יחידה 800 של חזבאללה – אחראית על אימון המיליציות הפרו-איראניות כולל החות'ים

מאז 2011 קיימים קשרים בין חזבאללה לבין המיליציות החות'יות בתימן במסגרת המעורבות האיראנית באזור. את קשרי חזבאללה והחות'ים חשף כבר לפני כמה שנים נשיא תימן לשעבר עלי עבדאללה צאלח: "צעירים חות'ים הולכים לסוריה ומשם נכנסים ללבנון ללא כל חותמת בדרכוניהם. הם קיבלו הכשרה אידיאולוגית באל-דאחיה, מעוז חזבאללה, ואחר כך עוברים לבקאע לצורך קבלת אימונים צבאיים."

החות'ים מתאמנים[1]

מעבר לקשר האידיאולוגי בין המיליציות החות'יות לבין חזבאללה חותרים החות'ים להשתלט על תימן ולשם כך הם מקבלים סיוע באימונים, תמיכה טכנולוגית והכוונה מעשית מחזבאללה כדי לממש את יעדיהם בשטח. מומחים מחזבאללה מכשירים את אנשי המיליציות החות'יות במחנות צבא בלבנון, בסוריה ובעיראק.

פעמים רבות בשנים האחרונות הודיעו ממשלות תימן וסעודיה כי מצאו הקלטות ומסמכים במחנות צבא שבשליטת החות'ים שהעידו על השתתפות אנשי חזבאללה בקרבות. האיראנים מצדם שקדו על הספקת טילים לטווח קצר וארוך, ובשנת 2016 הודו אמצעי תקשורת איראנים רשמיים כי איראן סיפקה טילים למיליציות ולמהפכנים בתימן. חזבאללה עצמו אינו מכחיש את מעורבותו בתימן, ומזכ"ל הארגון – חסן נסראללה – הודיע כמה פעמים על תמיכתו בחות'ים "בהיותם חלק מפרוייקט ההתנגדות באזור". 

מומחה לענייני תימן, שבחר להישאר בעילום שם, אמר לערוץ אל-ערביה כי חזבאללה שיחק תפקיד חשוב מאוד בתימן. איראן סמכה עליו במידה רבה שיאמן את החות'ים להילחם מתוך נסיונו הצבאי  ובהיותו הכוח של המיליציות החמושות הוותיק ביותר שאיראן מפעילה באזור ובעל הקשרים ההדוקים ביותר עם ההנהגה האיראנית.

לדברי המומחה, חזבאללה תרם מנסיונו הצבאי בארבעה תחומים:

התחום הראשון – תכנון אסטרטגי – חזבאללה אימן את החות'ים בתכנון פעולות צבאיות ואין לשלול אפשרות שאנשי חזבאללה השתתפו בתחילת המלחמה בתימן בקווים הקדמיים בביצוע פעולות צבאיות לצד החות'ים.

תחום שני – אימון בשטח, כגון: שימוש במטענים ובטילים נגד שריון וניהול פעולות דרך הגבול ולחימה מול אויב בעל עליונות צבאית. אשר לאימון החות'ים בהפעלת כטב"מים, לחזבאללה לא היה ניסיון רב ולכן נושא זה בוצע ע"י האיראנים.

התחום השלישי – תקשורת. אנשי חזבאללה הכשירו את העובדים בתחום התקשורת הצבאית, וטביעות האצבע של הארגון ניכרו במנגנונני ההסברה של החות'ים. מאז השתלטות המיליציות החות'יות על העיר צנעא בספטמבר 2014 אימץ חזבאללה את הערוצים של החות'ים "אל-מסירה" ו"אל-סאחאת" וערוצים אחרים. אל-מסירה הוקם בשנת 2011 כאמצעי תקשורת רשמי של החות'ים ששידר מאל-דאחיה בביירות בחסות חזבאללה עם צוות עובדים שרובו לבנוני במימון תימני תוך הסתייעות לוגיסטית בערוץ אל-מנאר של חזבאללה.

בספטמבר 2018 דרש שר ההסברה של תימן – מועמר אל-אריאני – מממשלת לבנון "להפסיק את שידורי הערוצים אל-מסירה ואל-סאחאת ואתרים אחרים וכן את פעילותם של עשרות אנשי המיליציות החות'יות הפעילים בלבנון. כמו כן קרא ללבנון לשמור על ניטרליות ולא להתערב בסכסוכים באזור ולהפסיק פעילויות חבלה והסתה של המיליציות הפועליות בגיבוי פוליטי וביטחוני וסיוע כספי מצד חזבאללה."

תחום רביעי – לוחמה אלקטרונית וסייבר. חזבאללה הכשיר את החות'ים גם בתחום הלוחמה האלקטרונית והסייבר כדי לפרוץ רשתות ולהשיג מידע.

היות שחזבאללה שולט בכל המעברים בין לבנון לסוריה אפשר הארגון את הגעתם של אנשי המיליציות החות'יות ותומכיהם ללבנון. רבים נכנסים תחת כיסוי של סטודנטים המגיעים ללמוד במכללות דתיות דבר שמאפשר להם לקבל אשרות שהייה קבועות בלבנון.

מחנות האימונים הצבאיים של חזבאללה פרוסים באזור העיירה השיעית שמסטאר במחוז בעל בכ-הרמל, העיירה ג'נתא ונח'לה.

מי שאחראי על אימון החות'ים היא יחידה 800 של חזבאללה שבראשה עמד א.ס עד שמונה לאחרונה לממונה על משימות אימון המיליציות מחוץ ללבנון. היחידה כוללת קצינים מקצועיים האחראים על אימון אנשי חזבאללה והמיליציות בעלות בריתו במחנות האימונים של חזבאללה באזור אל-בקאע ובמדינות אחרות באזור.

מרצה באוניברסיטה ופעיל פוליטי – מכרם רבאח – אמר לערוץ אל-ערביה כי חזבאללה בתמיכת משמרות המהפכה האיראניים אימן את החות'ים בלחימה בשל נסיונו בקרב גרילה, ובתחילת המלחמה בתימן נתקל בצורך לשכנע את החות'ים לאמץ את תורת לחימת הגרילה.

ניסיון חזבאללה ואופן אימון החות'ים סייע להם בשטח ולמעשה אנשי חזבאללה הפכו ליועצים של החות'ים במלחמה.

מאז 2017 חלה נסיגה בתפקיד חזבאללה בתימן לאחר שנים שבהן סייע ותרם לשיפור יכולותיהם של החות'ים. כאשר החות'ים נפטרו מהנשיא עלי עבדאללה בדצמבר 2017 החלו לחזק את יכולות הלחימה שלהם תוך הסתמכות על הניסיון הקרבי של חזבאללה ומה שחיזק זאת היה השתלטותם על צפון תימן באופן מלא וכבר לא היו זקוקים לנוכחות אנשי חזבאלה לצדם.

חוקר לענייני ביטחון ופוליטיקה – ח'אלד חמאדה – אמר כי איראן מסתמכת על בריתות עם מיעוטים כדי לזעזע את היציבות באזור לכן היא תמכה בחות'ים כדי שיתפסו את השלטון. איראן מצידה מסתמכת רבות על חזבאללה ואף מקציבה לו תקציב מיוחד לצורך פעילותו.[2]


[1] https://www.alarabiya.net/, 20.2.2021

[2] https://www.alarabiya.net/, 20.2.2021

%d בלוגרים אהבו את זה: