לבנון ועיראק – אי קבלת עקרון הפרדת הרשויות ואי קבלת תוצאות הבחירות בטענה שזויפו

אליאס חרפוש, בעל טור ביומון הסעודי "אל-שרק אל-אוסט" כתב במאמרו היום (22 באוקטובר) כיצד בלבנון ובעיראק בעלי הברית של איראן אינם מכבדים את השלטון ואת ריבונותו ולא את כללי הדמוקרטיה. [1] חזבאללה הלבנוני יוצא נגד מערכת המשפט וחותר לפסול את השופט שמונה לחקור את פיצוץ נמל ביירות, ואילו חזבאללה העיראקי קורא להעמיד לדין את ראש הממשלה אל-כאזמי בטענה כי שיתף פעולה עם גורמים זרים כדי לזייף את הבחירות.

להלן תרגום קטעים מן המאמר:

"האם אין פתרון ללבנון? זו המדינה שלא השתנה בה דבר למרות הפיצוץ בנמל ביירות וההפגנות ברחובות עריה הדורשות לעשות רפורמה פוליטית ולשנות את מרכיבי השלטון. זו לבנון שמלחמת אזרחים מאיימת לשוב אל אותם הרחובות והשכונות שמהם יצא הניצוץ במלחמת האזרחים הקודמת. מדינה שמנהיגיה מתנגדים בצורה חריגה לכל ניסיון לבצע רפורמה. כיצד היא יכולה לצאת מהמנהרה האפלה שהתושבים מוצאים את עצמם בתוכה. כיצד אפשר לפתור את כל המשברים המצטברים בה.

חזבאללה לבנון[2]

כל משבר קובר את קודמיו בתהום הנשייה. רבים סברו כי אינתיפאדת 17 באוקטובר 2019 חייבת ליצור הפיכה בתודעה הפוליטית והתעוררות המצפון אצל הבכירים, אך דבר לא קרה. הפוליטיקאים מצאו דרך לטפל בהפגנות – פירוק המפגינים לשבטים עדתיים ודתיים.

הרחוב התפצל, הערים והכפרים הסתגרו וכל מנהיג התעניין בעיקר כיצד יניע את אנשיו לחסות בצל מטרייתו העדתית וישכנע אותם שזו הדרך היחידה לשמור על זהותם.

לבנון של המאה ה-21. חודשים מספר לאחר ההפגנות אירע הפיצוץ האיום בנמל ביירות. יותר ממאתיים הרוגים ואלפי פצועים, אלפי בתים ושכונות נהרסו. משפחות הקרבנות ושאר הנפגעים דרשו חקירה לגבי השאלות מהיכן הגיעו הכמויות של חומר האמוניה ומדוע הוא נשאר שנים בנמל מלא מנגנוני ביטחון המודעים לסכנה שבהשארתו סמוך לשכונות מגורים. הופיע אדם ממערכת המשפט שחשב שמשימתו לקבל תשובות על שאלותיהם של המסכנים ההם. אתם יודעים מה התוצאה – אסור לתשאל איש מן הבכירים הפוליטיקאים ואנשי הביטחון שמתריסים: 'מי אתם שתחקרו אותנו? אנו המדינה ואתם העם. שתקו.' נגמר הסיפור.

אחר כך הגיעה רעידת האדמה האחרונה באזור אל-שיאח ועין אל-רמאנה הקשורה ישירות למשבר חקירת הפיצוץ בנמל ביירות. הגורמים שארגנו את ההפגנה שדרשה להחליף את השופט הם חזבאללה ואמל והם ששמו ידם על תיק החקירה והחליטו ליצור יריבות אישית ישירות מול השופט בחושבם כי החקירה תפגע בהם.

ההאשמות הגיעו לשיאים. השופט ביטאר הואשם בשיתוף פעולה עם האמריקנים, ואתרים פרסמו ידיעות על פגישותיו עם השגרירה האמריקנית בלבנון – דורותי שיה – ועם הפטריאך המרוני – בשארה אל-ראעי – וכל זה ללא הוכחות ובמסגרת הסתה ומסעות ארסיים בערוצים ובעיתונים ללא כל רסן מוסרי או חוקי. ההאשמות עברו מההיבט הפוליטי להיבט הדתי. השופט הנוצרי הואשם ששם לו למטרה נאשמים ובהם שני שני שרים שיעים. הגיעו דברים ליד כך שגם בקרב משפחות הקרבנות של אסון הנמל נוצר פילוג על רקע עדתי. באווירה הטעונה היה צפוי שהעניינים יצאו מכלל שליטה ושיקרה מה שאכן קרה במקום שבו די בניצוץ לא אחראי להדליק את אזור התפר הישן שהבדיל בין שכונות העיר.

רדיפת ההתנגדות היא הנשק היעיל שחזבאללה מנצלו במסעות הפוליטיים שלו נגד יריביו בלבנון וזה נשק שלבנון אינה יודעת להתייחס אליו אלא בהיענות ובכניעה.כך היה בהפגנות אוקטובר 2019 שתוארו כאילו הן חותרות לעשות הפיכה באיזונים הפוליטיים נגד האינטרס של חזבאללה, היו גם האשמות ששגרירויות זרות ובייחוד ארה"ב מממנות את המפגינים ואת ארגוני החברה האזרחית. חסן נסראללה יצא ואמר כי הפיכה נגד השלטון אסורה וההתנגדות לנשיא לבנון היא קו אדום. כל בקשה לשינוי נכנסה לכותרת 'חתירה נגד חזבאללה'. הדבר הסתיים בחיסול תנועת המחאה והשארת המצב כפי שהוא כולל ההגמוניה של חזבאללה, ישירות או בדרך של איום, ברוב המוסדות הפוליטיים והביטחוניים עד כדי הפחדת מערכת המשפט כפי שהדבר קורה היום.

ובמקום שבו לא הצליחו האיומים מתבצע שיבוש, ויש דוגמאות רבות לכך, והבולטת ביותר היא שיבוש בחירת נשיא בשנת 2016 כדי להביא לנשיאות איש שחזבאללה בחר בו להיות נשיא. הדוגמה האקטואלית היא שיתוק ישיבות הממשלה למרות המשבר הכלכלי הקשה כדי ללחוץ להדחת השופט ביטאר.

הדברים אינם מצטמצמים ללבנון. מה שחזבאללה עושה במדינה הזאת אינו חריג בפעולתם של בעלי הברית של איראן המסרבים להכיר בכל החלטה פוליטית או משפטית או בתוצאות  בחירות אם אלה אינן לטובתם. הם משתמשים בכוח מוגזם מחוץ לכוחה של המדינה כדי לכפות אופציות המשרתות את האינטרסים שלהם.

בעיראק בעלי הברית של איראן תחת דגלו של 'אל-חשד אל-שעבי' מנהלים מערכה נגד ראש הממשלה -מוצטפא אל-כאזמי – בעקבות תוצאות הבחירות האחרונות לפרלמנט שבהן לא השיגו ניצחון. רוב קולות השיעים הלכו לטובת מקתדא צדר וקואליציית אל-סאירין. בעלי הברית של איראן טוענים כי הבחירות זויפו. ארגון 'גדודי חזבאללה' העיראקי שהוא חלק מבעלי הברית של איראן קרא להעמיד לדין את כאזמי ולהסלים למצב שאיש לא ידע את תוצאותיו. הוא האשים את ראש הממשלה בקשירת קשר עם האויב לזיוף הבחירות. דובר בשם הארגון אמר כי הבחירות היו מעשה ההונאה והרמייה הגדול ביותר נגד העם העיראקי. במקביל הוצבו אהלי מחאה באזור אל-ח'דרא בבגדד… התוצאה – משבר שלטוני שיימשך עד שהמפסידים בבחירות יכירו בתוצאות או שהגורמים האחרים ייכנעו ויסכימו לכך שהם יהיו מיוצגים בממשלה הבאה.   

חזבאללה העיראקי[3]

בעיראק כמו בלבנון עומדת החברה מול שתי אפשרויות: להיכנע לכוח או להתמודד ולכפות את יוקרת המדינה. נראה שמוצטפא אל-כאזמי העדיף את האפשרות השנייה, ואילו בלבנון בוחרים להיכנע עד להודעה חדשה."[4]


[1] https://aawsat.com/, 22.10.2021

[2] https://www.alquds.co.uk/, 25.7.2021

[3] https://aawsat.com/, 16.6.2021

[4] https://aawsat.com/, 22.10.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: