התקפות חריפות על חזבאללה בשל הבאת הדלק מאיראן ללבנון

תקציר

לבנון סובלת מזה חודשים ממחסור חריף בדלקים שהשפיע על פעילות מגזרים חיוניים. מבריחים וסוחרים מנצלים את המצב להעלות את מחירי הדלק בשוק השחור. לתוך המצב הזה מתחדדת המתיחות בזירת התמודדות נוספת בין ארה"ב לאיראן כאשר כל צד מנסה לסייע ללבנון ולאותת על השפעתו בה.

כבר ביולי 2021 הביע מזכ"ל חזבאללה – חסן נסאללה – נחישות לייבא דלק מאיראן דרך נמל ביירות אך הוא עיכב את הנושא בעצת אחד מבעלי בריתו שהתריע כי לבנון לא תוכל לשאת סנקציות נוספות שיוטלו עליה אם הדלק יגיע מאיראן. עם זאת הוא סיכם עם האיראנים שנמל בניאס בסוריה הוא שיקלוט את הדלק האיראני שיועבר לאחר מכן ללבנון.

פעמים רבות הואשם חזבאללה המחזיק באזורי גבול בין לבנון לסוריה בהעלמת עין ואפילו במעורבות בהברחת הדלק עד שאפילו אחד מאנשי הדת התומכים בארגון אמר כי "פעולות ההברחה לסוריה הן סוג של התנגדות"[1]

נסראללה הצהיר על הגעת דלק ללבנון תוך השמעת איום מרומז: הספינה האיראנית שתביא דלק ללבנון תיכנס למים טריטוראליים של לבנון, כך שכל פגיעה בה תיחשב לפגיעה בלבנון. בעקבות הספינה מאיראן יגיעו עוד ספינות רבותעוד יגיעו ספינות רבות ללבנון. לטענת נסראללה אין אמת באמירות שאיראן מכתיבה תנאים ללבנון. הוא הודה למנהיגי אירן על הסיוע והאשים את ארה"ב שהיא האשמה במצב של לבנון עקב המלחמה הכלכלית שהיא מנהלת נגדה. הוא קרא למוסדות הבלתי ממשלתיים להתנער מארה"ב משום שזו מעריכה את הכלבים של המשטרה יותר מאשר את אנשי המוסדות הללו.

בעקבות הודעת נסראללה על הבאת דלק ללבנון מאיראן קיבל הנשיא מישל עון שיחת טלפון מהשגרירה האמריקנית בלבנון – דורותי שיא – שהודיעה לו על החלטת הממשל האמריקני לסייע ללבנון להביא מקורות אנרגיית חשמל דרך ירדן  סוריה באמצעות הגז המצרי. לדברי השגרירה, מתנהל מו"מ עם הבנק העולמי להבטיח מימון של הגז המצרי, קווי הולכת החשמל והתחזוקה הדרושה של צינורות הגז.[2]

איראן והדלק[3]

בתגובה להצהרת נסראללה מתחו עליו ראשי מפלגות מחנה 14 במרס ביקורת חריפה והאשימו אותו שהוא מוסר את לבנון לשליטת איראן ושהוא עלול להמיט על לבנון סנקציות קשות מצד המערב. הם קראו לנטרל את לבנון מסכסוכים אזוריים והאשימו את חזבאללה בטרפוד מאמצי הרכבת הממשלה בלבנון.

שר ירדני לשעבר הזהיר כי לבנון שהפכה להיות חלק מטהרן עלולה להגיע למצב שבו לכל עדה בה תהיה מדינה עצמאית.

בעל הטור ח'יראללה ח'יראללה סבור כי גם סביבתו השיעית של חזבאללה החלה להבין שאין לארגון מה להציע זולת אומללות ועוני והפיכת לבנון למחוז איראני. הוא גם מתח ביקורת על הזרם של הנשיא מישל עון וחתנו ג'ובראן באסיל שהיו אחד הגורמים להגעת לבנון למצה הנוכחי. ח'יראללה סבור כי אפילו השיעים תוהים מדוע לבנון צריכה להילחם בישראל ולהתנגד למיזם האמריקני באזור. הוא מוסיף: "איך יכולה מדינה השרויה בעלטה לשחרר את פלסטין?!"   

