איראן מאיימת לנקום את מותו של אבי תוכנית הגרעין בעיתוי שתבחר

איראן לא תפנה את טיליה לעבר ישראל משום שזו תהיה התאבדות והיא לא תבחר בכך. לכל היותר, היא תסמיך את המיליציות שלה באזורי עיראק, לבנון ותימן לכוון טילים למדינות ערביות ידידות ארה"ב… איראן אינה יכולה לנקום ולא משום שתחטיא את המטרה, אלא משום שהמחיר שתשלם יהיה יקר עד כדי השמדתה." כך לפי בעל טור ביומון של האמירויות. [1]

תקציר הסקירה

אירוע ההתנקשות במדען האיראני, אבי תוכנית הגרעין והטילים באיראן, מוחסן פח'רי זאדה, הובא בשלוש גרסאות: הראשונה – של משרד ההגנה האיראני שלפיה פח'רי זאדה נורה מטווח קצר, הגרסה השנייה – של סוכנות פארס שלפיה נורה המדען מירי מטווח של 150 מטרים בשלט רחוק. הגרסה השלישית של היומון הליברלי אילאף מספרת כי המדען נורה מטווח קצר לאחר פיצוץ ג'יפ שגרם לשיירה לעצור.

מקום ההתנקשות[2]

פח'רי זאדה נולד ב 1958 בעיר קום, דוקטור בהנדסה גרעינית. שימש כסגן שר הביטחון והגיע לדרגת גנרל במשמרות המהפכה האיראניים. חי הרחק מהזרקורים, וזכה לאבטחה הדוקה בשל תפקידיו הרגישים ועל רקע חיסול כמה מדענים בשנים 2010-2012. היו שכינו אותו קאסם סולימאני של הגרעין.הוא נהנה מאמון מלא של המנהיג העליון עלי ח'מנאי, והאיראנים לא אפשרו לפקחי האו"ם להיפגש עמו. הוא הוכנס לרשימות האו"ם וארה"ב של האישים שהוטלו עליהם סנקציות והגבלות בשל תרומתו לפיתוח פצצת אטום וקידום תוכנית טילים בליסטיים וראשי נפץ גרעיני. 

איראן ההמומה מחיסול פח'רי זאדה הבהירה כי למרות ייחודו של פח'רי זאדה בתחום הגרעין, פרוייקט הגרעין יימשך ואפילו באינטנסיביות רבה יותר. איראן הודיעה כי היא תעשיר אורניום בשיעור 20%, תפסיק את שיתוף הפעולה עם סאב"א ותיסוג מהסכם הגרעין. במישור הדיפלומטי קראה איראן לאו"ם לגנות את ההתנקשות ולנקוט צעדים נגד המעורבים כשהיא מצביעה על ישראל כאחראית להתנקשות.

בשטח הפגינו סטודנטים איראניים וקראו למלחמה בארה"ב ו"מוות לישראל".

מנהיגי איראן ונושאי משרות בכירות הודו באבדה הקשה והבטיחו לנקום את דמו של פח'רי זאדה ולהמשיך את פרויקט הגרעין בנמרצות רבה יותר. הם האשימו את ישראל שהיא ביצעה את ההתנקשות כדי לחולל מלחמה וכאוס לפני חילופי הנשיאים בארה"ב. למרות הקריאה לנקמה היו שקראו לא ליפול למלכודת ולא להגיב במעשה פזיז אלא להמתין לעיתוי הנכון.

בעלי טורים ביומונים סעודיים מתחו ביקורת על איראן ולגלגו על מחדליה הביטחוניים וחוסר יכולתה להגיב כפי שהבטיחה היא ובעלות בריתה להגיב אחרי חיסול קאסם סולימאני ולא קיימה את הבטחותיה. הם מצדיקים במרומז את החיסול כאשר טענו כי זאדה לא היה סתם אזרח אלא קצין בכיר במשמרות המהפכה ואחראי על תיק הגרעין. עוד טענו כי איראן ספגה מכה בדיוק באמצעים שהיא משתמשת – חיסולים כאסטרטגיה  – כשהיא חוצה קווים אדומים. לפי בעלי הטורים הללו, החיסול חשף את חולשתה הגדולה של איראן בהגנה על ביטחון אנשיה.    

בעלי טורים ביומון האמירויות "אל-ערב" מתחו אף הם ביקורת על איראן וטענו כי כיצד יש לה שאיפות בתחום הגרעין כאשר היא אינה מסוגלת לנהל מלחמה קונבנציונלית מול ישראל. אשר לתגובה אפשרית, הם סבורים כי איראן לא תשגר טילים לישראל משום שהיא תשלם על כך מחיר יקר עד כדי השמדה. לכל היותר היא תגיב תגובה מוגבלת במדינות שיש לה השפעה בהן. לטענתם, איראן מסרבת להכיר בכך שהיא אינה יכולה להמשיך במדיניות ההתפשטות חסרת הערך שלה במדינות ערביות וכי היא צריכה להשלים שהיא אינה יכולה להיות מעצמה אזורית כי בסופו של דבר היא דומה למדינת עולם שלישי, שחצי מהעם שלה נמצא מתחת לקו העוני. להערכתם של בעלי הטורים, החיסול נועד לקבוע עובדות חדשות לממשל ביידן כך שלא יחזור להסכם הגרעין שטראמפ נסוג ממנו.

בעל טור ביומון הקטרי אל-קודס אל-ערבי מעריך כי סביר שהתגובה של איראן תהיה ברמת הגולן סמוך למועד חילופי הנשיאים ב-20 בינואר. לטענתו, מטרת חיסולו של פח'רי זאדה הייתה להציב את ממשל ביידן בפני עובדות חדשות כדי שלא ינהל מו"מ עם האיראנים בנושא הגרעין.

כותבים פלסטינים ראו בחיסול מכה מורלית ומחדל ביטחוני. הם הביעו חשש שחיסול פח'רי זאדה הוא הכנה להתקפה ישירה על איראן וייתכן שפתיל המלחמה יוצת בקרוב. עם זאת חלקם מעריכים שאיראן תסתפק כרגע בתגובה מוגבלת ותגיב תגובה משמעותית יותר בעיתוי שייראה לה. החיסול עלול להתגלגל למכה צבאית אמריקנית על איראן שתטרפד כל סיכוי להידברות בין ביידן לאיראן.

להערכתנו, איראן בדילמה קשה: חיסול אבי תוכנית הגרעין והטילים של איראן פגע קשות ביוקרת המדינה המתיימרת להיות מעצמה אזורית גרעינית. איראן מצהירה כי תנקום את מותו של פח'רי זאדה והיא יודעת שכושר הרתעתה ויכולתה להגן על בכיריה נמצאים בשפל. מצד שני, איראן ציפתה בקוצר רוח להפסד של טראמפ בבחירות, דבר שאמור להעניק לה אפשרות לחזור להסכם הגרעין, קרי להמשיך לפתח את פרויקט הגרעין במגבלות מסוימות, אך גם יאפשר לה להתאושש מהמשבר הכלכלי שנגרם מהסנקציות שארה"ב הטילה עליה. בנוסף לכך, איראן מתמודדת עם תחלואה קשה של קורונה ועם מכות שכוחותיה בסוריה סופגים לעתים קרובות. לפיכך, הדעת נותנת שאיראן תהיה חייבת להגיב גם אם זו תהיה תגובה מוגבלת כדי להציל את כבודה ומעט מכושר הרתעתה. סביר שאיראן לא תתקוף את העורף בישראל משום שההשלכות עלולות להיות הרות אסון מבחינתה ולכן היא תנקוט פעולה מוגבלת ונקודתית גם כדי לא להכשיל סיכוי לשפר יחסים עם ג'ו ביידן לטובת חזרה להסכם הגרעין וביטול הסנקציות.     

התגובה לעבר מדינות ערב ולא לכוון ישראל[3]

פירוט הסקירה

בשנת 2020 ספג המשטר האיראני שתי מכות קשות: האחת – חיסול מפקד כוח אל-קודס – קאסם סולימאני – ע"י האמריקנים והמכה השנייה – חיסול פח'רי זאדה כשאיראן מאשימה את ישראל במעשה. [4]

הגרסאות השונות של חיסול פח'רי זאדה

אירוע ההתנקשות במדען האיראני אבי תוכנית הגרעין והטילים באיראן – מוחסן פח'רי זאדה – הובא בשלוש גרסאות: הראשונה – גרסת משרד ההגנה האיראני שלפיה פח'רי זאדה נורה מטווח קצר, הגרסה השנייה של סוכנות פארס שלפיה נורה המדען מירי מטווח של 150 מטרים בשלט רחוק. הגרסה השלישית של היומון הליברלי אילאף מספרת כי פח'רי זאדה נורה מטווח קצר לאחר פיצוץ ג'יפ שגרם לשיירה לעצור.

את הגרסה הראשונה מסר משרד ההגנה של איראן כאשר הודיע על מותו של המדען האיראני: במכונית שבה נסע התפוצץ מטען ולאחר מכן ירו בו מטווח קצר. שלושה או ארבעה מהמאבטחים שלו נהרגו לאחר שניסו לירות לעבר המתנקשים. סוכנויות הידיעות האיראניות תסנים ופארס, השייכות למשמרות המהפכה האיראניים, מסרו כי ההתנקשות התרחשה בעיירה אבסרד ליד העיר דמאונד ממזרח לטהרן.[5]   

פח'רי זאדה[6]

את הגרסה השנייה להתנקשות בפחר'י זאדה הציגה סוכנות פארס: "פח'רי זאדה ואשתו עזבו במכונית משוריינת את העיר רסתומקולאי במחוז מזנדראן לכיוון אבסרד דמאונד בלוויית שלוש מכוניות של צוות האבטחה. אחרי כמה קילומטרים עזבה את השיירה אחת המכוניות כדי לבחון את המשך הנסיעה, ואז נעצרה המכונית של פח'רי זאדה בשל קול חזק של פגיעה ברכב. הוא יצא מן הרכב משום שסבר כי יש תקלה במנוע או שהמכונית התנגשה במשהו ובאותו רגע נורו קליעי מקלע אוטומטי בשלט רחוק מרכב ניסן כחול שעמד במרחק 150 מטרים משם. פח'רי זאדה נפצע משני קליעים שאחד מהם קרע את חוט השדרה שלו. ברגע ההוא ניסה ראש צוות האבטחה להגן בגופו על פח'רי זאדה והוא נפצע מכמה קליעים, ואחר כך מכונית הניסן התפוצצה. האירוע נמשך שלוש דקות ושום גורם אנושי לא היה מעורב בנקודה שבה הייתה ההתנקשות, והירי בוצע מנשק אוטומטי. מלבד פח'רי זאדה וראש צוות האבטחה איש לא נפגע. פח'רי זאדה הובהל במסוק לבית חולים בטהרן, וכעבור דקות מת מפצעיו. חקירת זהות בעל הרכב העלתה שהבעלים עזב את איראן ב-29 באוקטובר." [7]  

גרסת היומון הליברלי אילאף: "חמישה ישראלים מיחידת כידון של המוסד ביצעו את ההתנקשות… בתחילה חשבו לבצע את ההתנקשות בביתו בעיירה אבסרד אך אופי השכונה והאבטחה הכבדה שם גרמו לשינוי התוכנית, ונשקלה האפשרות להתנקש בו ברכבו כולל אפשרות לצלוף עליו מרחוק כאשר ירד מרכבו ליד ביתו. התוכנית הסופית הייתה לתקוף את השיירה שלו שבה שלוש מכוניות ששתיים מהן דומות ומשוריינות. התוקפים פוצצו ג'יפ כדי לעצור את השיירה ואז ירו בו ובמאבטח האישי שלו. בכיר לשעבר במערכת ביטחונית במערב אמר לאילאף כי היכולת לקבוע את מקום הימצאותו של פח'רי זאדה הושגה לפני חצי שנה באמצעות פעולות מודיעין משותפות לכמה מדינות המתעניינות בפרויקט הגרעין האיראני. לאחר מכן החל מעקב של אנשי המוסד באופן רצוף. בפעולה כולה כולל תכנון, סיוע וביצוע השתתפו 12 ישראלים. הם נכנסו לאיראן כל אחד בנפרד כדי שלא יוכלו לקשור ביניהם. אנשי המוסד עקבו אחריו חודשים, למדו את תנועותיו ואת מקומות שהותו בטהרן ובמקומות נוספים כולל העיר אבסרד שם יש בבעלותו וילה לנופש ומנוחה. בפעולה השתתף רחפן שחג מעל האזור שבה נסעה השיירה כדי לשבש את התקשורת בין מכוניות השיירה.

אנשי הצוות המבצע קיימו סיורים מקדימים בדרך שבה נסע פח'רי זאדה בימי שישי, בחגים ובחופשות והגיעו למסקנה שהיום המתאים לביצוע הפעולה הוא יום שישי בבוקר כאשר התנועה דלילה. 

אנשי צוות ההתנקשות הכינו מכונית ג'יפ מלאה תחמושת והחנו אותה בצד הדרך בנקודה מסוימת שאינה מעוררת חשד. הם התאמנו על הפעולה כמה פעמים כשהם מחנים מכונית ריקה והמתינו, וכאשר ראו שאיש לא עוצר או בודק את המכונית החנו את הג'יפ הממולכד שלושה ימים לפני הפעולה.

במקביל המתינו אנשי הכוח המבצע במכונית מול תנועת השיירה של זאדה עם נשק מקלעים ומשתיקי קול. כאשר עברה המכונית הראשונה בשיירה פוצץ הצוות את המכונית הממולכדת, והשיירה נעצרה. המאבטחים יצאו מהמכונית של זאדה ופתחו את הדלתות. בשניות האלה מיהר הכוח המבצע המורכב מארבעה אנשים למכוניתו של זאדה וירו בו ובמאבטח שלו, דבר שהביא למותם ולפציעת אחרים.

הפעולה נמשכה דקות ספורות ואחר כך נמלטו המבצעים ברכב שנשא לוחיות זיהוי המשמשות את משמרות המהפכה האיראניים ונעלמו כשכל אחד מהם פונה לאזור אחר. תוך פחות משש שעות כבר חצו את גבול איראן למדינות אחרות קרובות."[8]

יום שישי השחור[9]

מיהו פח'רי זאדה?

פח'רי זאדה נולד ב 1958 בעיר קום, דוקטור בהנדסה גרעינית. שימש כסגן שר הביטחון והגיע לדרגת גנרל במשמרות המהפכה האיראניים. . [10]חי הרחק מהזרקורים, וזכה לאבטחה הדוקה בשל תפקידי הרגשים ועל רקע חיסול כמה מדענים בשנים 2010-2012. היו שכינו אותו קאסם סולימאני של הגרעין.הוא נהנה מאמון מלא של המנהיג העליון ח'מנאי והאיראנים לא אפשרו לפקחי האו"ם להיפגש עמו. הוא הוכנס לרשימת האישים שהוטלו עליהם סנקציות והגבלות בשל תרומתו לפיתוח פצצת אטום וקידום תוכנית טילים בליסטיים וראשי נפץ גרעיני. 

ארונו של פח'רי זאדה[11]

פח'רי זאדה חי בסתר מוקף באמצעי ביטחון קפדניים, נדיר היה לראותו בפומבי, ולא רבים מחוץ לאיראן יודעים איך הוא נראה ולבטח לא פגשו אותו. [12] הניו-יורק טיימס תאר אותו ב-2014 כאישיות אפופת מסתורין שאינה מתבלטת בציבור. הוא עמד מאחורי התוכנית שמטרתה לייצר ראשי קרב גרעיניים והוא מצוי בנבכי הגרעין.[13]

מוחמד באקרי, ראש המטה הכללי, כינה אותו "קאסם סולימאני של הגרעין האיראני" ותאר אותו כמומחה למדעי הגרעין והטילים וראש המכון למחקרים ולפיתוח במשרד ההגנה. [14] לפי משרד ההגנה האיראני, פח'רי זאדה שימש כראש מערך המחקר וההמצאות במשרד ההגנה והתמיכה בכוחות המזוינים. [15] 

בשנים 2002 – 2003 היה פח'רי האחראי הביצועי על תוכנית החימוש הגרעיני האיראני שכלל מחקרים בתחום  האורניום, פצצות רבות עצמה וייצור מחדש של טיל המסוגל לשאת ראש חץ גרעיני. אחר כך הפך ליו"ר הרשות לארגון ולהמצאות ולמחקרים הגנתיים. זאדה התנגד כנראה להחלטה של ההנהגה האיראנית להשהות את מחקרי הפצצה הגרעינית לפני למעלה מעשור וגילה מחויבות אישית לפרויקט.

הביון האמריקני כינה אותו "עבד אל-קדיר ח'אן האיראני" על שמו של עבד אל-קדיר ח'אן, אדריכל פרויקט הגרעין הפקיסטני, שסיפק לאיראן סרכזות (צנטריפוגות) להעשרת אורניום. זאדה שימש עד 2003 במשרות בכירות בתחומי המחקר והניהול ובייחוד במסגרת הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית. לאחר חשיפת כור ההעשרה בנטנז שינתה איראן כיוון והפרידה את פרויקט הגרעין למטרות אנרגיה מהפרויקט הצבאי הסודי.

משנת 2005 שמו לב הפקחים לפעילותו של זאדה והוא הפך ליעד לתשאול של פקחי האו"ם בחשד שהוא האחראי על קבוצת הנשק – הצוות האחראי על פיתוח מנגנוני הפיצוץ הגרעיני.

שמו של פח'רי זאדה הוכנס במארס 2007 לרשימת האנשים והמוסדות שמועצת הביטחון החליטה להטיל עליהם סנקציות בשל השתתפותו בתחום הגרעיני והבליסטי. לאור העובדה שאיראן מנעה את תשאולו ע"י הפקחים הוא הוכנס לרשימת האישים שיש להם תפקיד בפרויקט הגרעין האיראני והוטלו עליהם סנקציות אישיות כולל הקפאת נכסיהם באירופה ובארה"ב והפצת תמונת דרכוניהם כדי למנוע את כניסתם למדינות מסוימות.[16] גם משרד החוץ האמריקני הציב את שמו ברשימת הסנקציות מאז 2008 על רקע פעילויות שתרמו לפיתוח תוכנית הגרעין האיראנית.

בדוח שפרסמה סאבא בשנת 2011 נכתב כי פח'רי זאדה הוא האיראני היחיד ששמו הופיע כאישיות מרכזית במאמצים האיראניים שהיה חשד שמטרתם פיתוח הטכנולוגיה והמיומנות הדרושות לייצור פצצות גרעין. מנהל תכנית הגבלת הפצת הנשק הגרעיני במכון למחקרים אסטרטגיים בלונדון – מרק פיצפטריק טען: "לו הייתה בידי סאב"א רשימת המבוקשים הבולטים ביותר, פח'רי זאדה היה עומד בראשה."

מהדי אברישמשי, ראש ועדת השלום במועצה הלאומית של המהפכה האיראנית – הרשות העליונה של ארגון "מוגאהדין ח'לק" האופוזיציוני למשטר האיראני, תיאר את זאדה כ"אחד הגורמים החשובים ביותר של תוכנית הגרעין האיראני." אופוזיציונרים מחוץ לאיראן טענו כי סאב"א הציבה סימן שאלה לגבי פח'רי זאדה בחשד שהוא המוח מאחורי המאמצים החשאיים ליצר פצצה גרעינית.[17] במאי 2014 ציינה קבוצה איראנית אופוזיציונית מחוץ לאיראן בשם "המועצה הלאומית להתנגדות האיראנית" שפח'רי זאדה הוא ראש רשות חשאית העומדת מאחורי הפעילויות הקשורות לפצצה הגרעינית שנקראת מרכז ההנהגה.

לפי הדוח של סאב"א, בכירים ומומחים במערב סבורים כי איש הצבא הזה שחי בצל מילא תפקיד מרכזי במאמצים שסבורים שאיראן השקיעה בעבר לפתח אמצעי חץ גרעיני מאחורי חזות של תוכנית אזרחית. הם הוסיפו כי חשיפת פעילויותיו החשודות הכרחית כדי לדעת לאן הגיעה איראן ולהבטיח את אי המשך המאמצים הללו. [18]לפי סאב"א, יש חשד שזאדה פיקח על מחקרים סודיים של הרכבת ראשי חץ על טילים בליסטיים ובחינת חומרי נפץ המתאימים לנשק הגרעיני וכך גם לגבי העשרת אורניום.[19]

דיפלומט מערבי המתנגד לפרויקט הגרעין אמר: "אם איראן תבחר להתחמש ידוע שפח'רי זאדה הוא אבי הפצצה הגרעינית האיראנית." מקור איראני רם דרג דיבר על תרומתו לפעילויות טכנולוגיות ועל כך שהוא נהנה מתמיכה מלאה של המנהיג הרוחני עלי ח'מנאי. לפי הדוח, ההתנקשויות בארבעה מדענים איראנים שהיו קשורים לפרויקט הגרעין בשנים 2010 – 2012 אולי הגבירו את נחישות איראן למנוע פגישה בין פח'רי לסאב"א מחשש להדלפת ידיעות עליו או על מקום שהייתו. [20]זאדה היה המדען האיראני היחיד ששמו הופיע בדוח סאבא ב-2015 בנושא הגרעין כמפקח על פעילויות צבאיות אפשריות במסגרת מיזם הנקרא "אמאד".[21]   

עפ"י דיווחי תקשורת הודות למאמצי האופוזיציה האיראנית והמוסד הישראלי בחשיפת פרויקט הגרעין האיראני נאסף חומר רב על זאדה באמצעות מעקב, שיחות טלפון ומידע מודיעיני אחר וגם על המכון למוכנות ולטכנולוגיה הגנתית חדישה שבראשו הוא עמד, על המשרד שלו בכניסה צדדית של בניין מרושת במצלמות, כתובת ביתו ברחוב שהיד מהללאתי בטהרן ומכשיר הטלפון האישי שלו. [22]

צעדים מעשיים של אירן: הגברת העשרת האורניום והפסקת השת"פ עם סאב"א

איראן ההמומה מחיסול פח'רי זאדה הבהירה כי למרות ייחודו של פח'רי זאדה בתחום הגרעין, פרוייקט הגרעין יימשך ואפילו באינטנסיביות רבה יותר. ראש הוועדה לאנרגיה במועצת השורא האסלאמית האיראנית – פרידון עבאסי – אמר כי איראן תעשיר אורניום בשיעור 20%, תפסיק את שיתוף הפעולה עם סאב"א ותיסוג מהסכם הגרעין, זאת בתגובה להתנקשות בפח'רי זאדה.[23]

בהקשר זה הצהיר עלי אכבר צאלחי, ראש ארגון האנרגיה האטומית האיראנית , כי "הריגת פח'רי זאדה לא תפסיק ולא תעכב את קידום הפרויקט הגרעיני של ארצו "הדרך שבה הלך פח'רי זאדה תימשך וביתר אינטנסיביות." [24] סוכנות האנרגיה הגרעינית האיראנית אמרה "על היהירים בעולם לדעת כי מדעני תעשיית הגרעין באיראן ימשיכו את מסלול ההתעצמות של המדינה בכוח גדול יותר. דרכם של השהידים הטהורים תימשך."[25] איראן הבהירה כי תוכנית הגרעין האיראנית השיגה התקדמות עצומה ואינה מבוססת על אדם אחד. אמנם פח'רי זאדה נהנה ממקצועיות ארגונית ומנהלית מיוחדת ושלט במוסד ההגנה האיראנית, אך תוכנית הגרעין האיראנית תימשך גם לאחר מותו.[26]

מחאה במישור הדיפלומטי

איראן שיגרה איגרת למזכ"ל האו"ם – אנטוניו גוטיריש –  ולמועצת הביטחון ובה נאמר כי יש סימנים למעורבות ישראל בהתנקשות בפח'רי זאדה וכי איראן שומרת על הזכות להגן על עצמה.

נציג איראן באו"ם – מג'יד תח'ת רואנג'י – אמר כי "איראן שומרת לעצמה את הזכות לנקוט כל אמצעי להגן על עמה ולהבטיח את האינטרסים שלו והיא מזהירה מפני כל צעד פזיז אמריקני או ישראלי נגד איראן בתקופה שנותרה לכהונת הממשל הנוכחי. איראן מצפה ממזכ"ל האו"ם וממועצת הביטחון לגנות בתוקף את ההתנקשות ולנקוט את האמצעים ההכרחיים נגד המעורבים."[27]

הנציג הקבוע של איראן באו"ם, מג'יד תח'ת רואנג'י אמר: "הראיות שלנו מצביעות באופן ברור על גורמים זרים מסוימים שעמדו מאחורי ההתנקשויות האלה… ההתנקשות הפחדנית בשהיד פח'רי זאדה כשיש ראיות רציניות לאחריות ישראלית, היא ניסיון נואש נוסף לזרוע הרס באזורנו ולשבש את ההתפתחות המדעית והטכנולוגית של איראן." הוא הזהיר מפני כל צעד הרפתקני מצד ארה"ב או ישראל נגד איראן.[28]

באיגרת ששלחה איראן למועצת הביטחון היא קראה לה להתערב ולגנות בתקיפות את ההתנקשות והביעה חשש ממתקפה אמריקנית-ישראלית לפני תום תקופת כהונת טראמפ. איראן הבהירה כי היא שומרת לעצמה את הזכות להגיב ולהגן על עצמה. [29]

קריאות מחאה בשטח

סטודנטים איראניים קראו לממשלה לנקום בארה"ב ובישראל על ההתנקשות במדען. סטודנטים ואנשי דת התאספו מול מטה המועצה העליונה לביטחון לאומי בטהרן וגינו את ההתנקשות. הם השמיעו סיסמאות "אין שלום ואין כניעה  אלא מלחמה בארה"ב", "מוות לישראל". כמו כן קראו להוציא את פרויקט הגרעין מהפיקוח של סאב"א. הם האשימו את ממשלתו של הנשיא האיראני – חסן רוחאני – בחוסר יעילות מול "מעשי הטרור" של ארה"ב וישראל וקראו לנקום בשתי המדינות האלה.[30]  

הפגנה באיראן קוראת לנקמה[31]

תמימות דעים לגבי הצורך בנקמה – הוויכוח על העיתוי

מנהיגי איראן ונושאי משרות בכירות הודו באבידה הקשה והבטיחו לנקום את דמו של פח'רי זאדה ולהמשיך את פרויקט הגרעין בנמרצות רבה יותר. הם האשימו את ישראל שהיא ביצעה את ההתנקשות כדי לחולל מלחמה וכאוס לפני חילופי הנשיאים בארה"ב. למרות הקריאה לנקמה היו שקראו לא ליפול למלכודת ולא להגיב במעשה פזיז אלא להמתין לעיתוי הנכון.

המנהיג הרוחני של איראן – עלי ח'מנאי – הבטיח לנקום את דמו של המדען ולהמשיך את פעילותו. בהודעה שפרסם האתר הרשמי של ח'מנאי נכתב: "נהרג אחד הבולטים במדעני המדינה והמצטיינים בתחום הגרעיני וההגנתי – מוחסן פח'רי זאדה – על ידי משתפי פעולה פושעים." [32] גם חסין דהקאן, יועצו של ח'מנאי, הבטיח להגיב נגד רוצחי פח'רי זדה :"נכה כמו ברק את הרוצחים ונגרום לכם להתחרט על מעשיהם." [33]  לדבריו, "יש סימנים שהפחדנות שבהתנקשות במדען האמריקני מובילה לישראל. נראה שהיה פה ניסיון של הפושעים הנואשים לחולל מלחמה. הישות הציונית דוחפת לכיוון מלחמה כוללת. תגובתנו תרד כמו סערה על הרוצחים."[34]

חסן רוחאני, נשיא איראן, כתב: "שוב מגואלות ידי ההתנשאות העולמית [ארה"ב] והסוכן הציוני שלה בדמו של אחד מאנשי הרפובליקה האסלאמית… מדובר באבידה כבדה… "[35] הוא האשים את ישראל שהיא עומדת מאחורי ההתנקשות במדען האיראני בניסיון לחולל כאוס באזור כמה שבועות לפני שג'ו ביידן יהפוך לנשיא ארה"ב. "האומה האיראנית חכמה מכדי ליפול למלכודת ולמזימה של הציונים שרוצים ליצור כאוס אך עליהם לדעת שחשפנו את התחבולות שלהם ולא יצליחו להגשים את מטרותיהם

המתועבות." הוא הזהיר את אויבי איראן ואמר כי המנהיגים האיראניים אמיצים, וחייבת לבוא תגובה במועד המתאים. [36]   

שר החוץ האיראני – מוחמד זריף – כתב: "טרוריסטים רצחו מדען גדול. זה מעשה פחדני עם סימנים רציניים לתפקיד שמילאה ישראל שמראה על כוונות תוקפניות נואשות של מבצעיו." איראן קוראת לקהילה הבין-לאומית ובייחוד לאיחוד האירופי "להפסיק לנקוט מוסר כפול מביש ולגנות את המעשה הזה שהוא טרור מצד מדינה."

הגנרל חוסין סלאמי, המפקד הכללי של משמרות המהפכה האיראניים, אמר: "בטוח שמבצעי הפשע הגדול הזה ייענשו, ותימשך דרכו של פח'רי זאדה יותר מהר מבעבר… התקבלה החלטה על נקמה קשה ועונש… פשעים מהסוג הזה לא יפגעו בנחישות וברצון של איראן. תהיה נקמת דם והנקמה במבצעי [ההתנקשות] תהיה קשה. ההתנקשות היא פשע טרור שתכננה ישראל." [37] לעומת זאת, דובר משמרות המהפכה האיראניים – רמדאן שריף – הכחיש פרסום באמצעי התקשורת האיראניים בדבר ציוץ של חוסין סלאמי  שבו אמר לכאורה כי הנקמה הקשה והעונש למי שהרג את המדען פח'רי זאדה נמצאים על סדר היום. שריף אמר שהפרסום אינו נכון.[38]

חוסין סלאמי[39]

מפקד כוח אל-קודס השייך למשמרות המהפכה האיראניים אסמאעיל קאאני אמר: "האויב אינו מעז לנהל מלחמה מול איראן כמו גברים מול גברים. סופה של ישראל קרוב."[40]

אסמאעיל קאאני[41]

יו"ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף כתב: "נקמת הדם של זאדה בוא תבוא והיא תכלול את אלה שביצעו ואלה שתכננו את ההתנקשות."[42] מועצת השורא של איראן, שבה יש לשמרנים רוב גדול, אמרה כי התגובה האידיאלית להתנקשות היא החייאת התעשייה הגרעינית האיראנית והשעיית יישום הפרוטוקול הנוסף המצורף להסכם הגרעין המעניק מרחב תמרון לפקחים. בהודעה שחתמו עליה כל חברי הפרלמנט הם קראו למנוע את כניסת פקחי האו"ם לאתרים האיראניים. אחדים מחברי הפרלמנט האשימו את הפקחים בריגול ובאיסוף מידע שסייע לדבריהם להתנקש בפח'רי זאדה. חבר הפרלמנט מטהרן – מחמוד נבויאן – אמר כי יש למנוע מהפקחים פגישות עם מומחים ומדענים איראניים.[43]

כמאל ח'ראזי, ראש המועצה האסטרטגית ליחסי חוץ של איראן, אמר: "אין ספק שאיראן תגיב תגובה מחושבת ומכרעת נגד הפושעים שפגעו בשהיד פח'רי זאדה"

ראש מערכת המשפט באיראן – אבראהים ראיסי – פרסם צו למנגנוני הביטחון האיראניים לרדוף את האחראים על ההתנקשות בפח'רי זאדה. לדבריו, "דמם של השהידים קאסם סולימאני ומחסן פח'רי זאדה יסייע למוטט את משטר ההגמוניה [ארה"ב] וימנע מהאויבים להגשים את מטרותיהם השליליות… המדינה שיש בה ביטחון חזק, כלכלה איתנה וטכנולוגיה מפותחת היא מדינה בעלת עוצמה, ופח'רי זאדה פעל מתוך ידע בתחום ייצור כוח וביטחון למדינה. ארה"ב והציונים זעמו עליו משום שהוא שייצר את הכוח עבור איראן האסלאמית והאזור כחייל אלמוני. איראן הפכה לחזקה בזכות מפקדים בעלי יכולת מהסוג של פח'רי זאדה שאוייבי המדע והידע התנקשו בו משום שלא יכלו לסבול את היכולת של איראן האסלאמית… נמשיך את דרכו של פח'רי זאדה."[44]

הגנרל מוחמד חוסין באקרי אמר : "פעולת ההתנקשות מרה וחזקה. קבוצת הטרור והמנהיגים ומבצעי הפעולה הפחדנית צריכים לדעת שמצפה להם נקמה קשה. לא ננוח עד שנרדוף ונעניש את המתנקשים."[45]

המומחה האסטרטגי האיראני – סעדאללה זארעי – כתב במאמרו: "אנו צריכים לבצע התקפה באופן שתגרום לאבדות כבדות בנפש ותביא להרס מתקנים. עם זאת, איראן התחייבה שלא ליפול למלכודת שעלולה לטרפד שיחות עתידיות עם ארה"ב אם היא תגיב." דובר ממשלת איראן – עלי רביעי – אמר כי "ההתנקשות הזאת לא תעבור ללא תגובה אך זה לא יהיה בעיתוי שהם [ארה"ב וישראל] רוצים בו או באופן ובמקום שהם מצפים לו. איראן היא שתקבע את הזמן ואת המקום."[46]

דובר ארגון האנרגיה האטומית באיראן – בהרוז כמאלונדי – אמר כי "הגורם שהתנקש בפח'רי זאדה הוא גם הגורם שתקף את מתקן [הגרעין] נטנז. נראה שלמשטר הציוני היה תפקיד בשני האירועים האלה."[47]

העיתונות השייכת לזרם השמרני באיראן, למשל "וטן אמרוז" קראה לנקום בארה"ב ובישראל: "אם לא נכה אותם, הם יכו אותנו". היומון "כיהאן", המקורב לעלי ח'מנאי, קרא לנקוט צעד לפי האמרה "עין תחת עין". לעומתם, העיתונות הרפורמיסטית למשל "ארמאן מלי", המקורב לחסן רוחאני, בחרה את הכותרת "מלכודת ההסלמה" וקראה לגלות סבלנות אסטרטגית ולנתח את המצב האזורי למרות ליבוי האש מצד נתניהו וטראמפ.[48]

העיתונות האיראנית[49]

תגובת בעלי טורים של יומונים סעודיים

בעלי טורים ביומונים סעודיים מתחו ביקורת על איראן, זלזלו ביכולתה להגיב ולעגו לקוצר ידה בכל הקשור לאבטחת אישים:

ממשל ביידן יועמד בפני עובדות חדשות שיקשו על חזרת ארה"ב להסכם הגרעין

ר'סאןשרבל, העורך ראשי של היומון הסעודי "אל-שרק אל-אוסט", כתב במאמרו: "אין זו הפעם הראשונה שישראל פוגעת במדען גרעין באיראן. היא עשתה זאת בראשית העשור הקודם. החידוש בפעולה האחרונה הוא חשיבותו וחוסר יכולת שלטונות ארצו להגן עליו, אף שנתניהו הזכיר את שמו לפני שנתיים קבל עם ועולם במסגרת חשיפת מסמכי הגרעין שהמוסד גנב מהאיראנים." חידוש נוסף לפי שרבל הוא היקף החדירה הישראלית לשטח איראן וכן העיתוי לפני חילופי הממשל, כלומר "ממשל ביידן יועמד בפני עובדות חדשות שיקשו על חזרת ארה"ב להסכם הגרעין. הפעולה בוצעה זמן קצר אחרי חשיפת חיסולו של אבו מוחמד אל-מצרי, בכיר באל-קאעדה, על אדמת איראן, דבר המאשר את ההאשמות שהופנו לאיראן . כמו כן ההתנקשות בוצעה בשעה שישראל ממשיכה את מלחמתה בניסיונות ההתמקמות האיראנית בסוריה, בתמיכת ארה"ב ובעצם גם בהסכמה רוסית. אף שההתקפות חוזרות על עצמן, איראן אינה מסוגלת להגיב בחזית הסורית וגם לא בחזית הלבנונית. רוסיה לא תתמוך בתגובה איראנית מסוריה וצבא סוריה אינו מסוגל לעמוד בהשלכות שיהיו לתקיפה משטחה. הקריסה בלבנון מונעת מחזבאללה פעולת תגובה מלבנון. מלבד זאת, הפעולה האחרונה באה לאחר מפנה גדול באזור, כלומר הנרמול בין ישראל לאמירויות ובחרין על בסיס הדאגה המשותפת מאיראן, דבר שאומר שחדירת איראן למדינות באזור ספגה זעזועים גדולים… זה המזה"ת ללא קווים אדומים, יש מלחמות אזרחים, שנאות על רקע דתי/עדתי, התערבויות חיצוניות, ולכן טבעי שהדאגה גוברת."[50]

נשק הטרור שאיראן משתמשת בו הפך לאמצעי בידי יריביה נגדה

בעל טור אחר ביומון "אל-שרק אל-אוסט" – עבדאללה אל-עתיבי – כתב במאמרו: "קצרה היריעה להכיל את כל פשעי הפיצוצים והחיסולים שביצעו המשטר האיראני או אחת משלוחותיו הטרוריסטיות באזור ובעולם…, אולם החידוש היום הוא שאותו נשק טרור הפך למכשיר בידי יריבי המשטר האיראני להתחקות אחרי אנשי המשטר ובעלי בריתם בתוך איראן החל בהתנקשות באבו מוחמד אל-מצרי, מפקד בכיר באל-קאעדה, בטהרן וכלה בהתנקשות במדען פח'רי זאדה ליד טהרן. חשוב לדעת שמוחסן לא היה מדען אזרח המרצה באוניברסיטה או עובד מעבדה, אלא מפקד במשרד ההגנה האיראני ואחראי על תיק הגרעין ואחד ממפקדי משמרות המהפכה. מי שבחר להתנקש בו ביקש להכאיב למשטר כולו בדומה למה שהמשטר עושה ליריביו סביב העולם… מה שברור הוא  שיש גל מאורגן לחיסול גורמים חשובים מקרב מפקדי המשטר האיראני בתחומים שונים… ההאשמות כלפי המשטר האיראני החלו להישמע בכמה מדינות באירופה, למשל: צרפת, בלגיה, גרמניה, איטליה, שוודיה ועוד, שכבר אינן יכולות להחריש לנוכח ההפרות הברורות מצד איראן, מנגנוניה וצבאה נגד מתנגדי המשטר האיראני במדינות האלה. המשטר הפריז בתגובותיו וחצה הרבה קווים אדומים בנחישותו לבצע חיסולים כאסטרטגיה, דבר שמניע הרבה מדינות להתייחס לאיראן בהתאם ולהפיץ כאוס וטרור דומה בתוך איראן נגד מנהיגיה. אחת הבעיות של המשטר האיראני היא שאויביו בעולם רבים מאוד והוא מעורב בהרבה מדינות. תמיד המשטר בוחר להאשים את ישראל בחיסולים כדי להסיט את תשומת הלה מהמחדל הביטחוני והמודיעיני שלו."[51]

החיסול חשף את חולשתה ושבריריותה של התשתית הביטחונית והמודיעינית של איראן

עלי שנדב כתב בערוץ הסעודי אל-ערביה: "תגובת איראן לחיסול קאסם סולימאני בהתקפה על הבסיס האמריקני – עין אל-אסד בעיראק הייתה מגוחכת. גם החות'ים בתימן ו"אל-חשד אל-שעבי" בעיראק, כמו חזבאללה בלבנון, הבטיחו נקמה – כמו אותה הבטחה לנקום את מותו של עמאד מר'ניה – שלא התקיימה עד היום. חיסול פח'רי זאדה הוא סטירת לחי מצלצלת שהטילה אימה על ראשי המשטר האיראני והטריפה את דעתם. החיסול חשף את חולשתה ושבריריותה של התשתית הביטחונית המודיעינית של איראן שמוצאת את עצמה במארב אזורי ובין-לאומי.[52] 

עלי שנדב[53]

יומוני האמירויות: איך איראן תהיה מעצמה גרעינית כשאינה מסוגלת לנהל מלחמה קונבנציונלית?  

בעלי טורים ביומון האמירויות "אל-ערב" מתחו גם הם ביקורת על איראן ותהו כיצד יש לה שאיפות בתחום הגרעין כאשר היא אינה מסוגלת לנהל מלחמה קונבנציונלית מול ישראל. אשר לתגובה אפשרית, הם סבורים כי איראן לא תשגר טילים לישראל משום שהיא תשלם על כך מחיר יקר.

בעל הטור ביומון אל-ערב – ח'יראללה ח'יראללה – כתב במאמרו: "נראה שחשוב לישראל לאותת לממשל החדש כי יש דברים קבועים שאי אפשר לסגת מהם גם כאשר מתחלף ממשל בארה"ב. איראן עלולה שוב  להגיב בעיראק, בסוריה, בלבנון או בתימן. אין לשלול אפשרות שהממשל החדש יתנה את חידוש הסכם הגרעין בשינוי המדיניות האיראנית בתימן כדי לפטור את סעודיה מטילי החות'ים. איראן ספגה אבידה קשה, והשאלה כיצד היא תגיב. ודאי שלא תגיב נגד ישראל ולא נגד ארה"ב כי אין לה יכולת צבאית לפעולה משמעותית, וההוכחה לכך היא חוסר היכולת להגיב על חיסול קאסם סולימאני. התגובה תהיה מוגבלת כנראה לאחת ממדינות ערב, ואולי גם מעזה באמצעות המיליציות שלה שם… אין הוכחה שישראל עטמדת מאחורי המעשה, ואולי ביצעו אותו אופוזיציונרים איראניים לטובת ישראל. איראן מסרבת להכיר בכך שהעולם השתנה ושהיא אינה מסוגלת להמשיך במדיניות חסרת אופק. מדיניות המבוססת על פרויקט התפשטותי המתבסס על התעוררות יצרים דתיים. איראן הייתה אמורה להפיק לקח מחיסול קאסם סולימאני ולהיווכח שהיא אינה כוח אזורי שמסוגל למלא תפקיד של השליט באזור. בסך הכול היא מדינת עולם שלישי שמחצית העם שלה חי מתחת לקו העוני. איראן יכולה להרוס אך לא לבנות, וזה מתגלה בכל מקום שבו היא מתערבת. אולי חיסול המדען יהווה הזדמנות עבור איראן להתפכח ולהבין מה מידת כוחה האמתי… סנקציות מצד ארה"ב הספיקו למיטוט כלכלתה. הנהגת איראן יכולה לשאול את עצמה מה עשו כל הטילים ופצצות האטום לבריה"מ? האם הם מנעו את קריסתה בשנת 1991?"[54]

איראן לא תשגר טילים מארצה משום שזו תהיה התאבדות

פארוק יוסף[55]

בעל טור אחר ביומון אל-ערב – פארוק יוסף – כתב במאמרו: "חיסול פח'רי זאדה הביך את גורמי המשטר האיראני. חלקם קראו לנקום מיד וחלקם קראו להמתין לשעת כושר. מקבלי ההחלטות באיראן מעדיפים לא להכניס את איראן לסבך של תגובות לא צפויות כפי שהסתבכה בהם בעבר וזאת בשעה רגישה של המתנה לחילופי ממשל בארה"ב. בניגוד למקרים קודמים שבהם איראן החרישה לנוכח פגיעה במתקנים איראניים, הפעם איראן הפנתה אצבע מאשימה לעבר ישראל. איראן המתכננת להיות מדינה גרעינית חלשה מכדי להיכנס למלחמה קונבנציונלית מול ישראל. איראן שתקה כי לא רצתה לחשוף את חוסר יכולתה מול העליונות של אויבתה. איראן לא תפנה את טיליה לעבר ישראל משום שזו תהיה התאבדות והיא לא תבחר בכך. לכל היותר, היא תסמיך את המיליציות שלה להכות בעיראק, בלבנון ובתימן להפנות טילים למדינות ערביות ידידות ארה"ב. איראן סיבכה את עצמה בהמתנה לחילופי הממשל מתוך מחשבה שביידן ישיב לה את הישגיה. חיסול פח'רי זאדה נועד לקלקל את ההמתנה הזאת. איראן חולמת שביידן יפתיע את ישראל בחידוש ההסכם, ולא בטוח שחלום איראני זה אכן יתממש. איראן עצמה השתנתה כאשר שלחה זרועות לאזורים שכלל לא בטוח שארה"ב תוותר עליהם. איראן אינה יכולה לנקום ולא משום שתחטיא את המטרה אלא משום שהמחיר שתשלם יהיה יקר עד כדי השמדתה. ישראל כבר תקפה בעבר בעומק איראן ומחוצה לה באמצעות מכות איכותיות בלי שאיראן יכלה להגיב משום חששה מפני הידרדרות למלחמה כוללת שהיא יודעת שתפסיד בה."[56]

בעל טור קטרי: סביר שהתגובה תהיה באזור רמת הגולן סמוך למועד חילופי הממשל בארה"ב

בעל טור ביומון הקטרי אל-קודס אל-ערבי – עצאם נעמאן – כתב: "בכירים איראניים הבטיחו נקמה. בכירי ביון אמריקניים אמרו שההתנקשות היא פרי מאמץ אמריקני-ישראלי משותף. המטרה היא להציב את ממשל ביידן בפני עובדות מוגמרות שיקשו עליו לממש את הבטחתו לחדש את הסכם הגרעין. מטרה נוספת – המשך מאמצי ישראל למנוע ממנה השגת נשק גרעיני, ולכן החיסול יכול לפי ישראל לשבש או להחליש את תוכנית הגרעין ואת תוכנית הטילים הבליסטיים שהייתה לפח'רי זאדה תרומה גדולה בפיתוחה. אשר למיקום התגובה: אפשר לשער שאם יוכח שישראל מאחורי המעשה, תיתכן תגובה אל העורף הישראלי, ואם יוכח שארה"ב ביצעה את החיסול, המיקום יהיה כנראה אחד מבסיסיה במפרץ… המקום הסביר לתגובה הוא אזור רמת הגולן שם יש בסיסים והתנחלויות ומשם ישראל פועלת נגד יעדים אירניים בסוריה. זה המקום שיעורר פחות תגובות מצד בעלי הברית של ישראל בהיותו שטח כבוש…  

הזמן המתאים לתגובה הוא שעות ספורות לפני או אחרי חילופי הממשל בארה"ב. השאלה איך תגיב ישראל? האם התגובות יתפתחו לעימות אזורי כולל?"[57]

כותבים פלסטינים ראו בחיסול מכה מורלית ומחדל ביטחוני. הם הביעו חשש שחיסול פח'רי זאדה הוא הכנה להתקפה ישירה על איראן וייתכן שפתיל המלחמה יוצת בקרוב. עם זאת חלקם מעריכים שאיראן תסתפק כרגע בתגובה מוגבלת ותגיב תגובה משמעותית יותר בעיתוי שייראה לה. החיסול עלול להתגלגל למכה צבאית אמריקנית על איראן שתטרפד כל סיכוי להידברות בין ביידן לאיראן.

חמאס ומקורביה:

אפשר שההתנקשות היא הכנה להתקפה על איראן לערער את המשטר

בעל טור באתר המקורב לחמאס – איאד אל-קרא כתב: "אין לשלול אפשרות שהחיסול הוא הכנה להתקפה ישירה על איראן כדי לערער את המשטר האיראני ואת האחראים על פרויקט הגרעין, לכן האזור מתחמם ולא ידוע אם ישראל וארה"ב ינחיתו מכה ישירה על איראן או על חזבאללה – אחד מבעלי בריתה באזור. ישראל לא תפסיק את שאיפותיה באזור בייחוד לאור הנרמול עם מדינות במפרץ שפותח דלת לברית נגד איראן ומקרב את ישראל לגבול איראן, דבר שיקל על הנחתת מכות ישירות על איראן בסיוע של המפרץ." [58]

איראן תסתפק בתגובה מוגבלת ותשמור לעצמה את הזכות להגיב בהמשך

בעל טור בעיתון "פלסטין" של חמאס – פאיז אבו שמאלה כתב: "ישראל מתפארת בכוחה הצבאי והמודיעיני מול מדינות ערב. היא כפתה על חלקן נרמול יחסים מתוקף היכולות שלה ולא מתוך מאזן כוחות, אלא מתוך חשש של המדינות האלה מהכוח וההשפעה של ישראל ומתוך הרצון לשרוד. כדי לחזק את השכנוע של מדינות ערב בעליונותה וכוחה של ישראל היא מבצעת מעת לעת פעולות דוגמת חיסול המדען, ויתכן שישראל חושבת כעת על הנחתת מכה צבאית על איראן כדי להשיג יעדים אסטרטגיים. קדמו לחיסולו של פח'רי זאדה פעולות של ישראל נגד הכוחות האיראנים בסוריה. ההסלמה המכוונת נגד איראן באה בשעה שנושאות מטוסים של ארה"ב מתקבצות לצד כוחות בריטיים וצרפתים באזור המפרץ כדי להגן על בארות הנפט כאילו המלחמה בשער כשברקע הפגישה הסעודית-ישראלית-אמריקנית. איראן לא נחפזת להגיב. היא תסתפק בתגובה מוגבלת ותשמור לעצמה את הזכות להגיב בהמשך כדי לא לספק תירוצים לארה"ב ולישראל לתקוף אותה בשלהי שלטון טראמפ.[59]

בעל טור באתר הג'יהאד האסלאמי: תגובה איראנית עלולה לשבש את חידוש הסכם הגרעין

בעל טור באתר הג'יהאד האסלאמי – חסן לאפי – כתב: "נתניהו דואג לתאם את צעדיו עם שותפיו בברית הנרמול המפרצי ולהציג כל פעולה נגד הפרויקט האיראני כאילו יצאה מציר בעלות הברית של ארה"ב באזור ולא רק מישראל. דבר זה הופך כל תגובה צבאית איראנית ישירה על מישהי מבעלות הברית של ארה"ב לאור ירוק לממשל טראמפ להנחית מכה צבאית על איראן, דבר שיטרוף את הקלפים של מדינות החוץ האמריקנית כלפי איראן וימנע חידוש הסכם הגרעין או לפחות יקשה עליו.[60]

חסן לאפי[61]

ייתכן שההתנקשות והתגובות יציתו את פתיל המלחמה באזור

עבד אל-ברי עטואן, פלסטיני, בעל העיתון הבין-ערבי "ראי אל-יום", כתב: "ההתנקשות היא מכה מורלית ופסיכולוגית והיא חדירה ביטחונית חמורה ביותר לאיראן ולציר ההתנגדות. דבר זה מחייב תגובה קשה באותה רמה ואפילו יותר מכך משום שיוקרת הציר הזה נשחקת במהירות. ייתכן שההתנקשות תצית את פתיל המלחמה שתשנה את המזה"ת מן היסוד.

היעדר תגובה עודד תקיפות נגד איראן ועלול להביא לתקיפות נוספות

מוחמד אל-נובאני כתב באל-קודס: "ההתנקשות היא מחדל ביטחוני חמור ביותר. התגובה המוגבלת על חיסול קאסם סולימאני ואי התגובה של ציר ההתנגדות על ההתקפות הישראליות על אתרים איראניים ואחרים של בעלי בריתה גרמו לאירן ולציר ההתנגדות לאבד את כוח ההרתעה שלהם ופתחו את התיאבון של ארה"ב וישראל להסלים את ההתקפות נגד הציר. ישראל הצליחה לפצח את הקוד של דרך החשיבה  האיראנית שדוגלת באי היגררות למלחמה שארה"ב וישראל קובעות את עיתויה, מקומה והמרחב שלה. לכן הן ארה"ב וישראל המשיכו להכות אתרים איראניים בסוריה ועברו לעורף האיראני. לאחר ניצחון ג'ו ביידן בבחירות בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, משוכנע שכל עוד האיראנים מצפים בקוצר רוח לכניסת ביידן לבית הלבן הם לא יוכלו להגיב על שום תקיפה נגדם ולכן החליט להמשיך לתקוף אותם ולהתפאר. ישראל סבורה כי חיסול מוחות ערביים ואסלאמיים ממציאים ויצירתיים, המסוגלים להתחרות בישראלים בתחום המדע והטכנולוגיה, הוא דבר הכרחי כדי שתוכל לשמור על עליונותה האיכותית על אויביה ולמנוע מהם תחרות איתה בתחומים החיוניים האלה. החיסול מעיד שהגמישות המופרזת של ממשלת רוחאני כולל ההסתמכות על ביידן לא הצליחו, וצריך לשנות זאת משום שהגורם הקבוע היחיד במדיניות ארה"ב הוא ישראל גם אם מתחלף הממשל. חוסר תגובה יפתח את התיאבון של ישראל לא רק לתקוף את איראן אלא גם להביס אותה. הניסיון בעזה הוכיח כי אפשר להגיב נגד ישראל ולהרתיעה בלי שהיא תפתח במלחמה נגד עזה משום שישראל אינה יכולה ואינה רוצה לצאת למלחמה כוללת בשל אי יכולתה לשאת בתוצאות."[62]

ישראל מנסה לכפות על ארה"ב הנחתת מכה על איראן

הפרשן הפוליטי הפלסטיני, מנהל מכון מחקרים – מוחמד משארקה – טען כי המסמכים הסודיים שהשיג המודיעין הישראלי היו המפתח שאפשר לראות בפח'רי זאדה האחראי הראשון לפיתוח ראשי טילים בליסטיים מדויקים. הוא הוסיף כי עיתוי החיסול מצביע על ניסיון ישראלי לכפות על ממשל טראמפ לפני עזיבתו את הבית הלבן להנחית מכה קשה על מתקנים אסטרטגיים של איראן ולסבך את הממשל הבא כך שיתקשה לחדש את המו"מ עם איראן. [63]

גינוי ההתנקשות ע"י העולם הערבי ובייחוד ציר ההתנגדות והאחים המוסלמים

טורקיה, קטר, עיראק ועומאן גינו את ההתנקשות. משרד החוץ הטורקי פרסם הודעה: "טורקיה מתנגדת לכל סוגי הטרור"[64] קטר כינתה את ההתנקשות "התקפה גלויה על זכויות האדם… מעשים כאלה יוצקים שמן על המדורה בשעה שהאזור והקהילה הבין-לאומית מחפשים דרכים להפיג את המתיחות ולחזור לדיאלוג ולדיפלומטיה.[65]

תגובת סוריה: שר החוץ הסורי – פיצל מקדאד – האשים את ישראל ואת מי שתומך בה שהם עומדים מאחורי הריגת מדען הגרעין הבכיר ביותר, מעשה שרק יגביר את המתיחות באזור. "סוריה בטוחה שאיראן מסוגלת להתמודד מול פשעי טרור מהסוג הזה שמאחוריהם עומדים הישות הציונית ומי שתומך בה בביצוע פיראטיות בין-לאומית [ארה"ב]."[66]

גם חזבאללה וחמאס גינו את ההתנקשות. סגן מזכ"ל חזבאללה – נעים קאסם – אמר כי "התגובה לפשע הזה נמצאת בידי הנוגעים בדבר באיראן. זה ענין של כבוד ואנחנו לא מתרגשים מההתנקשויות." הוא הוסיף כי "את ההתנקשות ביצעו גורמים שהם בני חסות של ישראל וארה"ב, וזה חלק מהמלחמה נגד איראן ופלסטין." [67] 

מדינת איחוד האמירויות גינתה אף היא את ההתנקשות והביעה חשש שהדבר עלול להסלים את הסכסוך באזור "יש להימנע מפעולות מסלימות המאיימות על היציבות באזור כולו". היא קראה לצדדים לגלות איפוק מרבי.  

חבר מועצת אל-אומה הכוויתי לשעבר – נאצר אל-דוילה – אמר כי "איראן קיבלה החלטה אסטרטגית שלא להגיב על כל תקיפה ישראלית עד שתסתיים כהונת טראמפ, משום שתגובה איראנית קשה תגרור שימוש לא קונבנציונלי מצד ישראל."[68]

בנו של השאה של אירן – רדא פהלוי – הגיב: "הרפובליקה האסלאמית הכתימה את שמה של איראן במעשי חבלה, בהחזקת בני ערובה, בטרור, במוות ובהרס. צריכים לשחרר את ארצנו כדי שהשם איראן יהיה מזוהה שוב עם צמיחה, שגשוג, פיתוח, קידמה, שלום ושת"פ עולמי."[69]

רדא פהלוי[70]

פרשנים מערביים: מחדלים ביטחוניים חמורים בהגנה על אישים באיראן

פרשנים במערב אמרו כי ההתנקשות במדען האיראני, והוא האישיות רמת הדרג הצבאית האיראנית השנייה שנפגעה השנה, חושפת את חולשת איראן בהגנה על בכיריה ואת המיומנות של יריביה לחסלם, כך לפי "וויס אמריקה." המומחה לענייני ביטחון במזרח התיכון – תומס ג'ונו – מרצה באוניברסיטת אוטווה, אמר שההתנקשויות בסולימאני ובפח'רי זאדה משקפים מחדלים ביטחוניים חמורים של ההנהגה האיראנית. "עליכם להניח ששני האישים הללו היו נתונים תחת אבטחה כבדה ביותר ע"י המשטר האיראני."

פח'רי זאדה הוא מדען הגרעין האיראני החמישי שהתנקשו בחייו בעשור האחרון. אריק ברויר, פרשן לענייני גרעין במכון המחקרים האסטרטגיים והבין-לאומיים אמר לוויס אוף אמריקה: "לאיראן אין עבר טוב בהגנה על מדעני הגרעין שלה, והיא גם לא הצליחה לעצור את המבצע הישראלי של גנבת הארכיון הגרעיני של איראן בראשית 2018

סוזן מאלוני, מנהלת מדיניות החוץ במכון ברוקינגס, אמרה כי ההתנקשות בפח'רי זאדה מטילה ספק ביכולת הביטחונית של איראן. "מה יש להגיד על כוחות ביטחון שטהרן מתפארת בהם ומנסה לתפוס שליטה אזורית בשעה שאינה מסוגלת פעם אחר פעם למנוע מיריביה לחדור לטהרן הבירה ולהשתלט על מחסני מידע רגיש או להתנקש בבכירים."[71]


[1] https://alarab.co.uk/, 30.11.2020

[2] http://www.alquds.com/, 29.11.2020

[3] https://alarab.co.uk/, 30.11.202

[4]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[5]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[6] https://www.alarabiya.net/, 27.11.2020

[7]https://aawsat.com/, 30.11.2020

[8] https://elaph.com/, 30.11.2020

[9] https://www.alaraby.co.uk/, 28.11.2020

[10] https://www.alarabiya.net/, 27.11.2020

[11] https://www.alquds.co.uk/, 29.11.2020

[12] https://www.alarabiya.net/, 27.11.2020

[13]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[14]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[15] https://www.alarabiya.net/, 27.11.2020

[16] https://alarab.co.uk/, 28.11.2020

[17]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[18]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[19]https://aawsat.com/, 29.11.2020

[20]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[21] https://www.alarabiya.net/, 27.11.2020

[22] https://alarab.co.uk/, 28.11.2020

[23]https://aawsat.com/, 30.11.2020

[24]https://alarab.co.uk/, 28.11.2020

[25] https://www.alquds.co.uk/, 29.11.2020

[26] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[27]https://www.alarabiya.net/, 28.11.2020

[28]https://aawsat.com/, 29.11.2020

[29]https://aawsat.com/, 29.11.2020

[30]https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[31] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[32]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[33]https://aawsat.com/, 28.11.2020

[34]https://www.al-akhbar.com/, 28.11.2020

[35]https://elaph.com/, 28.11.2020

[36]https://aawsat.com/, 29.11.2020

[37]https://alarab.co.uk/, 28.11.2020

[38] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[39] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[40] https://www.maannews.net/,28.11.2020

[41] https://www.maannews.net/,28.11.2020

[42]https://alarab.co.uk/, 28.11.2020

[43]https://www.alquds.co.uk/, 29.11.2020 

[44]https://aawsat.com/, 30.11.2020

[45] https://elaph.com/, 27.11.2020

[46]https://www.alquds.co.uk', 29.11.2020

[47]https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[48] https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[49] https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[50] https://aawsat.com/, 30.11.2020

[51]https://aawsat.com/, 29.11.2020

[52] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[53] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[54] https://alarab.co.uk/, 30.11.2020

[55] https://alarab.co.uk/, 30.11.2020

[56] https://alarab.co.uk/, 30.11.2020

[57] https://www.alquds.co.uk/, 29.11.2020

[58] https://www.palinfo.com/, 29.11.2020

[59] https://felesteen.ps, 29.11.2020

[60] https://paltoday.ps/, 28.11.2020

[61] https://paltoday.ps/, 28.11.2020

[62] http://www.alquds.com/, 29.11.2020

[63] https://alarab.co.uk/, 30.11.2020

[64]https://aawsat.com/, 30.11.2020; https://www.aljazeera.net, 29.11.2020

[65]https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[66]https://www.alquds.co.uk/, 28.11.2020

[67] https://www.alarabiya.net/, 28.11.2020; https://www.alquds.co.uk, 27.11.2020

[68] https://www.aljazeera.net/, 29.11.2020

[69] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[70] https://www.alarabiya.net/, 30.11.2020

[71]https://aawsat.com/, 28.11.2020

%d בלוגרים אהבו את זה: