פלסטיני בכיר בעולם התקשורת: צפויה הסלמה במפרץ בין ישראל לאיראן

ב-29 ביולי הותקפה הספינה "מרסר סטריירט" בבעלות חלקית ישראלית של איש העסקים אייל עופר  מחוץ למים הטריטוריאליים של עומאן. העומאנים ביצעו גיחות אוויריות באזור התקיפה תוך תיאום של כל הגורמים הצבאיים והאזרחיים. בתקיפה שבוצעה כנראה ע"י כטב"מ נהרגו שני אנשי צוות בריטי ורומני. בכיר ישראלי הפנה אצבע מאשימה לעבר איראן.[1]

חברת "זודיאק מריטיים" הישראלית, שמקום מושבה בלונדון, מנהלת את הספינה שהיא בבעלות יפנית ונשאה את דגל ליבריה. הספינה הייתה בדרכה מטנזניה לאמירויות. רשות המסחר הימי הבריטי אמרה כי אין מדובר במעשה של פיראטים, ובכיר ישראלי אמר כי מדובר בפעולת טרור שביצעה איראן.

טלווויזיית "אל-עאלם" האיראנית מסרה מפי מקורות כי תקיפת הספינה היא תגובה להתקפה הישראלית על שדה התעופה אל-דבעה בסוריה באזור אל-קציר.[2]

יצוין כי מאז חודש פברואר 2021 בוצעו כמה תקיפות נגד ספינות ישראליות ואיראניות כשכל צד מאשים את הצד האחר בתקיפת ספינותיו וכל צד מכחיש את ההאשמות הללו. בתקופת ביידן חלה עלייה במספר ההתקפות.[3]

המתיחות במפרץ[4]

עורך היומון "ראי אל-יום" – עבד אל-ברי עטואן – כתב מאמר בנושא: "תקיפת ספינות ומיכליות נפט ישראליות איננה דבר חדש והיא הפכה לחדשות שגרתיות, אך ההתקפה ההאחרונה שונה בשל כמה סיבות: הראשונה – כטב"מ ביצע את ההתקפה וזו התפתחות חדשה. הסיבה השנייה – ההתקפה גרמה לשני הרוגים מקרב אנשי הצוות. השלישית – עיתוי ההתקפה בזמן שבו הופסקו השיחות בין ארה"ב ובעלות בריתה ובין איראן על הסכם הגרעין ולקראת תחילת כהונת הנשיא החדש ראיסי הנחשב לנץ.

הסיבה הרביעית – הרחבת מעגל מלחמת המיכליות בין איראן לישראל מחדש תוך הערכות שהיא תסלים בימים ובשבועות הקרובים. לא ידוע בינתיים מהיכן יצא הכטב"מ האם מבסיס צבאי איראני או משטחי תימן. בכל מקרה, התגובות האיראנית והסורית להתקפות הישראליות האחרונות בין שהן היו בים ובין שהיו בשטחי סוריה נעשו מדויקות יותר ויעילות יותר. יש לציין את הצלחת ההגנה האווירית הסורית ליירט ארבעה טילים ששיגרו מטוסים ישראליים משמי לבנון על מטרות סוריות ומטרות אחרות שיש אומרים שהן מטרות של חזבאללה באזור אל-קציר.

לפי כתב העת הבריטי "מיליטרי ווטש" המתמחה בענייני צבא, רוסיה סיפקה לצבא הסורי 8 סוללות טילים מתקדמים מדגם בוק. אם. 2 לחיזוק יכולת ההגנה האווירית שלה משום שהרוסים חשו שישראל חצתה את הגבול בהתקפות החוזרות ונשנות בשטחי סוריה. 

חומרת ההתקפה נגד ספינות ומיכליות ישראליות בים הערבי ובאוקינוס ההודי טמונה בעובדה שקווי הספנות של ישראל והספינות שבהן היא משתמשת מול חופי עומאן או מיצרי באב אל-מנדב, הים האדום והאזורים הסמוכים כבר אינם בטוחים כלל והפכו ליעד לכטב"מים ולטילים איראניים ותימניים השייכים לתנועת אנצאראללה [החות'ית] ובעלי בריתה.

איראן פיתחה שני נשקים מתקדמים מאוד המסוגלים להתמודד עם העליונות האווירית של ישראל. הראשום – הטילים המדויקים מכל הסוגים והטווחים, והשני – כטב"מים שמתוארים בפורומים צבאיים שהם בין המתקדמים בעולם.

מלחמת המיכליות תסלים שוב. העיתון האמריקני "וול סטרייט ג'ורנאל" טען כי מטוסים וטילים ישראליים תקפו 12 ספינות איראניות במזרח הים התיכון והאוקינוס ההודי, ואיראן הגיבה במספר דומה של תקיפות נגד ספינות ישראליות."

עטואן מסכם: "אנו ממתינים כרגע לתגובה איראנית לתגובה הישראלית על תקיפת הספינה ביום חמישי 29 ביולי… מפקדי משמרות המהפכה האיראניים המופקדים על הנושא שומרים על שתיקה ונותנים למעשים לדבר."[5]


[1] https://www.alarabiya.net/, 30.7.2021

[2] https://aawsat.com/, 31.7.2021

[3] https://alarab.co.uk/, 31.7.2021

[4] https://alarab.co.uk/, 31.7.2021

[5] https://www.raialyoum.com/, 30.7.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: