ב-20 בפברואר נהרגו 21 אנשי דאעש במתקפה רוסית באזור אל-באדיה בסוריה המשתרע על השטח שבין חומס במרכז סוריה לדיר אל-זור במזרח סוריה. בעת האחרונה הגביר דאעש את תקיפותיו נגד כוחות משטר אסד והסב להם אבדות קשות ובעקבות זאת הפך האזור לזירת התגוששות בין סוריה בסיוע רוסי לדאעש.
לפי ארגון אל-מרצד הסורי ביצעו מטוסי רוסיה 130 תקיפות שגרמו למותם של 21 פעילי דאעש וזאת בתגובה ישירה על התקפה שביצע דאעש ב-19 בפברואר שבה נהרגו 8 מכוחות המשטר הסורי.
בחודשים דצמבר 2020 וינואר 2021 חלה הסלמה בפעילות של דאעש בסוריה והארגון הצליח להרוג עשרות אנשי כוחות המשטר הסורי.
מנהל אל-מרצד – ראמי עבד אל-רחמן, אמר כי קשה לפעול באל-באדיה והרוסים פועלים נגד קבוצות קטנות של לוחמי דאעש ותומכיהם המתניידים ממקום למקום.
לפי דוח של ועדה מטעם מועצת הביטחון העוסקת בדאעש ובארגונים קיצוניים אחרים, לארגון דאעש יש עשרת אלפים לוחמים פעילים בסוריה ובעיראק. רובם נמצאים בעיראק אך שם קשה להם לפעול עקב הלחץ של מנגנוני הביטחון העיראקיים.[1]
דאעש בסוריה מחדש פעילות[2]

עפ"י כתבה של היומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט, "מזה שבועות ניכרת באזור אל-באדיה בסוריה הסלמה בתקיפות שעורך ארגון דאעש נגד כוחות המשטר הסורי של בשאר אל-אסד והדבר מצביע על התאוששות הארגון באזור המדברי הרחב. כל זה לאחר שנתיים מהתבוסה של דאעש באל-באר'וז – המעוז האחרון של הארגון על גדות נהר הפרת בדיר אל-זור במזרח סוריה.
דאעש מנהל מלחמה של חתול ועכבר מול כוחות המשטר הסורי ובעלי בריתו הרוסים והאיראנים באל-באדיה. חוליות של הארגון מבצעות פעולות התנקשות ומטילות אימה באזור שממזרח הפרת עד גבול עיראק.
אזור אל-באדיה מהווה מקום אידיאלי עבור דאעש להסתתר, לאגור כוח ולצאת להתקפות מהירות נגד הכפרים המבודדים או נגד שיירות העוברות בדרך המדברית החשופה בדרך כלל שקשה לשמור על ביטחונה באופן מוחלט. אמנם כוחותיו של אסד הצליחו בתמיכה גדולה של רוסיה ובסיוע של אלפי לוחמים הקשורים לאיראן להשיב לשליטתם את הערים החשובות באל-באדיה מאז שנת 2017, אך אל-באדיה המהווה כמחצית משטח סוריה נשארה בפועל מחוץ לשליטת המשטר שלא היו לו מספיק חיילים לרדוף את אנשי דאעש שהצליחו להיטמע בחולות המדבר.
המשטר הסורי ידע שדאעש מסתתר באל-באדיה הרחבה, והיה ידוע שלוחמי הארגון פועלים בדרום החל מבאדיה אל-סוידא עתירת הסלעים דרך האזורים הכפריים של דמשק, חומס ודיר אל-זור במזרח עד אל-רקה וחמאת במרכז סוריה. אולם הערכת המשטר הסורי ובעלי בריתו הייתה ככל הנראה שדאעש המבודד במדבר אינו מהווה סכנה קיומית וכל עימות אתו ייתכן שיהיה רק בהמשך. בנוסף, העריך המשטר כי ההתמקדות צריכה להיות נגד מעוזי האופוזיציה האחרת שנותרה. השקפה זו תורגמה למבצע נרחב נגד מחוז אדלב בצפון מערב המדינה בתחילת השנה שעברה ושבה הצליחו המשטר ובעלי בריתו הרוסים להוציא אזורים חשובים מידי פלגי האופוזיציה.
מוקדי דאעש באל-באדיה מתרכזים בשלושה אזורים בעומק המדבר: הראשון – ג'בל בשרי בקצה החלק הדרומי מזרחי במחוז אל-רקה, השני – אזור אל-דפינה בדרום מערב דיר אל-זור, השלישי – במדבר בין תדמור ואל-סח'נה במערב – רצועה של 55 ק"מ מדרום, תחנת הנפט טי 2 במזרח ואזור פידה בן מוינע בצפון. באזורים האלה מאפייני טבע המתאימים למי שרוצה להסתתר כמו הרים, ואדיות מערות טבעיות ועמוקות מאוד ושטח נרחב. כמו כן סופות יום-יומיות המשבשות את הראות באוויר ומוחקות במהירות את עקבות פעילי הארגון.
דאעש ניצל באופן מלא את כל הגורמים הללו והפיק תועלת גם מגורמים אחרים הקשורים במאבקי השפעה אמריקנים-רוסיים וישראליים-איראניים. המשטר הסורי מתלונן שדאעש מפיק תועלת מנוכחות בסיס של האופוזיציה הסורית שמוגן ע"י האמריקנים והכוחות המערביים בתנף, במשולש הגבולות סוריה עיראק וירדן, ובתלונה הזאת תמכו הרוסים שדרשו למסור את תנף לממשלת דמשק. האמריקנים יצרו רצועת הגנה סביב הבסיס הזה שמתפרס ברדיוס של 55 ק"מ והפציצו את כוחות המשטר והמיליציות הקשורות לאיראן כאשר התקרבו לשם.
נראה שדאעש הפיק תועלת גם מפעילות ישראל למנוע מאיראן לתקוע יתד בסוריה. המשטר הסורי נעזר בשנים אחרונות בזרם של אלפי לוחמים שאיראן גייסה לתמוך בו נגד מתנגדיו. אך פריסת מיליציות איראן באזורים חשופים באל-באדיה חשפה אותם למטוסי ישראל, דבר שגרם להם לצמצם פריסה באזורים מסוימים בהתמקדות באבטחת קו אספקה עיראקי שעובר בעיר אל-בוכמאל בדיר אל-זור, ואילו כוחות חזבאללה נשארו פרוסים באל-באדיה לסייע לכוחות המשטר אם יותקפו ע"י דאעש.
גורם אחר שסייע לדאעש לשוב ולבנות את עצמו באל-באדיה הסורית הוא שלמשטר הסורי ולבעלי בריתו הרוסים אין טכנולוגיות אוויריות שיאפשרו להם לתת מכות חכמות ללוחמי הארגון ובמהירות. בשנים האחרונות ראינו כיצד הרוסים משתתפים באינטנסיביות בסיוע למשטר להשיב אזורים מידי האופוזיציה אבל זה נעשה במידה רבה באמצעות הרס גדול באזור מסוים כפי שהרוסים עשו בגרוזני בירת צ'צ'ניה בשנות התשעים ולא באמצעים טכנולוגיים.
נוסף על כך, דאעש לא צריך הרבה אנשים לתקוף באל-באדיה. די בכמה פעילים כדי לארוב לשיירות העוברות במדבר שאפשר לתקוף במרגמות מרחוק ולסגת למקומות מסתור במדבר.
זה מה שקרה בתקופה האחרונה כאשר אנשי דאעש פגעו בשיירות שהעבירו חיילים ואזרחים כשעברו במדבר באזור כבאג'ב בדרכם מערבית לדיר אל-זור באזור תדמור וחומס." לפי אל-שרק אל-אוסט, "נראה כי בהתקפות האחרונות של דאעש באזורים אחרים של אל-באדיה ובייחוד חמאת יש מספר גדול יותר של לוחמים מה שמראה שהמסה העיקרית של כוח האדם של הארגון מתרכזת באזור הזה הקרוב למתקני נפט חשובים במרכז סוריה שחיילים רוסיים משתתפים באבטחתם וזה מסביר את האינטנסיביות של התקיפות האוויריות הרוסיות על דאעש."[3]
[1] https://aawsat.com/, 21.2.2021
[2] https://alarab.co.uk/, 5.1.2021
[3] https://aawsat.com/, 11.1.2021