באופן חריג יצא חבר פרלמנט מהמחנה הזה סיזאר מעלוף – חבר מפלגתו של סמיר ג'עג'ע (יו"ר מפלגת כח"ל – הכוחות הלבנוניים) – שקידם בברכה את הסיוע העאיראני היות שלטענתו איראן אינה מצפה לתמורה.

פירוט הסקירה

באחד מנאומיו של חסן נסראללה, מזכ"ל חזבאללה, לרגל העשוראא' הוא בישר על יבוא דלק מאיראן ללבנון. "אנו צריכים להתמודד עם המצב הכלכלי בכל הרצינות, באחריות וללא תבוסנות, כניעה או יאוש. כן, אנו מסוגלים להתמודד… העובדה שנחשפו מאגרי דלק בכמויות אדירות בלבנון מראה שכל הנושא הזה [של מחסור] הוא מלאכותי ומזויף. גורמי האכיפה צריכים היו לגלות את המאגרים שהוחבאו עוד לפי זמן רב. כמו כן, המדינה צריכה למנוע מונופולים בתחום הדלק ובענפים נוספים… הבטחנו להביא בנזין ומזוט מאיראן וממדינות אחרות… היום אני רוצה לבשר כי הספינה הראשונה שלנו תצא מאיראן ועליה חומרים ללבנון ובעקבות הספינה יבואו עוד הרבה ספינות בעתיד. עדיפות ראשונה ניתנה למזוט. אמנם בנזין דרוש למכוניות ולתחבורה, אך המזוט חשוב יותר עבור בתי החולים, מרכזים רפואיים, מפעלי תרופות, גנרטורים, מפעלי מזון ומאפיות."

נסראללה הוסיף כי בינתיים אין כל איום רשמי מצד ישראל או ארה"ב נגד האוניה אך קיים שיח בנושא באמצעי התקשורת, לפיכך הוא הבהיר: "המים שבהן תשוט הספינה הן מים טריטוריאליים של לבנון. הוא הוסיף כי אלמלא הסנקציות על לבנון חזבאללה לא היה נוקט את הצעד הזה של הבאת דלק מאיראן אך אי אפשר לסבול עוד את מצוקת התושבים ולכן חזבאללה נקט את האופציה הזאת."

נסראללה הודה למנהיגי איראן – ח'מנאי וראיסי – ולעם האיראני על התמיכה בחזבאללה וטען כי אין אמת בדיבורים על כך שאיראן שולטת בלבנון באמצעות חזבאללה. "אנו אדונים אצל שלטון חכמי ההלכה ולא עבדים של ארה"ב ושלוחותיה." לדבריו, "האמירות שאיראן היא שקובעת מי יהיה נשיא וראש ממשלה בלבנון הן שקר וכזב."

חסן נסראללה[4]

נסראללה יצא נגד "אלה התוקפים בני אדם, יורים לעבר תחנות דלק ותשתיות חשמל, מציתים מוסדות ציבור ורכוש פרטי. אלה ביריונים אנרכיסטים שאין להם כל קשר לערכים של עמנו… מה שקורה בארצנו הוא מלחמה כלכלית כדי להכניע את הלבנונים ולכפות עליהם אופציות המשרתות את האינטרסים של אחרים בכל הנוגע לשרטוט הגבולות עם ישראל וחלוקת משאבי הנפט והגז בים."

נסראללה האשים את האמריקנים: "יש הרוצים לכפות אופציות על הלבנונים שאינן מתאימות לאינטרסים הלאומיים, כלומר יכולות ההתנגדות להגן על המדינה… אנו יודעים שהממשל האמריקני הוא שמנהל את המלחמה הזאת, והשגרירות האמריקנית בעוכר היא מוקד ישיר המנהל את המלחמה הכלכלית והתקשורתית. השגרירות האמריקנית היא שעומדת מאחורי ההסתה והגיוס התקשורתי של הלבנונים אחד נגד האחר. השגרירה האמריקנית נפגשת אישית עם מה שמכונה נציגי מוסדות בלתי ממשלתיים או אגודות החברה האזרחית ודורשת מהם, מסיתה אותם ומממנת אותם. כאשר הם נכשלים היא גוערת בהם לפיכך זו אינה שגרירות של ייצוג דיפלומטי אלא שגרירות של מזימה וקשירת קשר נגד העם בלבנון, נגד פת הלחם, זעת אפיים וכבוד האדם של הלבנונים. זו שגרירות הפועלת מתוך מקומה השטני והמחרחר מלחמת אחים. אני רוצה להגיד לשגרירות הזאת: נכשלתם בעבר ותיכשלו. עשרים שנה אימנתם צבאות סדירים, וגנרלים ונכשלתם." הוא טען כי הכספים שהגיעו לארגונים הללו התאדו ולכן קרא לאגודות להפסיק להסתמך על האמריקנים "משום שהם מעריכים את כלביהם המשטרתיים על פני אנשי הארגונים הללו."[5]

בתגובה לדברי נסראללה אמר ראש ממשלת לבנון לשעבר – סעד אל-חרירי – כי חזבאללה לא רשאי למסור את לבנון לשליטת איראן. הוא תהה: "האם מה ששמענו [הצהרות נסראללה] על הגעת הספינות האיראניות הוא בשורה מרנינה עבור הלבנונים או הצהרה מסוכנת המשרבבת את לבנון לתוך סכסוכים פנימיים וחיצוניים?" הוא הוסיף: "חזבאללה יכול לקבל אשרה לעשות קנוניה עם אל-עהד [נשיא לבנון מישל עון ומפלגתו], אך לעולם לא יקבל מרוב הלבנונים רשות למסור את לבנון לאיראן. חזבאללה יודע שספינת הסיוע האיראנית נושאת עימה אל הלבנונים סכנות וסנקציות נוספות דוגמת הסנקציות שהטלו על ונצואלה. לדעתו, איראן משבשת את הקמת הממשלה בלבנון: כיצד איראן מרשה לעצמה לעבור על החוקים הבין-לאומיים ומסכימה לשלוח ספינות ללבנון בלי הסכמת ממשלת לבנון."[6]

גם ראש מפלגת אל-כתאיב – סאמי אל-ג'ומיל – תקף את חזבאללה: הארגון מנסה לבודד את לבנון מהקהילה הבין-לאומית והוא חושף אותה לסכנה ולתשלום מחיר. "כולם חייבים לעצור את חזבאללה מלהכניס את לבנון לסכסוכים אזוריים ולשים קץ למעשיו המעמידים את לבנון בפני אסונות. חזבאללה רוצה להפוך את לבנון לזירת עימות נוספת של איראן עם הקהילה הבין-לאומית והערבית, והיום הוא מבצע צעד נוסף בכיווון הזה." הוא האשים את חזבאללה בטרפוד מאמצי הרכבת הממשלה והוסיף כי "החשבון יוגש בקלפיות."[7]

יו"ר מפלגת הכוחות הלבנוניים – סמיר ג'עג'ע – העביר מסר לנשיא מישל עון בנושא הספינה האיראנית ובו מתח ביקורת על שר האנרגיה מטעם המפלגה של מישל עון וג'ובראן בסיל שלא נתן היתרים לחברות פרטיות ולמגזר הפרטי לייבא בנזין ומזוט במחיריו הריאליים לאחר שהמדינה אינה יכולה לספקו במחיר מסובסד. "הופתענו שחזבאללה מביא ספינה ובה מזוט [מאיראן]… כבוד הנשיא, האם תאפשרו לחזבאללה, שהפקיע מהשלטון בלבנון את קבלת ההחלטות האסטרטגית הצבאית והביטחונית, להפקיע את קבלת ההחלטות גם בנושאים כלכליים תוך פגיעה בלבנונים ובאינטרסים שלהם."[8] 

באופן מפתיע, חבר פרלמנט ממפלגתו של ג'עג'ע – סיזאר מעלוף – קידם בברכה את רעיון הבאת הדלק בספינה אם הדבר יפתור את בעייתו של העם הלבנוני. "האויב היחיד של לבנון הוא ישראל, והתגובות שלה לספינה הן הפרת ריבונות לבנון. כאשר בעלי הברית שלנו הערבים וגם המערב מוכרים אותנו, האם אסור לנו לקבל סיוע מאיראן? כל סיוע בלתי מותנה נקבל אותו. איראן אינה כופה תנאים על איש." הוא גם מתח ביקורת על הודעת שגרירת ארה"ב על הבאת סיוע ללבנון וטען כי היא עשתה זאת מאוחר מדי.[9]  

השר הירדני לשעבר – צאלח אל-קלאב – כתב במאמרו: "מי שיכל להקים ממשלה הוא סעד אל-חרירי בנו של רפיק אל-חרירי ששילם בחייו כדי שלבנון תהיה בעלת החלטה עצמאית ללא התערבות חיצונית מקרוב או מרחוק, אולם וטו של הדאחיה בביירות [חזבאללה] מנע זאת וכבר ידוע שדאחיית ביירות שהבעלים שלה הוא חסן נסראללה הפכה לא לחלק מסוריה אלא חלק מטהרן של ח'ומייני וח'מנאי. ידוע שטהראן של היום אינה בירת איראן בלבד אלא בירה של עוד כמה מדינות שהבירה של שתיים מהן הייתה בשליטת הבעת' [סוריה ועיראק]."

אל-קלאב הוסיף במאמרו: "לבנון ארץ האחווה שחיים בה יחד מארונים, אורתודוכסים ועוד עדות נוצריות לצד מוסלמים, סונים ומוסלמים שיעים ודרוזים וגם כורדים, פלסטינים עלווים, אסמאעילים, סורים וגם יהודים, בהאים, בודהיסטים והנדוסים… יש לה זכות לקבל החלטות עצמאיות ללא התערבויות חיצוניות, שאם לא כן יבוא יום שלכל עדה תהיה מדינה עצמאית, ואין לשלול זאת כאשר לאיראן יש תפקיד מרכזי בלבנון."[10]  

בעל הטור ח'יראללה ח'יראללה כתב במאמרו כי גם אם תוקם ממשלה בלבנון, לפי קריאת חזבאללה לזרז זאת, הרי שהסיבה לכך היא שחזבאללה רוצה להרגיע את סביבתו התומכת שהתחילה להבין שאין לו מה להציע זולת הפיכת לבנון למחוז איראני.

לטענת ח'יראללה, "לבנון קרסה על כל תושביה, ואף לבנוני לא יצא ברווח לנוכח הקריסה הזאת שחזבאללה הוא הגורם לה ומאחוריו איראן במטרה ברורה להפוך את לבנון לקלף מיקוח בידי איראן לאחר הפיכתה לענייה. הלבנונים כולם משלמים את מחיר שליטת איראן על ארצם. החידוש הוא שחלק גדול מהשיעים החלו להבין את הדבר הזה.

צדק סעד אל-חרירי, ראש ממשלת לבנון לשעבר, כאשר אמר לפני כמה ימים ששיבוש הקמת הממשלה הלבנונית יותר משנה הוא מעשה איראני מובהק. ההתנהגות הזאת של איראן אינה מוזרה ואינה מפליאה. חזבאללה כבר סגר בעבר את הפרלמנט הלבנוני במשך שנתיים וחצי כדי שהמועמד שלו – מישל עון – ייבחר כנשיא כדי לשים יד על הנשיאות ולהוכיח במיוחד לנוצרים שהוא הצד היחיד המחליט מי המרוני שיהיה בארמון הנשיאות בעבדא, ואת הדבר הזה לא מבינים הנשיא מישל עון וחתנו ג'ובראן באסיל משום שעון רצה להגיע לנשיאות בכל מחיר כולל אבדן לבנון 'הנמצאת בסכנה קיומית' כפי שאמר שר החוץ הצרפתי ז'אן איב לודריאן…

מה שקורה כעת הוא מכה למשטר ואולי לקיומה של לבנון. מה שקורה הוא הרס מוחלט של כל המוסדות הלבנוניים. אם תוקם ממשלה לבנונית, הרי שחסן נסראללה הוא זה שמאפשר את הקמתה והמשמעות היא שאיראן היא המחליטה מי יהה נשיא הרפובליקה הנוצרי המרוני והיא אשר מאפשרת לסוני נג'יב מיקאתי או לסוני אחר להקים ממשלה."

ח'יראללה הוסיף במאמרו: "כולם הפסידו מהשתלטות חזבאללה על לבנון. הראשון הוא לבנון עצמה. המפסידים הגדולים הם הנוצרים שמפלגת אל-עהד אל-קוי [מישל עון וג'ובראן באסיל] לא הותירה להם ברירה אלא להגר מלבנון. מפלגה שלא מבינה מה המשמעות שמיליציה חמושה עדתית היא השולטת בלבנון; מפלגה שאינה רוצה לדעת מי עומד מאחורי פיצוץ נמל ביירות ב-4 באוגוסט 2020. לו הייתה המפלגה רצינית ברצון לגלות מי גרם לפיצוץ שהרס חלק מן העיר והחמיר את מצבם של עשרות אלפי נוצרים עניים, היה הנשיא עון דורש הקמת ועדת חקירה בין-לאומית לחקור את האסון. לפחות לדעת מי הביא את החומר לנמל ביירות, מי אחסן אותו במאגר מספר 12 ומי הוציא ממנו את החומר מפעם לפעם. יותר מכך, החקירה הייתה חושפת לאן הלכה הכמות שאוחסנה והוצאה ממנו – כמובן לסוריה.

ההפסד של הנוצרים בלבנון הוא הפסד גם לסונים,לשיעים ולדרוזים. אין מנוס מלהודות שחזבאללה הצליח לשנות את אופיה של לבנון, את הרכבה ואת המשטר הקיים בה. מה שנותר בלבנון הוא שרידי משק ומשטר ושרידי מדינה ותו לא.

אכן כולם הפסידו, אפילו השיעים חשים בכך ומעלים שאלות מן הסוג הזה: האם משימת לבנון היא להילחם בישראל או במיזם האמריקני באזור? אין ספק שישראל יודעת מהי רוצה. בעייתה הנוכחית והעתידית היא עם העם הפלסטיני, והיא כבר החלה להבין שהיא אינה יכולה להתעלם ממנו ומשאיפותיו הלגיטימיות.  מה האינטרס הלבנוני למלא תפקידים שהם מעל לגודלה, והיא מדינה שהזרם העוני [של מישל עון וג'ובראן באסיל] שהיה ממונה על תיק האנרגיה למעלה מעשור הוביל אותה לחשיכה מוחלטת. איך יכולה מדינה ללא חשמל לשחרר את פלסטין? זה מה ששואל רוב מכריע של השיעם הלבנונים כיום.  

לא ברור שגם אם נסראללה יאפשר את הקמת הממשלה האם הדבר יצליח להרגיע את סביבתו התומכת. אחרי ככלות הכל אין לחזבאללה מה להציע ללבנונים כולם מלבד אמללות ועוני שמבחינתו מבטיחים את כניעתם לרצונו."

ח'יראללה סבור כי הדבר החמור ביותר הוא שגם האמריקנים וגם הערבים מתעניינים פחות בגורל לבנון בייחוד לאחר נסיגת ארה"ב מאפגניסטן המהווה עדות להתמקדות הממשל בענייני הפנים של ארה"ב. הדבר היחד בלבנון שמעניין את הממשל האמריקני הזה הוא "צבא לבנון ומניעת נפילתו כדי למנוע כאוס טוטאלי במדינה."[11]


[1] https://www.alarabiya.net/, 19.8.2021

[2] https://elaph.com/, 19.8.2021

[3] https://www.aljoumhouria.com/, 21.8.2021

[4] https://www.almanar.com.lb/, 19.8.2021

[5] https://www.almanar.com.lb/, 19.8.2021

[6] https://www.raialyoum.com/, 19.8.2021

[7] https://www.aljoumhouria.com/, 19.8.2021

[8] https://aawsat.com/, 20.8.2021

[9] https://www.raialyoum.com/, 21.8.2021

[10] https://elaph.com/, 19.8.2021

[11] https://alarab.co.uk/, 20.8.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: