עיתונאית מעזה הותקפה ע"י איש ביטחון של חמאס שהאשים אותה שלא עטתה רעלה

בשבוע האחרון אירעו שני מקרים של דיכוי חירויות מצד חמאס ופגיעה בעיתונאים. במקרה הראשון הוכתה עיתונאית עזתית ע"י איש חמאס משום שלא עטתה רעלה ובמקרה השני נאלץ עיתונאי לחתום על התחייבות שלא לכתוב בנושא תלונתו שבנו מת בגלל רשלנות רפואית.

סיפרה של העיתונאית שהוכתה בידי איש חמאס

ב-28 באפריל פרסמה העיתונאית רואא' מרשד בפייסבוק את פרטי תקיפתה בידי איש ביטחון של חמאס משום שלא עטתה רעלה במהלך צילומים באזור ג'חר אל-דיכ בעזה.

העיתונאית רואא' מרשד[1]

להלן הדברים שכתבה:

 "שלום לכם, תחילה ברצוני להודות לכם על ההזדהות שאני רואה בה הזדהות עם בעיה משותפת שלא נוגעת אלי בלבד אלא לכל עיתונאי שנחשף או ייחשף להתנכלויות מן הסוג הזה וגם אם הנסיבות שונות המבצע הוא אחד [חמאס].   

אני מספרת את מה שקרה באיחור משום שהמתנתי לגורמים הרשמיים במשרד הפנים [של חמאס בעזה]

שיפעלו לפי החוק מן הרגע הראשון שאירעה התקיפה, לאחר שפניתי אליהם והשיבו לי שאנשי יחידת 'הריסון בשטח' [שומרי הספר] אינם שייכים להם, אך עם זאת אמרו כי הם יחקרו את האירוע, וביקשו ממני שלא לפרסם את פרטי האירוע עד שיגלו את שם התוקף ותסתיים החקירה. אני מספרת זאת לא כדי להצטדק אלא להבהיר את המקרה שהתמקד סביב 'המראה שלי או לבושי הבלתי הולם' לפי דברי התוקף שהניעו את אחד מאנשי 'הריסון בשטח' להשתמש בענף של עץ כדי להכות אותי ולהשאיר סימנים ברורים ומכאיבים על גופי.

האירוע היה ב-25 באפריל 2021 בשעה 15:00 כאשר ישבנו אני ועמיתתי הצלמת ועמית נוסף וילדה בת שש בצילומים באחת החוות באזור ג'חר אל-דיכ. בשעה שאנו עובדים הגיעו שני אנשי 'הריסון בשטח' במדי צבא חמושים ושאלו אותנו אם אנו יודעים שזה שטח ביטחוני. השבנו בצורה מכובדת שאיננו יודעים זאת וכי עמיתתנו הייתה שם לפני שבוע לצורך צילומים ואיש לא תשאל אותה על כך, ומלבד זה קיבלנו הסכמה מבעלי הקרקע לצלם. כמו כן אמרנו שאם מדובר באזור גבול נעזוב מיד.

ביקשו את תעודות הזהות שלנו וכאשר הצגתי את עצמי כעיתונאית עבר השיח למראה שלי ולכך שאינני עוטה רעלה כלומר, האיש ניסה להשתיק אותי בצורה בלתי מנומסת בעליל בכל פעם שניסיתי לדבר על עצמי ואמר לי משפטים מן הסוג של האשמה בכפירה ובאי השתייכות אליהם, שאין לי זכות לדבר ועל כך, שאין זה מכבודו לשוחח אתי ושעליי לשתוק.

הם הלכו כ-50 מטר עם תעודות הזהות שלנו וביקשו להזעיק לשם את משטרת הנשים. אני התקשרתי לאחד מעובדי משרד הפנים והוא אמר שיפתור את הנושא ואין כל בעיה.

שני האנשים חזרו והשיבו לנו את תעודות הזהות ואחד מהם דיבר בשפה לא מכובדת והשבתי לו: 'אתה מדבר אתי?!' האיש לקח ענף עץ והכה אותי כמה פעמים במקומות רגישים בגופי שאינני יכולה להראות אך אני מחזיקה בדוח רפואי לגבי התקיפה הזאת מאחד הרופאים של בית החולים אל-שפאא'."

מורשד אמרה כי המשיכה לעקוב אחר הנושא מול משרד הפנים 48 שעות לאחר האירוע אך ללא תוצאות מלבד הקמת ועדת חקירה שלא מסרה כל מידע בנוגע לצעדים המשפטיים נגד התוקף.

היא הוסיפה: "לא נותר לי אלא לפנות לרשות העצמאית לזכויות האדם וסיפרתי את פרטי האירוע. בעקבות זאת פנתה הרשות הזאת למשרד הפנים ולתביעה הכללית. אני במצב שאין לקנא בי. כל רצוני שיינקטו צעדים משפטיים נגד האיש הזה ויפורסם שמו כדי שהסיפור שלי לא יחזור על עצמו עם נשים אחרות."[2]

גינוי מצד איגוד העיתונאים ומוסדות זכויות אדם

איגוד  העיתונאים הפלסטיניים ומוסדות זכויות אדם גינו את התקיפה שביצע אחד מאנשי ביטחון של חמאס  נגד העיתונאית רואא' מאשד וההשפלה שספגה משום שלא עטתה רעלה. הם הטילו את האחריות המלאה לתקיפה על תנועת חמאס.[3]

מאמר ביקורת על אלה המצדיקים הכאת נשים

ברשתות החברתיות הביעו רבים הזדהות עם העיתונאית רואא' מרשד אך היו גם שטענו כי היא הייתה ראויה למכות שספגה. על כך הגיב עלאא' מטר, בעל טור באתר אמד, ולהלן עיקרים ממאמרו:

"הופתעתי לראות ברשתות החברתיות תגובות המביעות דעות חשוכות כאילו בכל אחת מהן מסתתר איש דאעש המחכה לרגע שבו ידליק את הניצוץ שיבעיר את פתיל האמונות שלו שמעולם לא נבעו מדבקות בדת אלא מציות לממונים עליו במפלגה או למפקדו בארגון.

אחת התגובות שמשכה את תשומת לבי הייתה זו: 'תבורכנה ידיו של הצעיר שהיכה אותה [את רואא' מרשד] ואנחנו כעם מסכימים למעשה הזה. לו היינו פועלים לפי מה שהיא אומרת, היה המוסר שלנו מזופת. המכות לא גרעו מבשרה דבר אלא מנעו מצב של חוסר נימוס שהציבור שלנו מתנגד לו'."

מטר ממשיך במאמרו: "הסגנון של האיש מעיד על שפלותו של המגיב כאילו זה דבר טבעי שמכים בחורה… גם העובדה שהוא מדבר בשם העם כולו מעידה על תרבות פוליטית של עדר שעליה חונך והשתכנע בנכונות עקרונותיה ,והרי תמיד בעלי החשיבה המאובנת מדברים בשם הדת והמוסלמים, והעדות הטובה ביותר [בהצגת הדברים כאילו מדברים בשם העם ובהסכמתו] היא שחמאס ניהלה שלוש מלחמות בעזה בשם העם ולכאורה בהסכמתו…

מנקודת מבטו של המגיב, די בכך שהעיתונאית לא עטתה רעלה כדי להצדיק את הכאתה, השפלתה ושלילת חירותה. רבים אחרים סבורים שהאנשים האלה [דוגמת המגיב הנ"ל] בעלי אידיאולוגיה של דאעש, והניסיון של החברות הערביות מעיד שהם אלה שהביאו אותן לאבדון, להרס והם חוברים לאספסוף ולבריונים."[4] 

משרד הפנים של חמאס התנצל וגזר על התוקף עונש מאסר

משרד הפנים והביטחון הלאומי  של חמאס בעזה פרסם את תוצאות חקירת אירוע תקיפת העיתונאית רואא' מרשד כדלקמן:

"נוכחות העיתונאית מרשד ומי שהיה יחד עמה באזור הנ"ל לצורך צילומים פרטיים לא היו במסגרת עבודה רשמית, והיא לא הודיעה על כך ולא עשתה תיאום של כניסתה לאזור גבול בייחוד שהדבר נעשה בימי הסלמה צבאית ישראלית. 

האזרחית מרשד לא הציגה כל תעודה המעידה על עבודתה העיתונאית או שהיא במשימה רשמית כאשר איש יחידת  'שומרי הספר' [יחידת הריסון של חמאס] ביקש ממנה זאת, אלא הציגה תעודת זהות.

התפתח ויכוח בין האזרחית מרשד לבין אחד מאנשי יחידת 'שומרי הספר' ובמהלכו הוא הפר את ההוראות בכל הקשור להתייחסות לאזרחים כאשר הכה את האזרחית מרשד בענף עץ, ואילו עמיתו שהבין מה קורה אפשר לה ולנלווים שלה לעזוב את המקום.

על סמך האמור לעיל הוחלט להטיל על איש 'שומרי הספר' שתקף את האזרחית מרשד עונש מאסר, להתנצל בפניה ולהבהיר לכל העיתונאים את הצורך לתאם לפני שהם נכנסים לאזורי גבול ולשאת תעודות מזהות.[5]

איסור על כתיבה בפייסבוק בנושא רשלנות רפואית

איגוד העיתונאים הפלסטיניים הביע גינוי לכך שאגף החקירות ופשעים אלקטרוניים בחמאס זימן את העיתונאי צח'ר אבו אל-עון והחזיק בו כמה שעות כאשר בנו גסס בבית החולים. זאת משום שכתב בפייסבוק על טעות ורשלנות רפואית של בית החולים בטיפול בבנו שאיבד את הכרתו. האיגוד ראה בכך פשע נגד האנושות וחוסר התחשבות בעיתונאי וכן דיכוי חופש הביטוי. העיתונאי נאלץ לחתום על התחייבות לא לכתוב בנושא.[6]


[1] https://www.masrawy.com/, 29.4.2021

[2] https://amad.ps/, 28.4.2021

[3] https://amad.ps/, 28.4.2021

[4] https://www.amad.ps/, 30.4.2021

[5] https://samanews.ps/, 30.4.2021

[6] https://www.arab48.com/, 30.4.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: