היום בחירות לפרלמנט בעיראק

היום 10 באוקטובר 2021 מתקיימות הבחירות לפרלמנט בעיראק – חצי שנה לפני המועד – עקב המחאות של העם העיראקי ודרישתו להקדים את הבחירות. בבחירות משתתפות 167 מפלגות ומתמודדים 3240 מועמדים על 39 מושבים בפרלמנט.

מספר תושבי עיראק שיש להם זכות בחירה הוא  23,986,741 וראש ממשלת עיראק – מוצטפא אל-כאזמי – הבטיח לפקח אישית על הבחירות כדי להבטיח את קיום ההליך הדמוקרטי תוך נקיטת אמצעים ביטחוניים קפדניים.[1]

ראש ממשלת עיראק מצביע[2]

את הבחירות מחרימים אנשי המחאה בעיראק, הקומוניסטים ו"אל-מנבר אל-עיראקי" בראשות ראש הממשלה לשעבר איאד עלאוי, "חזית הדיאלוג הלאומי" בראשות סגן ראש הממשלה לשעבר – צאלח –  ועוד כמה מפלגות.

לפי יומון האמירויות "אל-ערב", "העיראקים אינם תולים תקוות רבות שהבחירות יובילו לשינויים שהם ייחלו להם ובגללם יצאו למחאות ברחובות. אולי הבחירות יובילו לפרלמנט שונה מעט מהנוכחי אך המפלגות הגדולות הנהנות מהשחיתות יפעלו להשתלט על הפרלמנט. זו הסיבה שפעילי המחאות בעיראק קוראים להחרמת הבחירות."

עדנאן, מייסד רשת חברתית למען המובטלים באל-בצרה, אמר כי "לפוליטיקאים מאין אומץ לפעול למען העם, אם כך מדוע נצביע עבורם?"

רנדה סלים ממכון אל-שרק אל-אוסט הממוקם בוושינגטון אמרה כי "בהיעדר חלופות ובשל תחושת העיראקים שהמשטר לא יעשה רפורמות עדיף לא להשתתף בבחירות וזו הדרך היחידה של התושב להביע מחאה על המצב הקיים."[3]

לפי האתר הליברלי אילאף, צפוי שהזרם הצדרי בראשות איש הדת השיעי -מוקתדא אל-צדר – יזכה במספר המושבים הגבוה ביותר. בבחירות הקודמות ב-2018 זכה במספר המושבים הגבוה ביותר והוא נחשב לזרם שיש לו בסיס תמיכה נרחב בציבור בעיראק. מוקתדא שעמד בראש המיליציה הבולטת ביותר שלחמה בכוחות האמריקניים לאחר 2003, נתפס כמתנגד לשחיתויות ולמנהל לא תקין אף שאנשיו כיהנו במשרות חשובות במוסדות רבים במדינה.

אשר לפלגים המקורבים לאיראן הם מיוצגים ע"י: קואליציית "אל-פתח" בהנהגת האדי אל-עאמרי, ראש ארגון "בדר" שהוא אחד הפלגים הראשיים של מיליציית "אל-חשד אל-שעבי". פלג נוסף של "אל-חשד אל-שעבי" הוא מפלגת "חוקוק" המקורבת ל"גדודי חזבאללה". מלבד זאת יש קואליציה של "דולת אל-קאנון" בהנהגת נורי אל-מאלכי, ראש מפלגת "אל-דעוה" וראש ממשלת עיראק לשעבר.

גורמים שיעים נוספים המתמודדים בבחירות: "קות אל-דולה אל-וטניה" בראשות ראש הממשלה לשעבר  – חידר אל-עבאדי – כולל "תיאר אל-חכמה" בראשות איש הדת השיעי – עמאר אל-חכים – המתיימר למלא תפקיד של זרם מתון.

בקרב המפלגות הסוניות יש תחרות קשה בין קואליציית "תקדום" בראשות יו"ר הפרלמנט-  מוחמד אל-חלבוסי – לקואליציית "עזם" בראשות ח'מיס אל-ח'נג'ר שהוטלו עליו סנקציות אמריקניות עקב שחיתות. רשימה סונית נוספת: "קאדימון ללתר'ייר" בראשות חסן אל-רמאחי הכוללת עצמאים רבים.

בבחירות מתמודדות גם שתי מפלגות כורדיות עיקריות: "המפלגה הדמוקרטית הכורדית" בראשות מסעוד ברזאני והאיחוד הלאומי הכורדי בראשות בנו של הנשיא לשעבר ג'לאל טאלבאני. כמו כן מפלגות אופוזיציה כגון "חזב אל-אתחאד אל-אסלאמי", "אל-ג'יל אל-ג'דיד" ו"כוראן".[4]

הערוץ הסעודי אל-ערביה ציטט פרשנים המעריכים כי הבחירות יחשפו פילוגים רבים בייחוד בין המפלגות השיעיות. התחרות העיקרית תהיה בין המפלגות הנתמכות ע"י איראן לבין הפלג של מוקתדא אל-צדר שמתנגד לכל התערבות חיצונית בעיראק. בהקשר זה אמר בכיר בזרם של אל-צדר כי הוא חושש מהתפרצות של אלימות אם המפלגה של מוקתדא אל-צדר תשיג ניצחון מוחץ בבחירות.[5]  


[1] https://aawsat.com/, 10.10.2021

[2] https://elaph.com/, 10.10.2021

[3] https://alarab.co.uk/, 9.10.2021

[4] https://elaph.com/, 10.10.2021

[5] https://www.alarabiya.net/, 1.10.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: