת השלטון בלבנון כפי שעשה בעת הרכבת הממשלה. במשך שנים הוא כעס על ההפסדים החוזרים ונשנים של אנשיו בלבנון, כפי שנכשל בניסיון לעשות שינויים לטובתו כולל ניסיון כושל לעשות הפיכה ב- 2017 ולשנות את המשטר בלבנון. באחרונה הוקמה בלבנון ממשלה שלבן סלמאן אין בה כל חלק. יש לו מועמד אחד – נואף סלאם. האחרים כגון סעד אל-חרירי, ראש הממשלה לשעבר, ונג'יב מיקאתי, ראש הממשלה הנוכחי, אינם מועמדים מטעמו. לפיכך המשטר הסעודי אינו יכול לחיות עם מציאות כזאת מבלי שיפעל לגרום הרס.
בנוסף לכך יורש העצר רוצה להעניש את לבנון עקב מה שהוא רואה התפקיד שממלא חזבאללה בתימן…
אפשר להוסיף עוד הרבה סיבות, מניעים ואמתלות להוכיח שהצהרת ג'ורג' קרדאחי לפני מינויו לשר היא רק תירוץ למתקפה הסעודית על לבנון. העדות הטובה לכך – הצהרת בן סלמאן ביומיים האחרונים: 'קשרי הגומלין שלנו עם לבנון וממשלתה הנוכחית אינם רווחיים ואינם מועילים'. אם כן, לא דרושה הוכחה שהצהרת קרדאחי הייתה רק אמצעי לסחוט את לבנון ואת תושביה ולאיים עליה." [16]
עורך העיתון ראי אל-יום: תוכנית אמריקנית ישראלית להטיל אימה על איראן ושלוחותיה הצבאיות באזור
עורך העיתון ראי אל-יום – עבד אל-ברי עטואן – כתב במאמרו: "המהומה המלאכותית סביב הקריאות לפיטוריו של ג'ורג' קרדאחי אינה אלא רימון עשן במסגרת תוכנית אמריקנית ישראלית להטיל אימה על איראן ושלוחותיה הצבאיות באזור ולכפות עליה לוותר על שאיפות הגרעין שלה בדרכי שלום, כלומר חידוש המו"מ בווינה, או במלחמה באמצעות מכה צבאית שבפועל כבר יש הכנות לבצעה ביבשה ובאוויר. סעודיה ושלוש מדינות המפרץ שהזדהו עימה וגירשו את השגרירים הלבנונים מתחומן הן צד עיקרי בתוכנית הזאת."
עטואן טוען כי "האיומים על ציר ההתנגדות בראשות איראן לא יועילו וכפי שאיראן הגיבה על התקיפה בתדמור בתקיפת הבסיס הצבאי האמריקני בתנף במשולש הגבולות הירדני-הסורי-העיראקי, אין להוציא מכלל אפשרות שאיראן תגיב חזק יותר על האיומים כלפיה. ואולי הטילים ששוגרו לאזור השגרירות האמריקנית בעיראק הם מסר של אזהרה שהמכה הבאה תפגע בבסיס האמריקני עין אל-אסד באל-אנבאר…
שיתוף סעודיה בתרחיש האמריקני הישראלי הזה ביצירת משבר הצהרות השר קרדאחי, ואולי גם בתרחישים אחרים, הוא התפתחות חמורה מאוד שעלולה להשפיע לרעה על ביטחונה ויציבותה. תגיע תגובה מארגון "ברית אנצאר אללה" החות'י בתימן לא רק בהשתלטות על שטחים אלא בהגברת ההתקפות בעורף הסעודי, ואין לשלול גם התקפות של ארגון "אל-חשד אל-שעבי" העיראקי הפרו-איראני נגד מטרות כלכליות וצבאיות סעודיות. כל מלחמה בעתיד לא תהיה חד-סטרית והמשברים הפוליטיים והכלכליים לא יהיו נחלתה הבלעדית של לבנון. יש יותר מקרדאחי [אחד] בסעודיה ובמפרץ. ההנהגה הסעודית לא תצליח לבודד את לבנון, אלא תבודד את עצמה בזירה הערבית חוץ משלוש מדינות מפרץ שיתמכו בה. בלבנון ובעמה תומכים יותר מ-400 מיליון ערבים וכפול מזה מוסלמים אם לא יותר."[17]
[1] https://aawsat.com/, 31.10.2021
[2] https://www.alquds.co.uk/, 31.10.2021
[3] https://aawsat.com/, 30.10.2021
[4] https://aawsat.com/, 29.10.2021
[5] https://www.raialyoum.com/, 30.10.2021
[6] https://www.alarabiya.net/, 30.10.2021
[7] https://aawsat.com/, 31.10.2021
[8] https://aawsat.com/, 31.10.2021
[9] https://alarab.co.uk/, 1.11.2021
[10] https://aawsat.com/, 31.10.2021
[11] https://aawsat.com/, 31.10.2021
[12] https://twitter.com/elissakh/status, 29.10.2021
[13] https://www.alahednews.com.lb/, 31.10.2021
[14] https://www.alahednews.com.lb/, 31.10.2021
[15] https://al-akhbar.com/, 1.11.2021
[16] https://al-akhbar.com/, 1.11.2021
[17] https://www.raialyoum.com/, 31.10.2021