מחאת נשים בטורקיה נגד ההחלטה של ארדואן לפרוש מההסכם נגד אלימות כלפי נשים

אלפי נשים בטורקיה מתכוננות להפגין בכל רחבי המדינה במחאה על כך שבית משפט דחה תביעה לבטל את החלטת נשיא טורקיה ארדואן לפרוש מן ההסכם הבין-לאומי למניעת אלימות נגד נשים.

מחאת נשים בטורקיה[1]

הסכם איסטנבול שנחתם בשנת 2011, לאחר משא ומתן שהתקיים באיסטנבול, חייב את החותמים עליו למנוע אלימות במשפחה ולהעמיד לדין את מבצעיה וכן לשפר את השוויון [בין המינים].

האלימות נגד נשים היא תופעה רווחת בטורקיה. בחמש שנים האחרונות ממוצע הנשים הנרצחות במדינה  עומד על אישה אחת בכל יום.

כזכור, טורקיה פרשה רשמית מן ההסכם השבוע ובכך יישמה את החלטת הנשיא ארדואן (מחודש מרס)  שעוררה תגובות נזעמות וגינוי מצד טורקים רבים ובעלי ברית של טורקיה במערב.

יו"ר התאחדות אגודות הנשים בטורקיה – ג'נאן גולו – הבטיחה להמשיך במאבקן של הנשים: "טורקיה מזיקה לעצמה בהחלטה הזאת." לדבריה, מאז ההחלטה של ארדואן במרס הנשים והקבוצות החלשות מהססות רבות לפני שהן פונות לקבל עזרה, והסיכוי שהן יקבלו אותה פחת בייחוד על רקע השלכות קורונה על החמרת המצב הכלכלי דבר שהוביל לעלייה בהיקף האלימות.

ארגון אמנסטי הזהיר שהאלימות נגד נשים תעלה בטורקיה בעקבות פרישת המדינה באופן רשמי מהסכם איסטנבול. מזכ"לית אמנסטי – אניס קלאמאר – הצהירה כי טורקיה החזירה את מחוגי השעון לאחור בעשר שנים בכל הקשור לזכויות הנשים. "הצעד של טורקיה מעביר מסר חמור וחסר אחריות" משום שהפושעים יחשבו שהם יכולים להתחמק מעונש. 

ארה"ב והאיחוד האירופי גינו את פרישת טורקיה מן ההסכם. מבקרים אמרו כי טורקיה מתרחקת מסיכויי הצטרפות לגופים מערביים. נשיא ארה"ב – ג'ו ביידן – תיאר את פרישת טורקיה מההסכם שנועד להגן על נשים מפני אלימות כמאכזבת מאוד ואמר כי מדובר בנסיגה מהמאמצים לשים קץ לאלימות נגד נשים. האירופים אמרו כי מדובר בידיעה הרסנית המסכנת את ההגנה על הנשים בטורקיה.

מלשכתו של ארדואן התקבלה התגובה הבאה: פרישת ארצנו מן ההסכם לא תוביל לחוסר יכולת משפטית או מעשית למנוע אלימות נגד נשים.

השמרנים בטורקיה ומפלגת "אל-עדאלה ואל-תנמיה" בראשות ארדואן טוענים כי הסכם איסטנבול עלול להרוס את המבנה המשפחתי בטורקיה אשר מגן על החברה. יש כאלה המתנגדים להסכם בטענה שהוא מעודד את ההומוסקסואליות משום שהוא קורא שלא להפלות על רקע נטייה מינית. 

נציבת המועצה האירופית לזכויות האדם – דונגה מיאטוביץ' – שלחה החודש איגרת לשרי הפנים והמשפטים של טורקיה ובה הביעו דאגה מההסלמה בהתבטאויות הומופוביות מצד כמה בכירים בטורקיה. לדבריה, "כל הצעדים הכתובים בהסכם איסטנבול מחזקים את היסודות ואת הקשרים המשפחתיים באמצעות המאבק בסיבה העיקרית להרס המשפחה שהיא האלימות."[2]


[1] https://alarab.co.uk/, 1.7.2021

[2] https://alarab.co.uk/, 1.7.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: