בעלי טורים מצרי, לבנוני וסעודי תיארו במאמריהם את הניסיון של ארה"ב לחדש את הדיאלוג עם איראן סביב תוכנית הגרעין ואת ההסלמה האיראנית שפירשה את עמדות ביידן כחולשה והסלימה בכמה תחומים: העשרת אורניום מעבר למותר; הגבלת פקחי או"ם והתקפות על יעדים אמריקנים בעיראק ועל יעדים סעודיים באמצעות החות'ים. בעלי הטורים סבורים כי העובדה שרפובליקנים ודמוקרטים איחדו כוחות ללחוץ על ביידן לא לוותר לאיראנים מעידה על שינוי כיוון אפשרי בארה"ב כלפי איראן. בעל טור סעודי קרא לרסן את "משטר הדמים" האיראני.
איראן ארה"ב[1]

ארה"ב: נמנע מאיראן השגת נשק גרעיני, והדיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר
לצד הצהרות ארה"ב כי היא תמנע מאירן להגיע לנשק גרעיני ממשיכים האמריקנים לנהל מגעים כדי להביא את איראן אל שולחן המו"מ. היועץ לביטחון לאומי ג'ק סליבאן אמר כי "הנשיא האמריקני ג'ו ביידן נחוש שאיראן לא תשיג נשק גרעיני. הדיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר למנוע זאת ממנה."
הוא הוסיף כי "איראן עדיין לא השיבה להצעת ארה"ב להיכנס לדיאלוג בתיווך אירופי. איראן היא המבודדת כעת מבחינה דיפלומטית ולא ארה"ב והכדור נמצא במגרש האיראני. ביידן מוכן לשבת ולדבר עם האיראנים על הדרך שבה יוטלו הגבלות נוקשות על תוכניתם הגרעינית."[2]
בעל טור מצרי: הסבלנות של האמריקנים הולכת ופוקעת
העיתונאי המצרי – אמיל אמין – הסביר במאמרו מדוע חתמו 70 חברי המפלגה הדמוקרטית ו-70 רפובליקנים על איגרת לשר החוץ האמריקני – אנטוני בלנקין – שהיא מעין מסר לממשל לעשות הערכה מחדש לגבי התייחסותה לבעיה האיראנית משום שהיא אינה רק בתחום הגרעין אלא גם בתחומים אחרים שאינם מסוכנים פחות. "האיגרת נועדה להביא לעסקה כוללת שבה יידונו לא רק תוכנית הגרעין אלא כל נקודות המחלוקת האחרות המאיימות על הביטחון הלאומי העולמי והאזורי ובראשן הטילים האיראנים הבליסטיים. חברי שתי המפלגות הגדולות בארה"ב סבורים כי תמיכת איראן במיליציות החמושות בלבנון, בעיראק, בתימן ובסוריה היא גורם הרסני המזעזע את היציבות במזה"ת, וגם אם יש תחרות ומאבק בין שתי המפלגות, איש מהבכירים בהן לא יסכים שהאזור יהיה בן ערובה ליהירות האיראנית ולאיומים שלה שמיוצגים ע"י סוכניה באזור. לאמריקנים יש סיבות רבות לדלג מעל כל מחלוקת אידיאולוגית פנימית ולהתייצב כאיש אחד מול כוונות איראן שכל בר דעת רואה אותן. כך למשל מנהל סאב"א – רפאל גרוס -חיזק את החששות עד כדי חוסר אמון באיראן בשל חשיפת חלקיקי אורניום אשתקד בכמה אתרים שלא הוצהר עליהם, ולכן החקירה הבין-לאומית של הפעילות הגרעינית של איראן תימשך שנים רבות. כמו כן טען כי האיראנים מרמים את סאב"א בכל הקשור לפריסה הגרעינית שלהם. מלבד זאת, הביון האמריקני חשף מתכות אורניום במפעל אצפהאן דבר המעיד שאיראן מפיקה מתכת לפצצה הגרעינית מאוצרות הטבע שלה, והנה היא מכריזה בגלוי על כוונתה להעשיר אורניום בשיעור 20% – רמה גבוהה בהרבה מזו שנקבעה בהסכם הידוע לשמצה ב-2015 שהתיר העשרה בשיעור3.67% שהיא הכמות הנדרשת לייצור אנרגיה למטרות אזרחיות."
עוד כתב אמין: "ייתכן שזה מה שגרם לעדותו של בלנקין לפני כמה ימים בפני ועדת החוץ שאמר כי ארצו לא תגיש ויתורים ולא תסיר את הסנקציות. בלנקין – דיפלומט אמריקני בעל ניסיון רב – יודע שלאיראן יש חזון מעבר להשגת פצצה גרעינית או טילים בליסטיים, כלומר היא מחזיקה באידיאולוגיה דוגמטית מאז המהפכה האיראנית הרואה בארה"ב את השטן הגדול שצריכים לגרשו מן האזור כדי שאיראן תוכל למלא תפקיד אזורי אסטרטגי התואם את חלומותיה להשתלטות בטווח הארוך. מבחינת איראן אין הבדל בין ממשל רפובליקני לדמורקטי באשר שניהם נחושים לשנות את המשטר באיראן. יום אחר יום ושעה אחר שעה ממשל ביידן מבין שאיראן מאמצת טקטיקה של להרוויח זמן כדי להגיע למטרה האסטרטגית – השגת נשק גרעיני בייחוד אם תהיה לה הרתעה הדרושה מול האיומים שנוצרים סביבה – והיא סבורה כי טיל בליסטי נושא ראש נפץ גרעיני יכול לאיים על בסיסים צבאיים של ארה"ב במפרץ ובים התיכון וכן על מדינות קרובות, על דרום אירופה ואפילו סמוך לניו-יורק וושינגטון. לאיראן חזון משולש לפרוס את השפעתה באזור בשלושה כוונים: הראשון – תוכנית טילים בליסטית שתפצה אותה על חולשת חיל האוויר שנשאר מאחור משנות השבעים של המאה קודמת; השני – הצי הימי האיראני המאיים על תנועת השיט והספנות באזור המפרץ המייצר נפט; והשלישי – סוכני איראן: החות'ים, המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, חזבאללה וחמאס. איחוד המאמץ של הרפובליקנים והדמוקרטים מוכיח שהסבלנות האמריקנית האסטרטגית הולכת ופוקעת."[3]
בעל טור לבנוני: מסתמנת מגמת תיקון מכרעת בממשל האמריקנית בנוגע לעמדה כלפי איראן
בעל הטור הלבנוני – ראג'ח אל-ח'ורי – כתב במאמרו ביומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט כי ג'ו ביידן הודיע על שינוי מדיניותו במזה"ת כולל הערכה מחדש לגבי התמיכה הצבאית וחידוש הדיאלוג עם איראן כדי לנסות להגיע לפתרון מהיר של הבעיה הגרעינית באמצעות גילוי של רצון טוב מצד ארה"ב כלפי איראן. המשטר האיראני הגיב בהסלמה עד כדי כך שהראה שאיראן רוצה לכופף את ארה"ב לכוון של חידוש הסכם הגרעין.
לטענת אל-ח'ורי, האיראנים יצאו מתוך נקודת הנחה שמי שהחזיק מעמד מול טראמפ לא יישבר מול מי שיבוא אחריו ולכן החלה להסלים ולקרוא תיגר בכמה מישורים: הגברת שיעור העשרת אורניום; הגבלת פקחי סאב"א; הגברת פעילות הטילים הבליסטיים וחמור מכל אלה – העלאת רף החבלה וההתקפות באזור נגד יעדים אמריקנים כגון השגרירות בבגדד ובבסיס בלד וכן הפגזת ארביל. במקביל הסלימה איראן את ההתקפות על סעודיה באמצעות החות'ים שהם אינם אלא שלוחה איראנית. אחת ההתקפות הייתה על נמל התעופה הבין-לאומי אבהא באמצעות כטב"מ שאיראן תכננה אותה בדיוק בעיתוי שבו הגיע השליח האמריקני המיוחד בתימן טים לינדרקינג לסעודיה."
עוד כתב אל-ח'ורי: "בתחילת מרס הסירה ארה"ב את החות'ים מרשימת הטרור בצעד שהוסבר כמחווה לתימן וניסיון לסייע לה במצוקתה הכלכלית אולם המחווה האמריקנית התפרשה כחולשה מצד המיליציות המנוהלות ע"י איראן שהגיבו בהתקפות על מתקני אנרגיה סעודיים באל-זהראן ובראס תנורה. מאות כטב"מים וטילים ששיגרו החות'ים ויורטו ע"י סעודיה הגיעו מאיראן והם מופעלים ע"י מומחים איראניים הנמצאים בתימן." לטענת אל-ח'ורי, שני אירועים מסמנים מגמת תיקון מכרעת בממשל האמריקני בנוגע לעמדה כלפי איראן. האירוע הראשון – הצהרת שר החוץ – אנטוני בלנקין – בפני הוועדה לענייני חוץ שהכדור נמצא במגרש האיראני וכי יש בעיות מהותיותת מול איראן בשל תמיכתה בטרור והאיום שלה על היציבות. כמו כן שב והדגיש את מחויבות ארהב לסייע לסעודיה. האירוע השני – פגישה נדירה של 70 רפובליקנים ו-70 דמוקרטים כדי להפעיל לחץ על הממשל האמריקני להתמודד עם האתגרים האיראניים.
נוסף על כך, דובר בשם משרד ההגנה האמריקני ג'ון קירבי הצהיר כי "המזרח התיכון הוא אזור חיוני עבור האינטרסים של הביטחון הלאומי האמריקני". הצהרה זו, סבור אל-ח'ורי מפריכה את הטענה כי חל שינוי במדיניות החוץ האמריקנית ובתפיסתה האסטרטגית לכיוון של זניחת המזרח התיכון והפסקת שיקום היחסים עם בעלי הברית בנאטו.
אל-ח'ורי מסכם: "הצהרות השר בלנקין מבהירות שארה"ב לא תעניק ויתורים לאיראן… האזור הזה חיוני לביטחון הלאומי האמריקני ולכן ארה"ב לא תוכל להבליג לאורך זמן על ההתקפות, בין שהן אלה שאיראן מבצעת ישירות נגד בסיסים אמריקניים מעיראק עד ארביל ובין שהיא מתקיפה את בעלות בריתה של ארה"ב [סעודיה] באמצעות החות'ים."[4]
בעל טור סעודי: יש לרסן את משטר הדמים והרוע באיראן
בעל הטור הסעודי – משארי אל-ד'יאדי – כתב במאמרו: "מאז כינון הממשל האמריקני החדש הוא התאפיין בהקפדה יתרה על ניסיון לפתוח ערוצי קשר מדיניים עם המשטר האיראני מתוך אמונה שהדרך הנכונה והיעילה מול איראן היא לתת לה תמריצים מדיניים וכלכליים כדי לגרום לה להתמתן ולחדול מדרכה הנפסדת.
מדיניות הנשיא הקודם טראמפ הייתה הפעלת לחץ מרבי על שליטי איראן כדי שיצייתו למערכת הבין-לאומית וינהלו יחסים נורמליים עם הקהילה הבין-לאומית וכדי לעצור את המערכת הגרעינית המובילה לפצצת גרעין, למרות הטעיה שנוקט שר החוץ האיראני ג'ואד זריף, ולבלום את היכולות הבליסטיות ולרסן את משטר הדמים הזה. אפילו הנשיא רוחני העיד והודה כי הוא מפחד ממדיניות טראמפ שהדירה שינה מעיניו.
לכן הממסד האמריקני צריך לשים לב לרוע של המשטר הזה ולעריצותו ואין מנוס מהתעוררות מחודשת כדי לרסנו ולשחרר את האזור מהרוע שבו ומהתקפותיו.[5]
[1] https://www.aljazeera.net/, 9.3.2021
[2] https://www.alarabiya.net/, 12.3.2021
[3] https://aawsat.com/, 13.3.2021
[4] https://aawsat.com/, 13.3.2021
[5] https://aawsat.com/, 12.3.2021