ראש הממשלה הפלסטיני – מוחמד אשתיה : "זכותו של כל אסיר לחפש את חירותו בכל דרך"; בכיר בפת"ח: לכידת האסירים הנמלטים איננה תבוסה אלא ניצחון גדול";

תקציר

ב-6 בספטמבר נמלטו שישה אסירים פלסטיניים מבית הכלא גלבוע. חמישה מהם אנשי הג'יהאד האסלאמי שרובם נדונו למאסר עולם לאחר שהורשעו בביצוע פיגועים. האסיר השישי הוא זכאריא אל-זבידי, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח ומפקד גדודי חללי אל-אקצא בג'נין לשעבר.

פתח המנהרה בכלא גלבוע[1]

עד כה (11 ספטמבר) נלכדו ארבעה מהאסירים שנמלטו וסביר להניח שזרועות הביטחון של ישראל יגיעו גם אל השניים האחרים.

סוגיית האסירים נחשבת לאחת הסוגיות הרגישות ביותר בחברה הפלסטינית, וזו הסיבה להתעקשות הרשות הפלסטינית בראשות מחמוד עבאס להמשיך להעניק קצבאות לאסירים (וגם לפצועים ולשהידים) גם במחיר של ביקורת מצד ישראל והמערב וניכוי הסכום הזה מהכספים שישראל מעבירה לרשות.

על רקע זה אנו מבחינים בקוצנזוס פלסטיני לגבי האסירים שנמלטו. תושבים ואישים מכל הפלגים יצאו מגדרם לתאר את הבריחה תוך שימוש בסופרלטיבים וביטויים כגון: נס, פלא, סרט הוליוודי, מעשה גבורה חסר תקדים. האסירים כונו "גיבורים אבירי החירות".

האופוריה ברחוב הפלסטיני התבטאה בחלוקת ממתקים, בתהלוכות שמחה ובדיבורים על הפקת סרט בנושא. אישים לגלגו על חשיפת ישראל במערומיה בייחוד על רקע המיתוס של "המערכת הביטחונית הישראלית הבלתי מנוצחת."

גם בכירי הרש"פ ופת"ח (כולל דובר הנשיאות) האדירו את האסירים ואת גבורתם וקראו לקהילה הבין-לאומית להבטיח את שלומם. לפלסטינים ולמנגנוני הביטחון הפלסטיניים הם קראו לתת מחסה והגנה לנמלטים. ראש הממשלה הפלסטינית ותנועת פת"ח הזהירו את ישראל מכל פגיעה בחייהם. חמאס הזכירה כי חטיפת חיילים כדי לבצע עסקת שחרור אסירים היא אסטרטגיה. הגדיל לעשות עומר אל-ר'ול, מי שהיה יועצו של ראש ממשלת הרש"פ לשעבר – סלאם פיאד – ובעל טור ביומון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, שקרא לכל פלסטיני להעניק סיוע לאסירים הנמלטים ואף כתב שורה של הנחיות לתושבים וגם לאסירים הנמלטים כיצד לפעול כדי שהאסירים לא יילכדו.

עם זאת, יש מקורבי רש"פ או בכירים ברש"פ לשעבר שבמקביל להאדרת הבריחה הסתייגו מכמה דברים. בכיר ברש"פ לשעבר קרא לא לאבד פרופורציה ולא לראות בבריחה אירוע שהביא לשחרור פלסטין.

איש העסקים המפורסם שהיה מקורב לערפאת – מוניב אל-מצרי – לא היסס לצרף את ה"גיבורים" הנמלטים  ל"גיבורים" אחרים דוגמת המחבלת דלאל אל-מוגרבי שפיקדה על פיגוע כביש החוף בשנת 1978 שגרם לעשרות הרוגים ישראלים, אך במקביל טען כי מן הראוי שהפלגים וביייחוד פת"ח וחמאס יגיעו לפיוס ולאחדות ויגלו התמדה כמו זו שגילו האסירים שברחו. שר לשעבר ברש"פ קרא לעבאס להעניק עיטורי גבורה לאסירים הנמלטים, אך טען שהיו גם ליקויים בבריחה.

ברקע לבריחה עלתה שאלת התיאום הביטחוני של הרש"פ עם ישראל. היומון הלבנוני אל-אח'באר, המזוהה עם חזבאללה, פרסם שהרש"פ הסכימה לבקשת ישראל לשתף פעולה בנושא האסירים אם יגיעו לגדמ"ע. ראש לשכת ההסברה של נציבות הגיוס והארגון של פת"ח – מוניר ג'אר'וב הכחיש את הידיעה.

בינתיים פחתה הרלוונטיות של הנושא הזה אך סביר שהרש"פ תצניע מאוד את העניין הזה בשל רגישותו וגם אם מנגנוני הביטחון הפלסטיניים יקיימו את התיאום בעניין האסירים, כנראה הוא יהיה מינימלי.

עם היוודע דבר לכידת האסירים הנמלטים יצאו תושבים בגדמ"ע לרחובות ולבתי האסירים כדי להביע הזדהות. חלקם יצאו למוקדי חיכוך עם צה"ל והיו גם מקומות שבהם פרצו עימותים כולל ירי לעבר חיילי צה"ל.

נציגי כל הפלגים טענו כי לכידת האסירים היא דבר כואב ולא בהכרח מעשה גבורה אך מאחר שאירוע כזה היה בין התרחישים האפשריים אין להיות מופתע או מאוכזב לדעתם, עצם הבריחה מן הכלא השמור ביותר שזכה לכינוי "הכספת" הוא ניצחון אדיר לפלסטינים.

פירוט הסקירה

האסירים שנמלטו מי הם?

זכאריא אל-זבידי – תושב ג'נין – לשעבר מפקד גדודי חללי אל-אקצא בג'נין. בשנת 2007 התחייב לוותר על הנשק תמורת הסכמת ישראל למחוק את שמו מרשימת המבוקשים, אך ההסכם נחשב למבוטל משום שאל-זבידי ביצע כמה פיגועים. אל-זבידי נעצר בשנת 2019 לאחר שהוא ושותפו, עורך דין ממזרח ירושלים, השתמשו ברכב של הרשות הפלסטינית כדי לבצע פיגועי ירי על אוטובוסים ישראליים ליד רמאללה בתקופה שבין נובמבר 2018 לינואר 2019. בעבר הואשם אל-זבידי ע"י הרשות כי בשנת 2002 השתתף בפיגוע ירי לעבר ביתו של מושל ג'נין – קדורה מוסא – שמת מהתקף לב.

מחמוד עארדה, תושב הכפר עראבה דרומית מערבית לג'נין. חבר בג'יהאד האסלאמי. שוחרר מהכלא לאחר הסכם אוסלו אך כעבור זמן קצר נעצר שוב ונשפט למאסר עולם לאחר שהורשע בביצוע פיגועים.

בכלא חיבר כמה ספרים. בשנת 2014 הושם בבידוד לאחר חשיפת מנהרה שנחפרה בכלא למטרת בריחה. עארדה נחשב למפקד הג'יהאד האסלאמי בכלא גלבוע והמוח שתכנן את הבריחה. בוגר אוניברסיטת אל-אקצא בעזה בהתכתבות בחוג להיסטוריה ובעל תואר שני במינהל באוניברסיטת קהיר.

מוחמד עארדה, תושב עראבה במחוז ג'נין. חבר בג'יהאד האסלאמי. נעצר ב-2002 ונשפט למאסר עולם.

יעקוב קדרי, תושב ביר אל-באשא דרומית מערבית לג'נין. חבר בג'יהאד האסלאמי. נמצא בכלא מאז 2003 לאחר שנשפט למאסר עולם באשמת ביצוע פיגוע בשנת 2002 שגרם למותו של ישראלי שנסע סמוך ליישוב שקד.

איהם כממג'י – תושב כפר דאן צפונית מערבית לג'נין. חבר בג'יהאד האסלאמי. נעצר בשנת 2006 ונשפט למאסר עולם לאחר שהורשע בחטיפת אזרח ישראלי וברציחתו.

יעקוב אנפיעאת – מבכירי פעילי השטח של הג'יהאד האסלאמי, תושב יעבד במחוז ג'נין. עצור מאז שנת 2020 עקב פעילות בג'יהאד האסלאמי ועדיין לא נגזר דינו.[2]

ששת "הגיבורים" – כל אחד מייצג אות במלה פלסטין[3]

התגובות ברחוב

הפלסטינים הגיבו על בריחת ששת האסירים בשירה עממית ובחלוקת ממתקים כדי לציין את שמחתם הרבה. מכוניות ואופנועים נסעו בשיירות ובוצע ירי מאסיבי באוויר בעיר ג'נין. גאווה רבה מילאה אותם על הצלחת ששת האסירים להימלט מבית הכלא "השמור ביותר".[4] 

מפיקים ויוצרי סרטים פלסטיניים קראו להתחיל להפיק סרט על מבצע הבריחה. "תמיד הוקסמנו מהסרט האמריקני 'הבריחה הגדולה' וכעת לנו יש סיפור על בריחה מדהימה."[5]

התגובות בקרב אישים ברש"פ

ראש הממשלה הפלסטיני – מוחמד אשתיה – שיבח את הצלחת ששת האסירים לברוח: "זכותו של כל אסיר לחפש את חירותו בכל דרך. אנו מטילים על ישראל את האחריות לחייהם של ששת בנינו."[6]

דובר הנשיאות נביל אבו רדינה אמר: "אסירנו הגיבורים בבתי הכלא בישראל הם גיבורי העם הפלסטיני. לא יהיו שלום או יציבות ללא שחרור כל האסירים והעצירים. נושא האסירים הוא קו אדום, והעם הפלסטיני והנהגתו לא יאפשרו פגיעה בו בשום אופן.[7]

אחד מבכירי פת"ח – מוניר אל-ג'אר'וב – אמר: "הדרקון ניצח את הדייג…[רמז לעבודת המאסטר של זכאריא אל-זבידי בשם זה] האסירים חולמים על החירות ופועלים למענה. מה שקרה הוא קריאת תיגר אמתית על המערכת הביטחונית הישראלית המתפארת שהיא הטובה ביותר בעולם… ששת הגיבורים הצליחו לשבור את המערכת הזאת." [8]

גדודי חללי אל-אקצא (פת"ח) קראו לאנשיהם בגדמ"ע ולאנשי מנגנוני הביטחון לספק הגנה לששת האסירים.[9]

רשות האסירים והאסירים המשוחררים (הרש"פ) דרשה ממוסדות הומניטאריים ומוסדות לזכויות האדם ובייחוד לצלב האדום לבקר בבתי הכלא ולחשוף מה עלה בגורלם של האסירים שהועבר מכלא גלבוע. רשות האסירים  הטילה על ישראל את האחריות לחיי האסירים שברחו והזהירה כי "כל פגיעה בחייהם כאשר ייתפסו תוביל לפיצוץ אמתי בבתי הכלא ומחוץ להם."[10]

בעל טור ביומון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה – עומר אל-ר'ול כתב במאמרו הנחיות איך להבטיח שהאסירים לא יילכדו ע"י ישראל: "גיבורי מנהרת כלא גלבוע זקוקים מאוד לסיוע ולתמיכה מצד כל פלסטיני לאומי המעוניין להגן על גיבורי התהילה מפני מנגנוני הביטחון הישראלים. כולנו ללא יוצא מן הכלל צריכים לתמוך באופן מוחלט בכל אחד מהם באמצעי תעבורה, מזון, מים, לבוש ותרופות; לא לפטפט על אודות מקום הימצאותם או כל פרט בנוגע אליהם בנוכחות אף אדם בשכונה, במקום העבודה או אפילו בני משפחה גם אם מידת האמון גבוהה; אין לדבר על אודותם בטלפון סלולארי אלא אם מדובר בהרעפת שבחים על אודות גבורתם; לא לספר על המקומות שבהם נצפו האסירים; העתונאים מתבקשים לא לדווח על מה ששמעו מאחרים לגבי האסירים; יש להישמר מפני סוכנים ומשת"פים ולסרב לדבר על 'אבירי גלבוע'; להפסיק לפרסם שמועות מגמתיות ומסיתות על אנשי מנגנוני הביטחון ברשתות החברתיות ובחוגי דעת הקהל הפלסטינית שמופצות ע"י תומכי חמאס; יש לתמוך במשפחות האסירים לנוכח ההצקות הצפויות להם ממערכת הביטחון הישראלית; אם פלסטיני נקרא להתייצב אצל גורמי הביטחון הישראלים או אם נעצר מישהו שיש לו קשר לאסירים, עליהם לסרב לדבר על אודותיהם, ואין למסור כל מידע, ולו הפעוט ביותר, לגביהם. האסירים צריכים לנקוט את אמצעי הזהירות הבאים: לא להשתמש באינטרנט, במכשיר סלולארי או ברשתות החברתיות ולצמצם את דרכי ההתקשרות למינימום אנשים שבוטחים בהם; לא להתקרב לעיתונאים; לא לשלוח מסרונים על מצבם, נסיבות בריחתם ותנועתם ממקום למקום. לא להתמקם במקום אחד זמן ארוך, לשנות מקומות שהייה ולהקפיד על בחירת המקומות.[11]   

בכיר רש"פ לשעבר מזהיר מפני איבוד פרופורציה

בכיר ברש"פ לשעבר האני אל-מצרי כתב במאמרו: "הבריחה איננה קסם או סרט הוליוודי אלא מעשה גבורה גאוני המעיד על תקווה, נחישות, תודעה, גבורה, יכולת תכנון ארגון וביצוע ואמונה שהאסיר חזק מסוהריו כאשר בעייתו צודקת ואמונתו עמוקה."

אל-מצרי סבור כי תהיה זו הגזמה לראות בכל ניצחון פלסטיני, כמו "סיף אל-קודס" (מבצע שומר החומות) או הרג חייל מטווח אפס או בריחת האסירים, סוף לכיבוש וקריסת ישראל, ואכן יש כאלה המנסים לשווק את פעולה בצורה כזאת. מחשבה כזאת עלולה להזיק וליצור ציפיות לא מציאותיות ואכזבות, לפיכך יש להתייחס לאירועים בפרופורציה הנכונה.[12]

איש עסקים בכירבעל זיקה לרש"פ: חייבים להשלים את ההישג באמצעות פיוס ואחדות

המליארדר הפלסטיני מוניב אל-מצרי כתב במאמרו: "הגיבורים לא פתחו מנהרה עבור עצמם כדי לנשום את אוויר החירות אלא חפרו אותה כדי לחלץ אותנו ממצב הייאוש לעבר תקווה שבעזרת נחישות, עקשנות ועבודה אפשר להשיג הכל… מה שהם [האסירים הנמלטים] עשו הוא בחזקת נס… אלה הגיבורים הם סמלי החירות ההולכים בדרכי נלסון מנדלה, מהטמה גנדי, מרטין לותר קינג, והשהידים יאסר ערפאת ואחמד יאסין, השהידה דלאל מוגרבי וכן לילא ח'אלד.

האם הפעולה הזאת מספקת כדי שנפיק לקח לגבי האופן שבו אנו צריכים לפעול כדי להגיע לחירות קולקטיבית ולפעול לסיום הפילוג בין פת"ח לחמאס כדבר חיוני בדרך לסיום הכיבוש? איזה דימיון יש בין מצבם המר של האסירים למצבם של כל הפלסטינים המנסים לחפור כבר 15 שנה בכל הדרכים האפשריות כדי לסיים את הפילוג."

אל-מצרי פונה ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ותוהה כיצד אפשר להביט בעיני הגיבורים האלה, אבירי החירות ולברך על פעולתם כשאנחנו כולנו כישלון. איך נביט בעיני בנינו כשהם רואים את אכזבותינו והפילוגים שלנו, וכיצד נכדינו יזכרונו באופן חיובי וירחמו עלינו אם נוריש להם מצב של פיצול ופילוג?!

נבקש מאללה להגן על ששת האבירים ולהוביל אותם לחוף מבטחים ויביא לסיום הפילוג ויאחד את העם."[13]

השר לשעבר ברש"פ חסן עצפור עורך אתר אמד המקורב למוחמד דחלאן כתב במאמרו כי אי הצלחת האסירים להימלט אינה מבטלת את ערכה של פעולת "חצית מנהרת הגלבוע".

לטענתו, תפיסת קבוצת הקומנדו הפלסטינית אינה מעשה גבורה של אנשיה אך היא אינה מבטלת את הישג הבריחה שיהפוך לחלק מן ההיסטוריה העולמית. הוא סבור כי האסירים לקו בתכנון הבריחה לאחר צאתם מן המנהרה. הוא הציע לעבאס להעניק לאסירים הנמלטים עיטורי גבורה.[14]

מוניר אל-ג'אר'וב טען כי "האסירים יצרו סדק במערכת הביטחון של ישראל ולקחו בכוח את חירותם לזמן מה וכולנו צריכים להתגאות בהם. מעצרם מחדש איננו תבוסה אלא ניצחון גדול של האסירים הגיבורים."[15]

החזית העממית (חז"ע): התגובה צריכה להיות הסלמה

חבר הלשכה המדינית של חז"ע – ג'מיל מזהר – טען כי "המעצר מחדש אינו מפחית מן ההישג האיכותי.

ששת הגיבורים ידעו היטב שהם ייהרגו, ייעצרו מחדש או ייעלמו. למרות הכאב אין להתעצב על מעצרם מחדש. התגובה צריכה להיות בהסלמת הפעילות בשטח כדי להגן על הגיבורים מפני דיכוי וטרור מצד האויב. ההתנגדות תעשה הכל כדי לשחררם. הציבור שיצא להזדהות הביע מוכנות להקרבה כדי להגן על הגיבורים. כל פגיעה באחד האסירים תביא להתפרצות הר געש של זעם עממי."[16]

העיתונאי  מבית לחם חמדי פראג', חבר החזית העממית כתב: "הייתה אופוריה, חלוקת ממתקים בעזה ובגדמ"ע. מדוע קראו ליום זעם כשהציבור מלא שמחה? משום החשש של ההנהגה שהזעם יופנה כלפיה אם האסירים ייעצרו או ייהרגו. איומי עזה כלפי ישראל היו מעורפלים ולא ברורים כמו אלה שהיו במבצע סיף אל-קודס והם לא הושמעו ע"י מוחמד דיף שהציבור המתין לו, כלומר הציבור ציפה למבצע 'סיף גלבוע' [שיגור רקטות]  כדי להגן על הגיבורים שהחזירו חיוך ושמחה. בגדמ"ע המתינו לביטול התיאום הביטחוני."[17]

תגובת חמאס: שחרור אסירים – חובה על כל פלסטיני

גדודי עז אל-דין אל-קסאם (חמאס) בירכו על "פעולת הגבורה האיכותית" ואמרו כי פעילות לשחרור אסירים היא חובתו של כל פלסטיני. "חטיפת חיילים וביצוע עסקאות שחרור הם אסטרטגיה של ההתנגדות שאין ממנה חזרה."

לאחר שנלכדו ארבעה אסירים אמר דובר חמאס – עבד אל-לטיף אל-קאנוע: "לכידת האסירים שנמלטו  אינו ממעיטה מן הקלון של ישראל ודי בכך שהם פגעו ביוקרת המערכת הישראלית.[18]

דובר חמאס פוזי ברהום טען כי "לכידת האסירים היא עוד סבב מסבבי הסכסוך הפתוח עם ישראל. המעצר רק יחזק את בני עמנו בגדה המערבית להמשיך את ההתנגדות והאינתיפאדה מול ישראל. ההיסטוריה תתעד את מעשה הגבורה האמיץ של ששת האסירים גיבורי המערכה של מנהרת החירות בשבירת יוקרתה של ישראל ומערכות הביטחון שלה. המערכה מפיחה תקווה חדשה שהפיצוץ בגדה המערבית הולך ומתקרב."[19]

בעל טור בעיתון חמאס פלסטין – איאד אל-קרא – כתב:  "הבריחה משקפת משבר עמוק וכשל ביטחוני ומודיעיני של ישראל והיא הובילה להלם ולתדהמה בישראל. זו השפלה לכיבוש מול העולם עקב הכשל במערכות הצבאית והביטחונית למרות בניית תאים מבוצרים וחומות חסינות."[20]

גא"פ: כל פגיעה בחיי אסיר תיחשב להכרזת מלחמה

גם מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי זיאד אל-נח'אלה קרא לתושבי הגדמ"ע לקיים את החובה להגן על "לוחמי הג'יהאד האמיצים". הוא תיאר את יום בריחת האסירים כיום גדול לעם הפלסטיני. לדבריו "הגיבורים מלמדים אותנו שכל דבר אפשרי ושהבסת האויב קרובה מבעבר."[21]

לאחר לכידת ארבעה אסירים פרסם ארגון הג'יהאד האסלאמי הודעה ש"כל פגיעה בחיי האסירים תיחשב הכרזת מלחמה נגד העם הפלסטיני." [22]

ד"ר וליד אל-קטטי,חבר הלשכה המדינית של הג'יהאד האסלאמי, כתב במאמרו: "מעצרם מחדש של אסירי מנהרת החופש היה אחד התרחישים הצפויים, בייחוד שישראל גייסה את כל מנגנוני הביטחון שלה ואת כל סוכניה לחפש את ששת האסירים באזור גיאוגרפי הנתון לשליטתה המלאה. מעצרם איננו סוף פסוק ואללה יביא לשחרורם הקרוב. האסירים האלה איחדו את העם כפי שמבצע סיף אל-קודס איחד אותו.[23]

המתיחות בין ג'נין לערביי ישראל

"החזית הדמוקרטית של נצרת" וסניף המפלגה הקומוניסטית בנצרת גינו את מסע הגידופים והאיומים על תושבי העיר נצרת ברשתות החברתיות בעקבות מעצר האסירים הנמלטים לאחר השמועות שתושבים מנצרת דיווחו למשטרה על הנמלטים. האיומים הושמעו בעיקר מתושבי מחנה הפליטים ג'נין שהזהירו כי יתקפו כל תושב מנצרת שייכנס לג'נין או לגדמ"ע. המפלגות הבהירו כי תמכו תמיד בפלסטינים כולל באירועי חודש מאי 2020 והוסיפו כי "מקומם של האסירים הוא בתוך עמם כשהם בני חורין."[24]

האשמות רש"פ בתיאום ביטחוני בשל חששותיה מול הכחשות פת"ח.

היומון הלבנוני אל-אח'באר המזוהה עם חזבאללה מסר מפי בכיר ברש"פ כי "הרש"פ החלה לשתף פעולה עם ישראל באיתור ששת האסירים מתוך חשש להתפרצות בגדמ"ע, וזו הסיבה שהביאה את הרש"פ להתנות זאת בכך שישראל לא תחסל את האסירים הנמלטים כאשר יימצאו."

.

בכיר ברשות הפלסטינית מסר לאל-אח'באר כי התקיים דיון בין בכירי הוועדה המרכזית של פת"ח ובכירי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים כדי לסיים את הפרשה מחשש שהעניינים יתדרדרו ולא לטובת הרש"פ הפועלת להרגיע את המצב כדי להשלים את מיזם השלום בכלכלי. הוחלט שהרש"פ תסכים לשת"פ בתנאי שהנמלטים ייעצרו ולא ייהרגו ותשרור רגיעה בבתי הכלא.[25]

בתגובה לכך הכחיש ראש לשכת ההסברה של נציבות הגיוס והארגון של פת"ח – מוניר ג'אר'וב – את השמועות והידיעות המפוקפקות על כך שהרש"פ הסכימה לבקשת שר הביטחון של ישראל – בני גנץ – לחפש אחר האסירים הנמלטים ואמר כי מפיצי השמועות הם מחרחרי מלחמת אחים ולא פטריוטים. "הרשות הפלסטינית לעולם לא תעמוד נגד בניה." לדבריו, "אחד האסירים הוא זכריא אל-זבידי , חבר המועצה המהפכנית של פת"ח, ותנועת פת"ח מגינה על אנשיה ולא גורמת להם נזק." [26]

הזדהות עם האסירים שנלכדו

עם היוודע דבר מעצרם של מחמוד אל-עארדה ויעקוב אלקאדרי יצאו אלפי תושבים בשיירות לביתם כדי לעודד את משפחותיהם. המשתתפים הביעו את זעמם ודרשו להגיב מעזה באצעות רקטות.[27]

מוסדות האסירים והגורמים הלאומיים והאסלאמיים ברמאללה קראו להשתתף בעצרת תמיכה באסירים בשבת 11 בספטמבר בכיכר מנארה בעיר.[28] באותו יום פרצו עימותים בין פלסטינים לצה"ל בכניסה לבית לחם. סטודנטים קיימו תהלוכה שבה גינו את מעצר ארבעה מהנמלטים. תהלוכה דומה יצאה ממחנה הפליטים דהיישה בדרום בית לחם.[29]

קבוצת צעירי עראבה קראה לשביתת מסחר כדי "להביע זעם על ישראל וסוכניה ולהבעת אהבה לאסירים הגיבורים שהפכו למותג של החופש." כמו כן קראה לקיים תהלוכות המוניות לעבר בתי המשפחות.

בכיר בגא"פ שיח' עדנאן אל-ח'ודרי קרא לשביתה לאומית פלסטינית כללית בגדמ"ע, בעזה, בירושלים ובשטחי ערביי ישראל.[30]

בג'נין ירו חמושים לעבר המחסום הצבאי בג'למה בצפון העיר. בחברון ירו חמושים לעבר כוחות ישראלים באזור גשר חלחול. בכניסה למחנה אל-פואר בדרום חברון אירעו עימותים לאחר פציעת צעיר שהשליך בקבוק תבערה. עימותים דומים היו גם בטול כרם. בראמאללה התקיימו תהלוכות לעבר מחסום בית אל שהסתיימו בעימותים עם כוחות צה"ל. המפגינים הבעירו צמיגים ופוזרו. עימותים התרחשו גם בעיסאויה במזרח ירושלים.[31]


[1] https://www.alquds.co.uk/, 9.9.2021

[2] https://aawsat.com/, 7.9.2021

[3] https://www.alquds.co.uk/, 9.9.2021

[4] https://aawsat.com/, 7.9.2021

[5] https://alarab.co.uk/, 8.9.2021

[6] https://www.raialyoum.com/, 7.9.2021

[7] http://alhaya.ps/, 9.9.2021

[8] https://aawsat.com/, 7.9.2021

[9] https://aawsat.com/, 7.9.2021

[10] https://www.alquds.co.uk/, 6.9.2021

[11] http://alhaya.ps/, 9.9.2021

 [12] https://alquds.com/, 10.9.2021

[13] https://www.maannews.net/, 9.9.2021

[14] https://amad.ps/.11.9.2021

[15] https://paltoday.ps/, 11.9.2021

[16] https://paltoday.ps/, 11.9.2021

[17] https://alquds.com/, 11.9.2021

[18] https://www.raialyoum.com/, 11.9.2021

[19] https://felesteen.news/, 11.9.2021

[20] https://felesteen.news/, 11.9.2021

[21] https://www.raialyoum.com/, 6.9.2021

[22] https://www.raialyoum.com/, 11.9.2021

[23] https://paltoday.ps/, 11.9.2021

[24] https://amad.ps/, 11.9.2021

[25] https://al-akhbar.com/, 10.9.2021

[26] https://amad.ps/, 8.9.2021

[27] https://alquds.com/, 10.9.2021

[28] https://alquds.com/, 11.9.2021

[29] https://alquds.com/, 11.9.2021

[30] https://www.palinfo.com/, 11.9.2021

[31] https://www.palinfo.com/, 11.9.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: