בעל טור ועורך לשעבר של היומון אל-שרק אל-אוסט – טארק אל-חומיד – כתב במאמרו: "לפני חודש אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן: 'בשום אופן לא נראה מצב שבו אנשים יפונו דרך הגגות' בפינוי השגרירות האמריקנית באפגניסטן כפי שהיה בסייגון בוויטנאם בשנת 1975.
היום אנחנו ניצבים בפני אותו מחזה ואף גרוע יותר – אפגניסטן נופלת בידי טאלבן מהר יותר ממה שציפה הנשיא ביידן שלא ענה לעצות המפקדים הצבאיים בארצו. עיתונינו כתבו בכותרות על משבר אפגניסטן 'רוח הרפאים של סייגון רודפת את וושינגטון בקבול' וכמוהם כתבה העיתונות המערבית, אך האמת היא שאפגניסטן גרועה מסייגון משום שביידן נאלץ לשלוח אלפי חיילים לקבול לפינוי הדיפלומטים האמריקנים והאחרים. אנו אומרים גרוע מסייגון משום שלנשיא ביידן היה די זמן לתכנן נסיגה מסודרת שתתקטין את הסיכוי של שיבת טאלבאן במהירות הזאת שתכתיר את טאלבאן לשלוט על אפגניסטן אפילו לפני יום השנה לאירועי ספטמבר.
טאלבאן בקבול[1]

ביידן היה יכול לסגת בהתאם לעצות המפקדים הצבאיים ולא בהחלטה פוליטית שהתקבלה בנימוק שהנשיא הקודם טראמפ דבק בהסכם המוביל לנסיגה וזה נימוק חסר בסיס. הנשיא ביידן אומר כי מלחמת אפגניסטן היא מלחמה שכיהנו בה ארבעה נשיאים כולל אותו והוא לא יאפשר שהיא תעבור נשיא חמישי, אולם נסיגתו מאפגניסטן בצורה הזאת וחזרת טאלבן פירושן שביידן העביר את משבר אפגניסטן לדורות הבאים ולנשיאים הבאים והוא התחיל בעצמו.
כאשר אנו אומרים שהנסיגה האמריקנית מאפגניסטן גרועה מהנסיגה מוויטנאם זה אומר שארה"ב אינה לומדת משגיאותיה, ומוזר ששה נעשה דווקא ע"י הנשיא ביידן שהוא אחד מבני הדור של המלחמה ההיא ובילה יותר מ-50 שנה בפוליטיקה. לכן ארה"ב ב-2021 מאשרת שהמדיניות שלה משנת 1975 עדיין נמשכת.
הכוונה כאן שוושינגטון של ביידן החליטה לסגת מאפגניסטן המוקפת באיראן, ברוסיה ובסין ללא תוכניות מוקדמות או שיטה שתבטיח את אי הגעת טאלבן לשלטון, והרי היא רצתה לטעת דמוקרטיה מערבית דווקא בארץ שהיא זקוקה ביותר לצרכים בסיסיים הומניטריים ולא למותרות של דמוקרטיה.
היום התגשם רצונן של איראן, סין ורוסיה, כלומר יציאה אמריקנית מאפגניסטן ובהחלטה פזיזה של הממשל האמריקני כדי שהמדינות האלה יכריזו על ניצחונן תוך נקמה בארה"ב ובתוכניותיה גם אם הדבר נעשה באמצעות שיבת טאלבן.
נכון, איש אינו רוצה מלחמה אין-סופית או כיבוש אמריקני באפגניסטן או הישארות ארוכת טווח אך אי אפשר לזרוק כך ארץ אל צפורני הנחשלות והבערות בהחלטה חפוזה.
אמנם אומרים שהמלחמה גדולה מדי להשאירה בידי אנשי הצבא, אולם הנסיגה ופגיעה באינטרסים ובבעלי ברית הן החלטות גדולות מכדי שיקבלו אותן פוליטיקאים בלבד רק בגלל סיסמת בחירות משום ששהשלכות גדולות. והנה כבר יש נזק למוניטין של בעל הברית האמריקני, נגרם סבל לאפגנים ונפתחה הדלת לטרור העולמי מחדש."[2]
עבדאללה אל-עתיבי, בעל טור ביומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט, כתב במאמרו: "האימפריות נפצעות ומתות, נופלות וקורסות. האימפריה האמריקנית החזקה בהיסטוריה אינה יוצאת דופן וכבר נפצעה בעבר גם אם תגובותיה לאותו פצע היו שונות. כל מה שארה"ב עושה היום הוא נסיגה מהעולם והתבדלות מבפנים.
ארה"ב נפגעה בפרל הרבור ובתגובה נכנסה כניסה מכרעת למלחמת העולם השנייה. היא נפגעה בוויטנאם, והתגובה הייתה נסיגה. היא נפגעה ב-11 בספטמבר והתגובה הייתה מלחמה בטרור. כדי להישמר מפגיעות נוספות היא סברה כי פרישתה מהעולם תגן עליה, אך היגיון ההיסטוריה אומר ההיפך.
פצע אחר – כאשר אנשי חזבאללה פוצצו את מטה הנחתים האמריקני ואת השגרירות האמריקנית בביירות בשנת 1983 החליט הנשיא רייגן להסיג את הכוחות וכאשר הטרוריסטים של ארגון אל-קאעדה הפילו מסוק אמריקני 'בלק הוק' מעל סומליה החליט הנשיא קלינטון להסיג את הכוחות, והדוגמאות רבות.
אפשר לפרש את הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן ואת מסירתה לטאלבן כתבוסה והרי טאלבן, אל-קאעדה ודאעש למדו היטב שאת ארה"ב אפשר להתיש בעיקשות, בנחישות ובהתמדה בטרור. התחושות האלה של כל התנועות הפונדמנטליסטיות והטרוריסטיות האסלאמיסטיות הן שיגרמו לפגיעה הגדולה שהעולם יהיה עד לה בשנים הקרובות והיא תגיע גם לארה"ב…
במלחמותיה החיצוניות שמרה ארה"ב תמיד על זיקה בין המלחמות למוסר, לעקרונות ולאידיאלים. היא נלחמת למען החירות והדמוקרטיה אבל נשיאיה, מפלגותיה וזרמיה לא נתנו פרטים רציניים על משמעות החירות והדמוקרטיה שלמענה הם נלחמים ושאותה הם רוצים להפיץ בכל העולם.
הנשיא ג'ורג' בוש הבן לא דן במשמעות הדמוקרטיה שהוא מטיף לה כאשר הכריז מלחמה נגד הטרור, וברק אובמה לא דן במשמעות הדמוקרטיה שהוא מטיף לה כאשר עמד נגד מדינות ערב ועמיהן וכרת בריתות עם קבוצות פונדמנטליסטיות ב'אביב הערבי'…
אחרי עשרים שנה נסוגה ארה"ב במהירות מדהימה ואפשרה לתנועת טאלבן לשוב באותה מהירות, וכל מסיבות העיתונאים הרשמיות הן רק התחמקות משאלות חשובות.
איך מסבירים תנועת טאלבאן וארגוני הטרור את הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן? הם סבורים שארה"ב הובסה ונסוגה כשהיא גוררת אחריה שובל של אכזבה והדבר מעניק להם כוח ומוטיבציה לקלוט את
הטרור ולתת לו חסות, וההשפעות ייראו בשנים הקרובות… היה ברור לאחר סיום כהונת בוש הבן כי תבוסת הטרור מצריכה את תבוסת שורשיו בקבוצות האסלאם הפוליטי כמו האחים המוסלמים, אבל ממשל אובמה ראה בכך קושי ועשה את ההיפך, כלומר כרת ברית עם הקבוצות האלה ומסר להן את השלטון במדינות ערב בתקופת 'האביב הפודמנטליסטי'. כמו כן, הממשל הזה חתם על הסכם גרעין עם הממשל האיראני והתעלם מכל סוגי המדיניות העויינת את העולם ולא רק באזור.
השקפת אובמה בדבר נסיגה, בדלנות וויתור על תפקיד השוטר של העולם הותירה חלל גיאופוליטי שאליו נכנסו המדינות המתחרות כגון רוסיה, סין. חזרה על אותה השקפה היום, לאחר עידן טראמפ, פותחת פתח לתקופה של פונדמנטליזם חדש באזור ובעולם שתוצאותיו והשפעותיו לא יאחרו להגיע."[3]
[1] https://www.alarabiya.net/,15.8.2021
[2] https://aawsat.com/, 15.8.2021
[3] https://aawsat.com/, 15.8.2021