בתום שיחות דילוגין לא ישירות בין ארה"ב לאיראן בווינה, בתיווך דיפלומטים אירופים (בריטניה, צרפת וגרמניה) ובנוכחות של נציגי רוסיה וסין, הסכימו שני הצדדים להקים בימים הקרובים שתי קבוצות עבודה שיגדירו את הצעדים שארה"ב ואיראן צריכות לבצע בו-זמנית כדי לחדש את הסכם הגרעין.
המשלחת האמריקנית בראשות השליח המיוחד לאיראן רוברט מאלי ערכה את פגישותיה במלון "גרנד הותל וינה" במרכז הבירה במרחק קצר מהמלון "אמפריאל" שבו שכנה המשלחת האיראנית.
הדיפלומט הספרדי – אנריקו מורא – המייצג את האיחוד האירופי ציין כי יוקמו קבוצות עבודה כדי להכין רשימת סנקציות שארה"ב יכולה להסיר ובמקביל להכין רשימה של התחייבויות בנושא הגרעין שאיראן תקבל על עצמה.
האירופים הציעו כי יציגו שתי רשימות מקבילות כדי לעקוף את המחלוקת בין ארה"ב לאיראן לגבי השאלה מי יעשה את הצעד הראשון, שהרי איראן מתעקשת לסרב לחזור להתחייבויותיה בנושא הגרעין לפני הסרת הסנקציות. עם זאת, מאחורי הקלעים מול האירופים גילו האיראנים גמישות שיכולה לקדם את השיחות.
השיחות שהחלו אתמול (6 באפריל) יימשכו כמה ימים כדי לפתור בתחילה בעיות קלות. מקורות מסרו כי המטרה היא להגיע להסכמות לפני הבחירות לנשיאות באיראן האמורות להתקיים ביוני2021 אף שבכירים אמריקנים ואיראנים טענו כי אינם ממהרים לאף מקום.
בכיר מנהלי המו"מ האיראניים – עבאס עראקג'י – אמר כי איראן תמשיך לדון בנושא חידוש הסכם הגרעין וכי השיחות בווינה היו בונות. עם זאת, הבהיר כי איראן לא תשעה את העשרת האורניום תמורת שחרור מיליארד דולר מכספיה המוקפאים עקב הסנקציות.
השגריר הרוסי בווינה – מיח'איל אוליאנוב – אמר כי הפגישה בין המשלחות הייתה מוצלחת אך הבהיר כי חזרה להסכם הגרעין לא תתרחש מיד, אך חשוב שהפעילות המעשית החלה.
לפי אל-שרק אל-אוסט, השיחות בווינה בגירסתן החדשה התמקדו רק בשאלת החזרה להסכם הקודם אף שממשל ביידו הדגיש כי רצונו להרחיב את ההסכם כך שיכלול גם את פרויקט הטילים הבליסטיים ומעורבות איראן באזור.
אשר לקשיים, אמר מג'יד תח'ת רואנטשי – נציג איראן באו"ם ומשתתף בשיחות הגרעין לשעבר – כי עיקר האשמה מוטלת על ארה"ב משום שעד כה היא לא עמדה בהבטחות הבחירות להצטרף לתוכנית עבודה משותפת לשיבה להסכם הגרעין, וחייבים שלא להחמיץ את ההזדמנות לכך. אם ארה"ב תסיר את כל הסנקציות איראן תפסיק את כל הצעדים שנקטה.
רוברט מאלי אמר כי לארה"ב יש חששות בנוגע לטילים הבליסטיים ופעילויותיה של איראן במדינות האזור. "ממשל ביידן רוצה לדון בכל הנושאים האלה, אך עדיף לדבר עליהם אם נצליח להניח את בעיית הגרעין כעת בצד." הוא הוסיף כי אין קשר לבחירות באיראן, וארה"ב תדון עם כל שלטון איראני גם אם הוא יהיה של השמרנים.
דוברת הבית הלבן ג'ין סאקי הגנה על המסלול הדיפלומטי של שיחות בלתי ישירות "אנו רק ביום הראשון של השיחות שמקיימים בעלי הברית האירופים, ואנו צופים קשיים ודיונים ממושכים." עוד אמרה כי "ארה"ב רוצה להבהיר שהדיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר וכי ארה"ב רצינית. חלק גדול מהשיחות יתמקד במה שדרוש משני הצדדים. איננו צופים צעדים מעשיים כעת ורוצים לתת הזדמנות להמשך הדיונים."
לטענתה, הסנקציות הן שהניעו את איראן לבוא לשולחן המו"מ בתקופת אובמה, אך מתחה ביקורת על הסנקציות בתקופת טראמפ. הנסיגה מהסכם הגרעין הפחיתה את יכולת הפיקוח על פעילות איראן בתחום הגרעין וזה לא לטובת האמריקנים.
לעומת זאת, הרפובליקנים הזהירו את ממשל ביידן מוויתורים לאיראן עם תחילת המו"מ בווינה. הסנטור הרפובליקני – טום קוטון – אמר כי המשלחת האיראנית מורכבת מאילי נפט ובנקאים, והדבר מרמז שהאיראנים מצפים לוויתורים אמריקניים בתחום הסנקציות.[1]
[1] https://aawsat.com/, 7.4.2021