הקדמה
שיחת היום בעיראק מתחילת השבוע היא הביקורת החריפה של גורמי שלטון איראניים, חברי פרלמנט ועיתוני המשטר על שר החוץ האיראני – מוחמד זריף – על רקע פרסום דבריו בריאיון לעיתון איראני מחוץ לאיראן. הביקורת התמקדה בפגיעה בשמו של קאסם סולימאני, מפקד כוח אל-קודס במשמרות המהפכה לאחר שזריף קבל על כך שסולימאני שלט בכל התחומים באיראן כולל בדיפלומטיה, ולו – לזריף היה תפקיד אפסי.
יש שכינו את הצהרות זריף "בגידה" ו"התנקשות פוליטית" בסולימאני ויש שדרשו להעמידו לדין. אחרים הסתפקו בדרישת התנצלות.
מוחמד זריף[1]

זריף עצמו הביע צער על כך שהתבטאויותיו גרמו לוויכוח בזירה הפנימית האיראנית בשעה שכל כוונתו הייתה לאזן בין הפן הצבאי לפן הדיפלומטי במשטר האיראני.
עיקרי דברי זריף
בריאיון ששידר ערוץ איראני בין-לאומי בצרפתית, שמקום מושבו בלונדון, אמר זריף כי השפעתו על מדינות החוץ של איראן הייתה אפסית וכי אנשי הצבא הם ששולטים באיראן וכי גם למבנה ההיררכי של משרד החוץ יש לרוב מאפיינים ביטחוניים. עוד אמר כי משמרות המהפכה האיראניים משפיעם מאוד על ענייני החוץ ועל תיק הגרעין הרבה יותר ממנו וכי קאסם סולימאני שלט במשרד החוץ. זריף הוסיף: "כמעט בכל פעם שהלכתי למו"מ עם המעצמות, סולימאני היה מנחה אותי מה לעשות." בהתייחסותו להפלת המטוס האוקראיני ע"י איראן, אמר זריף כי הורו לו לפרסם הודעה בטוויטר ולהכחיש את הפלת המטוס.
לפי ההקלטה שהודלפה, זריף אמר כי בניגוד לטענת איראן שסולימאני שכנע את פוטין להשתתף במלחמה בסוריה, פוטין כבר קיבל החלטה לפני כן והצטרף ללחימה בכוחות אוויריים. זריף הלך רחוק יותר כאשר חשף את פרטי התפקיד של רוסיה במו"מ שקדם להסכם הגרעין. "רוסיה השקיעה את מרב המאמצים בשבוע האחרון לפני החתימה למנוע חתימה על ההסכם. הרוסים לא חשבו שההסכם יצליח וכאשר נוכחו לדעת שההסכם קרוב החלו להעלות הצעות חדשות." כהוכחה למורת הרוח של רוסיה מההסכם ציין זריף את היעדרותו של שר החוץ הרוסי מהתמונה הקבוצתית של שרי החוץ שהיו בווינה.
בביקורו בעיראק בימים אלה ביקר זריף במקום שבו בוצעה ההתנקשות בחיי סולימאני וקרא שם את סורת אל-פאתחה (הפסוק הראשון בקוראן) לזכרו. במסיבת עיתונאים העלה זריף על נס את סולימאני וכינה אותו גיבור המערכה נגד דאעש. משקיפים אמרו כי ביקורו במקום שבו חוסל סולימאני נעשה כדי להפחית את מידת הכעס כלפיו משום שהציבור פירש את הדברים שהודלפו כפגיעה בסולימאני וברקורד שלו.
אשר לבחירות, זריף אמר כי אינו מתכוון להתמודד לנשיאות ב-18 ביוני, אך מבקריו אומרים כי הצהרותיו בהקלטה שהודלפה נועדו לקושש קולות בציבור הנאנק תחת קשיים כלכליים והיעדר חירויות.
דובר משרד החוץ ניסה להמעיט בערכן של דברי זריף בטענה כי זריף הביע את דעתו האישית בלבד וכי מה שפורסם הוא רק מחצית מכל הריאיון.[2] כמו כן הדובר ניסה למזער את הנזק בדברי זריף ושיבח את היחסים הטובים בין זריף לשר החוץ של רוסיה לברוב ואמר כי בין רוסיה לאיראן שוררים יחסים אסטרטגיים.
היום (28 באפריל) הביע זריף צער על שהצהרות תיאורטיות שלו שהודלפו הפכו לריב פנימי באיראן. לדבריו, היו לו יחסים הדוקים עם קאסם סולימאני, וכל כוונתו הייתה לדבר על הצורך למצוא איזון בין הפעילות בשטח (של משמרות המהפכה) לבין הדיפלומטיה.[3]
פרשנויות לגבי הצהרות זריף
חוגים איראניים חלוקים לגבי הפרשנות לעיתוי ולמניע של פרסום הקלטת דברי זריף. החוגים הרוצים לראות את זריף בבחירות לנשיאות סבורים כי הפרסום מהווה מכה לשאיפות הרפורמיסטים להריץ את זריף מטעמם, ואילו חוגים אחרים סבורים שהפרסום ישפיע לחיוב על מקומו של זריף במו"מ מול ארה"ב לטובת הסרת העיצומים על איראן, אם כי יתכנו קשיים בהסרת העיצומים מעל משמרות המהפכה וגורמים אחרים הקשורים לטרור.
לפי יומון האמירויות אל-ערב, הצהרות אלה של זריף באו להראות כי הזרם הקיצוני הוא השליט באיראן בכל פרט ופרט וכי הרפורמיסטים ממלאים תפקיד שולי ומוגבל שמטרתו לשכנע את המערב בצורך להידבר עם איראן. כמו כן ההצהרות מראות כי משמרות המהפכה הם השליטים האמתיים והשפעתם רבה כל כך עד שהם מסוגלים לטרפד כל התקרבות למערב אם הם חשים שהדבר מסכן את האינטרסים הכלכליים והמדיניים של איראן.
מומחים התומכים והמקורבים לזריף סבורים כי יש להשתמש בקלף הבחירות בניסיון להשיג גמישות מערבית במו"מ הנוכחי בהזהירם כי המשך המצב הנוכחי עלול להוביל לשלטון קיצוני מול המערב.
אתר "זיתון" הרפורמי האופוזיציוני הצביע על שתי אפשרויות לגבי זהות מי שעומד מאחורי הדלפת ההקלטה: "עומדים מאחוריו מתנגדים לשיחות וינה ולחידוש הסכם הגרעין או מתחרים בבחירות לנשיאות." עם זאת הצביע על אפשרות שאחד המקורבים לנשיא הקודם – אחמדי נג'אד – מילא תפקיד בנושא. האתר ציטט מקורות בטהרן שזריף החזיק עותק מההקלטה.
ביקורת על זריף כולל דרישה להעמידו לדין
ההצהרות של זריף שהודלפו ובייחוד אלה שהתייחסו לסולימאני עוררו ביקורת רבה אצל מנהיגי איראן ובייחוד מצד פוליטיקאים שמרנים. נשיא אירן – חסן רוחני – הורה לחקור את "מזימת פרסום הקלטת דברי שר החוץ מוחמד זריף. דובר הנשיאות עלי רביעי אמר: "אנו סבורים שגנבת ההקלטה היא מזימה נגד הממשלה והמשטר, נגד טוהר המוסדות ונגד האינטרסים הלאומיים של איראן."[4]
חבר הפרלמנט השמרן – נצראללה בגמנפר – טען כי זריף פקפק בעניינים שהם קו אדום מבחינת איראן. סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית – פארס – מתחה ביקורת על כך שזריף הציג את עצמו כסמל הדיפלומטיה מול סולימאני המהווה סמל לשדה המערכה. [5]
שר החוץ האיראני לשעבר – מנוצ'ר מותקי – מתח ביקורת חריפה על זריף וכינה את דבריו "התנקשות פוליטית פחדנית המשלימה את ההתנקשות הצבאית בו " והוסיף: הצהרות זריף מראות שאין לו ידע נכון לגבי הזירה (משמרות המהפכה) וגם לא לגבי הדיפלומטיה.
יו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף הבהיר: "לא נאפשר לאלה הרוצים לנצל את ההזדמנות להגיע למטרותיהם הפוליטיות לגרום עוול לקאסם סולימאני או לפגוע בתפקידו ההיסטורי."
עוזרו של קאליבף לשעבר – אמיר עבד אל-להיאן – צייץ: "ההישגים האיראניים בשטח היו נכס יקר לדיפלומטים במו"מ שהוביל להסכם הגרעין. הגנרל סולימאני ראה בזירת המערכה ובדיפלומטיה שני עמודי תווך עיקריים בהגנה על האינטרסים של העם ושל הביטחון הלאומי.
מנצור חקיקתבור, סגן יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, תקף את שר החוץ על כך שהוא חצה קווים אדומים. "הטעות צריכה לגרור גירוש ושליפת כרטיס אדום. הטעויות האלה מצד יחידים דוגמת זריף אינן מקובלות לחלוטין." הוא דרש מהמועצה העליונה לביטחון לאומי להענישו. "זריף מכיר את העבודה והצהרותיו לא נבעו מבורות או טעות אלא נאמרו מתוך מודעות."
חברת הוועדה לביטחון לאומי בפרלמנט האיראני – זהר אל-להיאן – רמזה על אפשרות בקשה להגיש נגד זריף תביעה משפטית. עוד אמרה כי הצהרות זריף אינן פוגעות בפופולריות של סולימאני.
חבר אחר בוועדה לביטחון לאומי בפרלמנט – ג'ליל רחים ג'האן אבאדי – צייץ: "זריף הודיע כמה פעמים כי אינו מועמד לבחירות לנשיאות ולכן פרסום הקלטת דבריו אינו קשור לבחירות, וכל מטרתו לפגוע במו"מ על הגרעין בווינה, לחזק את האמון במנגנון הדיפלומטי, להשלים את הנזק בכור בנטנז והנזקים האחרים לאינטרסים הלאומיים. אנו צריכים להיזהר."
חבר סגל ראשות הפרלמנט – אחמד אמיר אבאדי פראהאני – עורר תהיות סביב הדלפת המידע הסודי. הוא דרש לחקור את ההדלפה ולהעמיד לדין "את האנשים שבוגדים בעם ובמדינה."
נציג מחוז אצפהאן – מוחמד תקי – טען כי זריף פגע בשמו הטוב של סולימאני ודרש ממנו להתנצל על הצהרותיו.[6]
ראש ועדת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ בפרלמנט האיראני – אבו אל-פדל עמויי – הודיע כי זריף זומן לתת הסברים על תוכן ההקלטה וכן על הסיבות ואופן הדלפתה.
הגנרל אסמאעיל כות'רי, יועץ מפקד משמרות המהפכה, טען: התוצאה של דברי זריף עלולה להוביל למחלוקות בין רוסיה לאיראן. הצהרות מן הסוג הזה נשמעות בדרך כלל ערב בחירות. "האמריקנים מטילים עיצומים ויוצרים מחלוקות משום שספגו מאתנו מהלומות קשות." כות'רי הכחיש שהיו ניסיונות מצד רוסיה להשפיע על מדיניות החוץ של איראן.
מזכ"ל המועצה לקביעת האינטרס של המשטר האיראני טען כי דברי זריף אינם תואמים את המציאות ורמז למעורבות חוץ בנושא: "הסכנה מתחילה כאשר האויבים מצליחים להגיע אל השחקנים הפוליטיים שבתורם מנצלים את הבכירים בממשלה."
סוכנות תסנים של מנגנון המודיעין של משמרות המהפכה טענה כי אחד האחראים על הקלטת הריאיון של זריף נמלט לארה"ב לפני זמן קצר. לפי הסוכנות, ההקלטה הייתה בידי אישים פוליטיים השייכים לזרם הרפורמיסטי כולל תקי וחסן כרובי – בניו של האופוזיציונר מהדי כרובי הנתון במעצר בית.[7]
כמו כן האשימה הסוכנות את חסאם אל-דין אשנא, יועץ לענייני תרבות של הנשיא האיראני רוחני, שהוא אחראי להדלפת הקלטה. [8]
העיתון פרהיח'תר'אן המקורב לעלי אל-אכבר וליאתי, יועץ ח'מנאי טען: "אומרים שהריאיון נעשה במרכז המחקרים האסטרטגיים של הנשיאות בניהול אשנא. הצהרות זריף מראות שהוא בטח במארחו. האם לא ידע שהפצת מידע סודי מישיבות פנימיות מצד שר החוץ הן הפצת מידע סודי של מדינה וזה מעשה שלא ייסלח. [9]
העיתון וטן אמרוז פרסם בעמודו הראשון תמונה גדולה של זריף בלבן ובשחור, ובכותרת בצבע אדום נכתב "שפל".
היומן כיהאן, השייך ללשכתו של המנהיג העליון ח'מנאי, כתב: אלה הנוטים למערב אילצו את זריף להתאבד כדי להציל את עצמם. "ההצהרות של זריף אינן נכונות ופוגעות בסולימאני ובמשטר… זריף טעה באמינות וזה לא פשע קטן. דברים כאלה מעניקים לאויב תחמושת בלוחמה הפסיכולוגית ואפשרות לפגוע בנקודות תורפה."
העיתון ג'ואן ראה בהדלפה בגידה בביטחון הלאומי ע"י קציני ביטחון מפוטרים והשווה את הצהרות זריף על סולימאני להתנקשות בו.[10]
[1] https://www.raialyoum.com/, 27.4.2021
[2] https://alarab.co.uk/, 27.4.2021
[3] https://elaph.com/, 28.4.2021
[4] https://aawsat.com/, 27.4.2021
[5] https://alarab.co.uk/, 27.4.2021
[6] https://aawsat.com/, 27.4.2021
[7] https://www.raialyoum.com/, 27.4.2021
[8] https://www.raialyoum.com/, 27.4.2021
[9] https://aawsat.com/, 27.4.2021
[10] https://aawsat.com/, 28.4.2021