היום, שנתיים לאחר שדאעש הפסיד במערכה על העיירה אל-באר'וז, המעוז האחרון שלו במזרח סוריה. המדינה שהקים בשנת 2014 שהתפרסה על שטח נרחב השווה בגודלו לזה של בריטנה הצטמצמה בשנת 2019 לעיירה אחת על גדות נהר פרת בדיר אל-זור. אנשי דאעש נלחמו באל-באר'וז עד נשימתם האחרונה ולבסוף הובסו.
פעילי דאעש[1]

היומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט פרסם כתבה שבה הוא בוחן מה מצבו של דאעש כיום וטוען כי טראמפ הזדרז לקבוע שדאעש חוסל במאת האחוזים בשעה שהוא עדיין חי.
פעולות דאעש כיום בעיראק ובסוריה מצביעות שהמצב דומה במידה מסוימת למה שקרה לארגון בעיראק בשנת 2011 שבה הוא היה מובס והסתפק בפעילות באזורים מסוימים, כגון בעומק המדבר, המערות בהרים וגדות הפרת והחידקל. דאעש ארגן שם את שורותיו לפני שהסתער על ערים עיראקיות. נראה שבפעולות שדאעש מבצע היום הוא חוזר על הניסיון העיראקי, כלומר הוא פועל במדבר ובמערות, אך עדיין לא הגיע לשלב שבו הוא יכול לצאת ממקומות המסתור ולנסות להשתלט על ערים.
אמנם האו"ם מעריך שמספר פעילי דאעש בסוריה ובעיראק מגיע לכ-10 אלפים, אך עדיין הארגון לא החליט לעבור לשלב ניסיון לתקוף ערים ועיירות גדולות, אלא מסתפק בגיחות של תקיפה ונסיגה לסירוגין, פיצוץ מטענים והתנקשויות. גם אם דאעש סבור שביכולתו לתקוף מקומות יישוב, הוא מודע לכך שמדובר בפעולות התאבדות שיחסלו את אנשיו היות שלסורים ולעיראקים יש חיל אוויר המסוגל לחסל כל כוח תוקף וזאת הודות לסיוע האמריקני והרוסי.
בעוד שבסוריה ובעיראק דאעש מארגן מחדש את שורותיו, במקומות אחרים בעולם התמונה אינה אחידה, ויש מקומות שבהם הארגון מצליח ומתרחב לעומת מקומות שהתאוששות דאעש מתנהלת בעצלתיים.
לוב – דאעש נחל מפלה בשנת 2017 לאחר שאיבד אלפי לוחמים בעיר סרת לאחר לחימה של שבעה חודשים ומאז הצטמצמה פעילות הארגון למוקדים קטנים בעומק המדבר בדרום לוב.
תוניסיה – פעילות דאעש מצטמצמת לאזור ההררי בגבול עם אלג'יריה לאחר כשלונו להקים אמירות בבן קרדאן בדרום המדינה במרס 2016.
אלג'יריה – כוחות הביטחון האלג'יראיים הצליחו לחסל את סניף דאעש הנקרא קבוצת "ג'נד אל-ח'לאפה" זמן קצר לאחר שהתחיל בפעילותו בשנת 2014 כאשר חטף תייר צרפתי וערף את ראשו.
חצי האי סיני – למרות ההתקפות של הצבא המצרי נגד דאעש סיני, שהביאו לנסיגה בפעילות דאעש, הארגון עדיין מודיע מעת לעת כי הרג תושבים בסיני שנחשדו כי שיתפו פעולה עם הצבא המצרי.
אפגניסטן – חלה נסיגה גדולה בפעילות דאעש עקב פעולות של כוחות הביטחון האפגניים בסיוע אמריקני, והארגון נסוג למעוז שלו בננר'ארהאר במזרח המדינה, אך הארגון לא איבד את יכולתו לשגר מתאבדים לפוצץ את עצמם בבירה קבול ובערים נוספות באפגגניסטן.
פיליפנים – גם שם חלה נסיגה בפעילות דאעש לאחר שהשתלט על העיר החשובה מראוי בדרום המדינה בשנת 2017. דאעש נלחם עד מוות בעיר הזאת, אך כוחות הביטחון הפיליפיניים הצליחו להוציא מדאעש את השליטה בעיר לאחר קרבות כבדים שגרמו לחורבן חלקים נרחבים בה ולהרג מפקדים רבים של דאעש ומאז יש נסיגה בפעילות דאעש, אך הארגון לא חוסל לגמרי.
אפריקה – לעומת זאת דאעש הצליח להתפשט ולהרחיב פעילות באפריקה בערי החוף שמאחורי המדבר הגדול ובמערב אפריקה שם הוא מתחרה על ההשפעה מול קבוצות נאמנות לארגון המתחרה אל-קאעדה. דאעש רשם נוכחות רבה בארצות שבהן לא היה בהן בעבר, למשל: צפון מוזמביק ודרום טנזניה שם הוא פועל באמצעות קבוצה הנקראת "אל-שבאב" ו"אנצאר אל-סונה" או בקונגו הדמוקרטית באמצעות ברית של קבוצות מקומיות.
כמה חודשים לאחר תבוסת דאעש באל-באר'וז ספג הארגון מכה קשה נוספת. באוקטובר 2019 ביצעו כוחות קומנדו אמריקניים פעולה במקום המסתור של מנהיג הארגון – אבו בכר אלבגדאדי – באדלב סמוך לגבול טורקיה. בפעולה נהרג אל-בגדאדי.
דאעש בחר מנהיג חדש – אבו אבראהים אל-האשמי אל-קרשי. המנהיג ירש "מדינה" שכל קיומה על הנייר בלבד. חייליו, שמספרם נאמד בעשרות אלפים, נפוצו וחלקם נהרגו וחלקם נשבו. רוב המפקדים שיצרו את המיתוס של "מדינת דאעש שורדת ומתפשטת" נהרגו בקרבות או בהתקפות מהאוויר. התבוסות שספג הארגון בשנים האחרונות אפשרו לכוחות הביטחון העיראקיים והסורים לקבל מידע, מסמכים והודאות של פעילים שחשפו את פרטי שיטות הפעולה של הארגון והמבנה שלו והקלו עליהם להרוג ולעצור את מפקדי הארגון.
לא ברור אם העובדה שמנהיג הארגון החדש לא בלט בסרטונים ובקלטות שמע והסתפק בבניית הארגון מחדש מעידה שהארגון יגיע למצב דומה לזה של ארגון אל-קאעדה. במקרה של אל-קאעדה הסתתרות ראשי הארגון בוזיריסטן וניתוק הקשר בינם לבין סניפיהם הביא לחיזוק תפקיד הסניפים על חשבון המפקדה הכללית ודבר זה התבטא במרד של הסניף העיראקי נגד הוראות המפקדה בוזיריסטן.
בשיא השפעת דאעש היה הארגון מסוגל להתפאר שלא רק שהוא שולט במדינה המשתרעת על שטח כמו זה של בריטניה, אלא גם בכך שיש לו חיילים בעולם המסוגלים באמצעות הנחיה של מלה אחת להפוך לפצצת זמן המסוגלת להרוג ולפצוע מאות אזרחי מדינות המערב. "הזאבים הבודדים" הצליחו להכות בבריטניה, בצרפת, בגרמניה, בבלגיה, באוסטריה, בקנדה, בארה"ב, באוסטרליה, בסרילנקה ובמדינות נוספות.
לאחר תבוסת דאעש וקריסת מדינתו חלה נסיגה בהתקפות הזאבים הבודדים. בריטניה שסבלה מפעולותיהם החליטה בפברואר שעבר להוריד את דרגת הכוננות, דבר המעיד שהיא מאמינה שפחתה הסכנה מצד דאעש בלי להוריד מסדר היום אפשרות שהסכנה תחזור בשלב מסוים.[2]
[1] https://www.almayadeen.net/, 24.4.2020
[2] https://aawsat.com/, 23.3.2021