בשנת 2016 בהלווייתם של אנשי חמאס שנהרגו כאשר חפרו מנהרות הודיע ראש הלשכה המדינית של חמאס – אסמאעיל הנייה – כי עזה יצרה עבור ההתנגדות מנהרות שמספרן כפול מאלה שנחפרו בוויטנאם.
"בעזה ממלאות המנהרות תפקיד מרכזי ביכולת של חמאס ושאר ארגוני ההתנגדות בעזה והן שרדו למרות המלחמות הרבות שהיו בה."
מנהרות[1]

עפ"י החוקר הפלסטיני ראמי אבו זבידה, חמאס מסתמכת על רשת המנהרות כדי להתגבר על כך שעזה נמצאת על שטח מצומצם מאוד ואין בה תבליטים המאפשרים לאנשיה להסתתר או לפתוח במתקפות פתע. לפי המחקר שכתב אבו זבידה על אודות המנהרות, אפשר למיין את המנהרות האלה לכמה סוגים: מנהרות אסטרטגיות לחימה התקפית והגנתית, מנהרות לשיגור ארטילריה ורקטות, מנהרות הספקה ותקשורת ומנהרות המשמשות את מנהיגי חמאס לצורך פיקוד ושליטה בזמן המערכה. סוג אחר הוא מנהרות לצורך התקשרות פנימית לטווחים קצרים ומשמשות את הקווים העורפיים של חמאס לצורק חיבור בין אזורים קרובים הרחק מעיניים אורבות והרחק מהכבישים והרחובות. מטרתן היא לתמוך בכוחות ההתנגדות ולחזקם כשהם נעים, מתמקמים ועוקבים אחר האירועים בעיתות מלחמה.
לפי מקורות יודעי דבר בהתנגדות, "ישראל חילקה את עזה לריבועים גיאוגרפיים בהנחה שמתחת לאדמה יש עיר שלמה של מנהרות ובכל פעם מטוסים ישראלים המטירו אש כבדה על ריבוע מסוים… וכך ביצעו מאות מטוסי קרב מאות התקפות תוך שימוש במטוסיF-35 שיש להם יכולת לחדור בונקרים בין שהם עשויים בטון מעורב במתכות או מתכות בלבד.
לפי אל-ג'זירה, ישראל שמה לה ליעד בהפצצות האלה לסתום את פתחי המנהרות ולהשליך לאחר מכן פצצות המכילות גזים רעילים כדי שאנשי ההתנגדות ייחנקו למוות בתוך המנהרות. אלג'זירה טוען מפי מקורות בחמאס כי מח"ט עזה מטעם גדודי עז אל-דין אל-קסאם – באסם עיסא – ועוד אנשי חמאס נהרגו בשיטה הזאת.
בתגובה לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל הנחיתה על חמאס מכה אנושה שפגעה ביכולותיה לשגר רקטות וכי הושמדו 100 ק"מ של שטחי מנהרות הגנתיות, אמר חבר הלשכה המדינית של חמאס – ח'ליל אל-חיה – במהלך "חגיגות הניצחון" של חמאס כי "הלוחמים צועדים בגאווה במנהרות. לוחמינו מלאי שמחה במנהרות עזה."[2]
[1] https://www.alarabiya.net/, 4.5.2020
[2] https://www.aljazeera.net/, 22.5.2021