האם ניצני שבירת מסורות ומנהגים מצד נשים בעזה?

בעת האחרונה דיווחו אמצעי התקשורת על מקרים שבהם נשים בעזה שוברות כללי מסורת ומנהגים באומץ רב מול החברה השמרנית הפטריארכלית של עזה.

נהגת מונית ראשונה בעזה

היומון הליברלי אילאף דיווח על נהגת  מונית ראשונה בעזה – נאילה אבו חבה – בת 39, אם לחמישה ילדים ועובדת סוציאלית בהכשרתה, שחולמת להקים תחנת מוניות שינהגו בהן נשים. כאשר סיפרה לחברתה על כוונתה לרכוש רכב לצורך הסעת נשים, בייחוד אלה הנוסעות לחופתן או לטיפולי קוסמטיקה בהנחה שהן ירגישו נוח יותר אם הנהגת היא אישה, הזהירה אותה חברתה כי הרעיון מטורף וכי החברה העזתית תתקשה לקבל זאת.

נהגת המונית הראשונה בעזה?[1]

לפי היומון, לנשים בעזה מותר לנהוג אך מקצוע נהגי המוניות הוא בחזקת מונופול של הגברים ברצועה. נאילה אמרה כי לאחר מחשבה רבה על הנושא הגיע למסקנה אין בכך בושה או איסור כל עוד מדובר בהסעת נשים בלבד. לדבריה, עד עתה איש לא התנגד לעיסוק שלה ונשים רבות פרגנו לה והיא קיבלה גם תגובות חיוביות ברשתות החברתיות כאשר 95% מהן תמכו בה.[2]

נוסעת על גלגיליות (סקטים)

צאפינאז' אל-לוח  דיווחה באתר "אמד" כי בחורה בת 20 מח'אן יונס – מרח כאמל חסונה -קראה תגר על המסורת והמנהגים של החברה הערבית בעזה תוך התעלמות מכל המסתייגים והחליטה לנסוע על גלגיליות.

מרח חסונה על גלגיליות[3]

מרח בוגרת מכללה בתחום מנהל עסקים אלקטרוניים התאהבה בנסיעה על גלגיליות ואף שברה את ידה כאשר ניסתה את מזלה בספורט הזה ונאלצה להיות מרותקת לביתה כחודש וחצי. לאחר מכן בתום לימודיה למדה אצל המאמן יחיא עאשור כיצד לנסוע נכון על גלגיליות. לדבריה, משפחתה ובייחוד אמה תמכו בה להמשיך לעסוק בספורט הזה, בלי לשים לב למסורת המתנגדת לכך שנשים יעסקו בספורט זה. 

היא הוסיפה כי "רבים שואלים את הוריה מדוע הם אינם חוששים ממה שיקרה לה, אך הם השיבו שהם מעניקים לבתם גיבוי להמשיך בהשגת שאיפותיה ויעדיה." מרח קראה למשרד הספורט והנוער בעזה "לספק לתושבים מקום מיוחד עבור העוסקים בספורט האמור כדי שלא ייחשפו לסכנת דריסה וכדי שיוכלו להשתתף בתחרויות בין-לאומיות."[4]


[1] https://elaph.com/,19.11.2020

[2] https://elaph.com/,19.11.2020

[3] https://amad.ps/, 3.12.2020

[4] https://amad.ps/, 3.12.2020

%d בלוגרים אהבו את זה: