בעל טור לבנוני ביומון הסעודי אל-שרק אלאוסט – ראג'ח אל-ח'ורי – ייחד את מאמרו למאבק הכוחות בין ארה"ב לאיראן על הסכם הגרעין. ח'ורי סבור כי בניגוד לסברת איראן שממשל ביידן ירוץ לחדש את הסכם הגרעין נראה שהממשל החדש לא ימהר להסיר את הסנקציות ולחדש את הסכם הגרעין לפני שיבטיח את שינוי ההסכם כדי לרסן את ההתערבות של איראן בתימן, בעיראק, בסוריה, בלבנון ובעזה. ח'ורי טען כי תקיפת נמל התעופה הסעודי ע"י החות'ים נעשתה ביוזמת איראן שגם בחרה את העיתוי הנכון מבחינתה.
ההסלמה האיראנית[1]

להלן תרגום קטעים מן המאמר:
איראן סבורה שארה"ב תמהר לחדש את הסכם הגרעין והיא מסלימה כדי לסחוט הסכם טוב מבחינתה
"לאחר שהנשיא האמריקני ג'ו ביידן מיהר להודיע על אחת ההחלטות הראשונות שלו למנות את רוברט מאלי, היועץ לענייני חוץ בממשל ברק אובמה, כשליח מיוחד לאיראן, נרגעו מנהיגי איראן ונזכרו כיצד רץ הנשיא אובמה ליצור קשר עם נשיא איראן – חסן רוחני – כדי להחיות את הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 לאחר סדרה של סנקציות שהוטלו על איראן בזמנו.
נראה שהמשטר האיראני סבר כי מינוי מאלי לשליח באיראן הוא תרגום של מדיניות הממשל של הדמוקרטים בארה"ב שמתחו ביקורת על הנשיא דונלד טראמפ על יציאתו מהסכם הגרעין בשנת 2018 והטלת סדרת הסנקציות החריפות על איראן , כלומר [בראיית איראן] ביידן לא יהסס לחזור להסכם ובייחוד שרוברט מאלי היה בכיר מנהלי המו"מ על ההסכם ומהנלהבים לחתום עליו.
אולם מאז שנבחר ביידן עד עתה מתמקד הויכוח בין ארה"ב ושותפיה האירופים והערבים בנושא מהותי אחד: מי חייב לחזור להסכם ולתנאיו האם איראן שהלכה רחוק בפעילותה בתחום הטילים, בהעשרת האורניום ובמדיניותה המחבלת במדינות האזור או ארה"ב רק משום שהדמוקרטים התנגדו ליציאת טראמפ מההסכם?
רוחני מיהר להניף את הסיסמה שלו מול האמריקנים 'אם תחזרו [להסכם הגרעין] נחזור', ולסיסמה הזאת נלוותה שורה של פעולות וקריאת תגר, למשל: לפני כמה ימים ערכה איראן מפגן טילים והודיעה על פיתוח הליך העשרת האורניום. היא הגבירה את התערבותה המערערת את היציבות באזור מתימן עד עזה דרך עיראק, סוריה ולבנון שבה איראן אוחזת במפתח הקמת הממשלה באמצעות חזבאללה כקלף מיקוח מול ארה"ב."
ביידן אינו נחפז להסיר את הסנקציות על איראן
"המסר האיראני ברור לגמרי: אם שרדנו מול הסנקציות של טראמפ במשך 4 שנים, נוכל להחזיק מעמד מול תנאי ביידן הדורש מאיראן שלפני חזרתה להסכם הגרעין היא צריכה לחזור בה מכל הפרות ההסכם שהולכות ומתגברות, וזו סחטנות ברורה של איראן כלפי הממשל האמריקני החדש. הרי המנהיג העליון עלי ח'מנאי אמר לפני כמה ימים: 'אם הם [האמריקנים] רוצים שאיראן תשוב ותכבד את ההסכם, עליהם להסיר את הסנקציות במלואן ולא במלים', אך התשובה הגיעה במהירות – ביידן אינו רץ לשוב להסכם, בניגוד להימור האיראני, כל עוד איראן אינה עומדת בהסכם במלואו. וכך כאשר ביידן נשאל על אפשרות הסרת הסנקציות כדי לשכנע את איראן לשוב לשולחן המו"מ השיב נחרצות בשלילה…
שר החוץ האמריקני – אנטוני בלינקן – אמר כי ארה"ב תפעל עם בעלות בריתה לנסות להגיע להסכם ארוך וחזק יותר מזה שנחתם ב-2015 שיכלול את תוכנית הטילים הבליסטיים, התנהלותה המערערת יציבות ועוד נושאים אחרים קשים ביותר. דברים אלה באו במקביל לדבריו של נשיא צרפת – אמנואל מקרון – שבהם קרא לשתף את סעודיה ומדינות אחרות באזור בכל מו"מ חדש עם איראן, לכן אין להתפלא על הצהרת שר החוץ האמריקני כי הדרך עדיין ארוכה לפני שבוחנים כל הצעה של האיראנים, בעוד שבדוחות דיפלומטיים נכתב כי נדרשת הגעה לשינוי ההסכם כך שאיראן תהיה מחויבת לגבולותיה ותיווצר אווירה אזורית מדינית רגועה.
אף שארה"ב ממתינה להצעות איראניות סביב התחייבויותיה הנדרשות, ברור שהיא השיבה באדישות להצעה של שר החוץ האיראני – מוחמד זריף – לנקוט צעדים מצד שני הצדדים בו זמנית כדי לשוב להסכם, זאת אף שהצעה זאת נחשבת לנסיגה ברורה של איראן מתנאיה להפסיק את הסנקציות קודם כול, לפני שאיראן חוזרת לכבד את התחייבויות ההסכם. מתברר שביידן אינו נחפז כפי שחשבו האיראנים…"
תקיפת החות'ים בנמל תעופה סעודי נעשתה ביזמת איראן
"אך העניינים באיראן מתנהלים בדרך של סחטנות וקריאת תגר, ולכן היא בחרה בתקיפת נמל התעופה הסעודי "אבהא" באמצעות החות'ים, שאותם היא מחמשת ומאמנת, בעיתוי של הגעת השליח האמריקני המיוחד לתימן – טים לידרקינג – לסעודיה. התקיפה הזאת, שאיראן מנהלת באמצעות החות'ים, התקבלה בגינוי נרחב, והבית הלבן הגיב: 'החות'ים רוצים להאריך את המלחמה בתימן באמצעות ניסיונות לפגוע בסעודיה, אך אנחנו נעמוד לצדם של בעלי בריתנו בסעודיה, ויש לנו דרכים להתמודד עם החות'ים כולל בנקיטת סנקציות.'
צרפת מיהרה לגנות את התקיפה החות'ית וקראה להפסיק את ההסלמה נגד סעודיה לאלתר. היא הצהירה שהחות'ים חייבים להפסיק את פעילותם שמערערת את היציבות, תוך איתות ברור לאיראן. בריטניה הכריזה כי תפעל עם סעודיה וארה"ב להפסיק את המלחמה בתימן, והשגריר הבריטי בתימן – מיקל ארון – אמר כי 'חימוש החות'ים ע"י איראן הוא בעיה גדולה.' אנטוני בלינקן גינה את התקיפה נגד סעודיה והתחייב לסייע לסעודיה ולהגן על ביטחונה באמרו כי סעודיה שותפה ביטחונית חשובה ולכן ארה"ב לא תעמוד בחיבוק ידיים בשעה שהחות'ים תוקפים את סעודיה. הוא שוחח עם עמיתו הסעודי – האמיר פיצל בן סרחאן – לגבי המאמצים המשותפים לחיזוק ההגנה הסעודית מול ההתקפות נגדה."
ביידן ניצב בפני דרישה להסכם חדש שירסן את איראן או שיישארו הסנקציות שטראמפ הטיל
"ארה"ב, צרפת וכל מדינה אחרת הקשורה לנושא הסכם הגרעין שאיראן חותרת לחדשו, להסיר את הסנקציות ולקבל פיצוי יודעות ששיגור הטילים לחלל, פיתוח הפעילות הגרעינית ותקיפות החות'ים באמצעות מטוסים איראניים נגד סעודיה וכן ההסלמה בעיראק, בסוריה עד עזה, כל אלה נועדו לשגר מסר חזק לממשל ביידן הרוצה הסכם חדש שירסן את ההשתוללות האיראנית, ואילו ישראל מגבירה את האיומים ואת המוכנות לתקוף את איראן והודיעה זאת בצורה ברורה לארה"ב, ולכן נראה שביידן ניצב בפני דרישה להסכם חדש שירסן את איראן או שיישארו הסנקציות שטראמפ הטיל."[2]
[1] https://alarab.co.uk/, 13.2.2021
[2] https://aawsat.com/, 13.2.2021