מועצת השורא של חמאס שהתכנסה לפני כמה ימים בחרה את חברי הלשכה המדינית החדשה של חמאס ("הוועדה המבצעת") שתכהן בין השנים 2021 – 2025
בכך מסתיים הליך הבחירות הפנימיות בתנועת חמאס שנערך בדרך כלל אחת לארבע שנים. ההליך החל בפברואר 2021 והסתיים לפני כמה ימים.
כראש הלשכה המדינית הכללית של תנועת חמאס נבחר אסמאעיל הנייה לתקופת כהונה נוספת. רוב החברים הם ותיקים ומיעוטם – פנים חדשות. הניה נבחר ב"תזכיה" כלומר בהסכמת כל חברי מועצת השורא ולא היו מולו מתמודדים אחרים.
כסגנו של הניה נבחר צאלח אל-עארורי נציג הגדמ"ע (הכלל הוא שאם נבחר יו"ר מעזה, הסגן שלו צריך להיות מהגדמ"ע או מאנשי חמאס חו"ל). אל-עארורי עמד מאחורי פיגועים נגד ישראלים כולל הפיגוע שבו נחטפו ונרצחו שלושת הנערים יעקב נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח באזור גוש עציון ב-12 ביוני 2014.
בלשכה המדינית של חמאס מיוצגים שלושה אזורים: עזה, הגדה המערבית וחו"ל. בכל אזור יש שישה נציגים שהם חברי הלשכה המדינית הכללית. ששת נציגי עזה הם: יחיא אל-סנואר (יו"ר הלשכה המדינית של עזה), נזאר עוודאללה, ד"ר ח'ליל אל-חיה, ד"ר צלאח אל-ברדויל (חבר חדש בלשכה), סאמח אל-סראג' (חבר חדש בלשכה) ופתחי חמאד.
ששת נציגי הגדה המערבית בלשכה המדינית הם צאלח אל-עארורי – יו"ר (בנוסף לתפקידו כסגנו של הנייה), זאהר ג'בארין, חוסאם בדראן, חבר נוסף המכונה "הארון אבו מוחמד" וחבר אחר המכונה אבו-ח'ליל אל-קודס. יצוין כי במערכות בחירות קודמות של תנועת חמאס לא פורסמו שמותיהם של נציגי הגדה המערבית מחשש שישראל תנקוט צעדים נגדם. הפעם הוחלט בחמאס לחשוף את זהותם של ארבעה מתוך ששת הנציגים. אחד משני השמות החשאיים הוא שמו של נציג ירושלים.
ששת נציגי חו"ל בלשכה המדינית של חמאס הם ח'אלד משעל – יו"ר, מוסא אבו מרזוק (שימש בעבר כיו"ר הלשכה המדינית של חמאס עד שנעצר בארה"ב והחליף אותו ח'אלד משעל), אבו ג'ואד צלאח, אבו אל-עבד צלאח, עזת אל-רשק ומוחמד נזאל. כל נציגי חו"ל היו חברים גם בלשכה הקודמת למעט משעל שנעדר ממנה בכהונה הקודמת. משעל מחליף את מאהר צאלח.
הנייה, משעל ואל-עארורי[1]

הנייה החל את כהונתו בביקור באיראן לשם הוזמן להשתתף בטקס מינויו של אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן. זה ביקורו השני של הניה באיראן כאשר הראשון היה השתתפותו בהלווייתו של מפקד כוח אל-קודס במשמרות המהפכה – קאסם סולימאני שחוסל ע"י ארה"ב בינואר 2020.[2]
הנייה נבחר כראש הלשכה המדינית של חמאס ב-2017 כשהחליף את ח'אלד משעל. משעל נאלץ לפנות את מקומו משום שתקופת כהונת היו"ר מוגבלת לשתי קדנציות. לפיכך בבחירות הבאות ב-2025 יצטרך הנייה לפנות את מקומו. הנייה, שהיה עוזרו האישי של מייסד התנועה אחמד יאסין, עמד בראש רשימת חמאס בבחירות לפרלמנט בשנת 2006 שהביסה את תנועת פת"ח. בעקבות ניצחון חמאס בבחירות לפרלמנט הוטל על הנייה למלא את תפקיד ראש ממשל חמאס בעזה.[3]
הפרשן הפלסטיני – טלאל עוכל – סבור כי מועצת השורא של חמאס העדיפה להמשיך את כהונת הנייה ואל-עארורי בשל יחסיהם הטובים עם איראן ומצרים. תנועת חמאס מעוניינת בקשרים טובים עם איראן כדי להמשיך לקבל ממנה סיוע.
הפרשן האני חביב הסביר גם את שיבתו של ח'אלד משעל לקדמת ההנהגה של חמאס "ביכולתו, בכישרונותיו ובקשריו הטובים עם כל הגורמים והמדינות כולל סעודיה שחמאס מנסה להתקרב אליה." ואכן באחרונה משעל קרא לסעודיה לשפר את יחסיה עם חמאס, זאת לאחר הרעה ביחסים בעקבות מעצרים של בכיר בחמאס ופעילים נוספים בסעודיה.[4]
[1] https://www.raialyoum.com/, 4.8.2021
[2] https://www.alquds.co.uk/, 5.8.2021
[3] https://alarab.co.uk/, 1.8.2021
[4] https://www.raialyoum.com/, 4.8.2021