האתר הסעודי הליברלי אילאף פרסם כתבה בנושא בריחת השופטות באפגניסטן מאנשי טאלבן.[1]
במהלך עבודתה כשופטת גזרה מעצומה גזרי דין נגד מאות גברים שביצעו מעשי אלימות נגד נשים, בין השאר גזרה על איש טאלבאן שרצח את אשתו באכזריות 20 שנות מאסר, ואותו רוצח איים עליה ואמר כי כאשר ישתחרר יעשה לה מה שעשה לאשתו.
שלטון טאלבן[2]

עם תפיסת השלטון ע"י טאלבאן שוחררו אלפי פושעים והחלו להישמע איומים ברצח כלפי השופטת. גם הרוצח שאיים עליה שב והתקשר אליה וטען כי יש לו כל המידע לגביה וכי הוא ימצא אותה וינקום בה.
מעצומה סיפרה כי מיד כשנודע לה ולשופטות אחרות על שחרור האסירים הן ברחו מיד מבתיהן. מעצומה סיפרה כי עטתה על פניה את הברקע כדי שאיש לא יבחין בתווי פניה וכך הצליחה לעבור דרך מחסומי טאלבן.
חמש שופטת נוספות שברחו מפני טאלבן סיפרו כי קיבלו איומים ברצח מאנשי טאלבן שאותם הן שלחו למאסר משום שרצחו את נשותיהם. השופטות החליפו את מספרי הטלפון שלהן יותר מפעם אחת והן משנות את מקומות מגוריהן מעת לעת. עוד סיפרו השופטות כי כבר לפני תפיסת השלטון ע"י טאלבאן הן נרדפו.
לשופטות נודע כי אנשי טאלבן ביקרו בבתיהן וחקרו את בני משפחותיהן כדי לאתר אותן.
במשך הדורות סווגה אפגניסטן כאחת המדינות הקשות ביותר בעולם שבה 87% מן הנשים והנערות הותקפו במהלך חייהן. השופטות פעלו בשנים האחרונות ליישם את החוקים המגינים על הנשים וסייעו בהעלאת התודעה לצורך להעניש כל מי שמפעיל אלימות כלפי נשים. הדבר התבטא בהגשת כתבי אישום נגד כל מי שאנס אישה או עינה אותה או מי שכפה על אשתו יחסי מין בכוח או כל מי שמנע מנשים לרכוש נדל"ן או ללכת לבתי הספר ולמקומות עבודה.
אסמאא, שופטת אחרת שגרה אף היא בדירת מסתור, אמרה כי רצתה לשרת את ארצה ולכן בחרה להיות שופטת. היא דנה במקרים רבים בבית משפט לענייני משפחה ומטבע הדברים נחשפה לסכנות משום ששפטה בענייני נישואין וגירושין של אנשי טאלבן. באחד המקרים שיגרו פעילי טאלבן טילים לעבר בית המשפט הזה. שופטת, אחת מידידותיה, נעלמה כאשר הייתה בדרכה מבית המשפט לביתה וכעבור זמן מה התגלתה גופתה. אנשי טאלבן הכחישו כל קשר לרצח השופטת.
השופטות אמרו כי הן ממתינות לשעת כושר לצאת מאפגניסטן אך אין להן מספיק כסף ודרכונים לבני משפחותיהן. שופטת אפגנית לשעבר, מרדיה בבאקרח'יל, החיה בבריטניה, הביעה נכונות לסייע לשופטות לעזוב את אפגניסטן בזמן הקרוב ביותר.
בתגובה להאשמות אמר דובר טאלבן בלאל כרימי: "השופטות צריכות לחיות כמו כל משפחה ללא פחד. אסור שהן יהיו חשופות לאיומים, וחובה על יחידותינו הצבאיות המיוחדות לחקור את התלונות ולנקוט צעדים אם אכן הייתה הפרה של החוק."
[1] https://elaph.com/, 28.9.2021
[2] https://www.alkhaleej.ae/, 3.9.2021