העיתון "ניו יורק טיימס" פרסם כי מספר 2 בארגון אל-קאעדה – אבו מוחמד אל-מצרי – חוסל באיראן באוגוסט 2020 ע"י סוכנים ישראליים לבקשת ארה"ב. איראן הכחישה את הפרסום. יומונים ואתרים של סעודיה והאמירויות הביאו עדויות לקשרים ולשיתוף פעולה בין הארגון הסוני אל-קאעדה לבין איראן השיעית ונימקו זאת בעיקר ברצון לפגוע באויב המשותף להם, קרי ארה"ב.
אבו מוחמד אל-מצרי[1]

"אל-מצרי חוסל בידי סוכנים ישראליים לפי בקשת ארה"ב"
בכירים במודיעין האמריקני אישרו את מותו של מספר 2 בארגון אל-קאעדה – עבדאללה אחמד עבדאללה המכונה אבו מוחמד אל-מצרי – שהיה אחראי על תכנון ההתקפות על שגרירויות ארה"ב באפריקה בשנת 1998. האיש נהרג ברחובות טהרן ב-7 באוגוסט 2020 מירי של שני אופנוענים ביום השנה להתקפה על שגרירויות ארה"ב בקניה ובטנזניה. יחד אתו נהרגו בתו מרים שהיא אלמנתו של חמזה, בנו של מנהיג אל-קאעדה שחוסל – אוסאמה בן לאדן. לפי הדיווח "המתנקשים הם סוכנים ישראליים שפעלו לפי בקשת ארה"ב." ארגון אל-קאעדה לא הודיע על מות אחד מבכיריו, איראן הטילה איפול על האירוע, ואף מדינה לא לקחה אחריות על המעשה.
עם היוודע דבר ההתנקשות באל-מצרי טענו אמצעי התקשורת באיראן כי מי שנהרג הוא "חביב דאוד – מרצה להיסטוריה לבנונית – ובתו מרים בת 27." הערוץ הלבנוני אמ. טי. וי. והרשתות החברתיות של משמרות המהפכה באיראן טענו כי דאוד היה חבר בחזבאללה.
מלכתחילה לא היה איש כזה ששמו חביב דאוד, ולבנונים מקורבים לאיראן לא שמעו עליו או על מותו, וגם אין שום מחקר של איש כזה. איש מחקר, בעל נגישות לפרטי אנשי מחקר בלבנון, טען כי אין שם כזה ברשימות של אנשי האקדמיה והמחקר. בכיר במודיעין האמריקני אמר כי "חביב דאוד הוא שם מושאל שהאיראנים העניקו לאל-מצרי, והעיסוק שלו – מרצה להיסטוריה – ניתן לו ככיסוי בלבד."[2]
איראן השיעית תומכת גם בארגונים סונים דוגמת אל-קאעדה חמאס והג'יהאד האסלאמי
מקצת מומחים בנושא הטרור סבורים כי השארת בכירים באל-קאעדה בטהרן נתנה לאיראן ביטחון שהארגון לא יבצע פיגועים בתוך איראן. בכירים בגופי המאבק בטרור בארה"ב מעריכים כי איראן אפשרה לאנשי אל-קאעדה להישאר באיראן כדי לתכנן פיגועים נגד יריבים משותפים לארגון אל-קאעדה ולאיראן דוגמת ארה"ב. אין זו הפעם הראשונה שאיראן מחבקת לוחמים מארגונים סוניים קיצוניים, למשל התמיכה בחמאס ובג'יהאד האסלאמי וכן בטאלבאן. פרשן בנושא הטרור במרכז צופאן האמריקני, קולין בי קלארק – טען כי "ארה"ב משתמשת בעדתיות כאשר הדבר מתאים למשטר אולם היא מוכנה לעצום עין מהפילוג הסוני-שיעי כאשר הדבר מתאים לאינטרס שלה."
בכירי מודיעין במערב אמרו כי בכירי אל-קאעדה הושמו במעצר בית באיראן ולאחר מכן ממשלת איראן אישרה לפחות שתי עסקאות עם ארגון אל-קאעדה לשחרור חלק מחברי הארגון בשנים 2011 ו-2015. לפי דוח של האו"ם, גם אם בשנים האחרונות ארגון דאעש עלה על אל-קאעדה הרי שאל-קאעדה עדיין מחזיק מעמד ויש לו סניפים פעילים בכל רחבי העולם.[3]
מיהו אבו מוחמד אל-מצרי?
אבו מוחמד אל-מצרי, ממייסדי ארגון אל-קאעדה, היה אמור לעמוד בראש הארגון לאחר המנהיג הנוכחי אימן אל-זואהרי והוא דורג בראש רשימת המבוקשים של ה- אף. בי. איי. כאחד הטרוריסטים המסוכנים וכמי שארה"ב ייחסה לו פיגועי טרור בשגרירויותיה שגרמו למותם של 224 בני אדם ולפציעת מאות. ארה"ב הציעה פרס של עשרה מיליון דולרים למי שיביא מידע שיוביל ללכידתו. אל-מצרי היה בחסות איראן משנת 2003, וב- 2015 כבר חי בחופשיות בפרבר בסדראן בטהרן.
אל-מצרי המשיך להיות במשך תקופה ארוכה חבר במועצה המנהלת את מבצעי ארגון אל-קאעדה המתאפיינת בחשאיות רבה לצדו של סיף אל-עדל שנעצר אף הוא באיראן לפרק זמן מסוים. שניהם בנוסף לחמזה בן לאדן, שהתכונן לתפוס את ראשות הארגון, היו חלק מקבוצת בכירים באל-קאעדה שמצאו מקלט באיראן לאחר שנאלצו להימלט מאפגניסטן בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.
לפי מסמך סודי ביותר שפורסם ע"י המרכז הלאומי למאבק בטרור בארה"ב בשנת 2008, אל-מצרי היה "המתכנן המבצעי המומחה ובעל היכולת הגבוהה ביותר מחוץ למחנות המעצר של ארה"ב או בתי הכלא של בעלות בריתה, האחראי לשעבר על האימונים שעבד מקרוב עם סיף אל-עדל". באיראן, אמרו מומחי טרור, היה אל-מצרי המדריך המייעץ לחמזה בן לאדן ואחר כך חמזה נשא לאישה את מרים בתו של אל-מצרי. איראן שחררה את חמזה ועוד כמה אנשים ממשפחת בן לאדן בשנת 2011 תמורת שחרורו של דיפלומט איראני חטוף, בשנה שעברה דיווח הבית הלבן שחמזה בן לאדן נהרג במבצע לחימה בטרור בגבול בין אפגניסטן לפקיסטן.
אבו מוחמד אל-מצרי נולד בשכונת אל-רביעה בצפון מצרים בשנת 1963, ובצעירותו היה שחקן מצטיין בכדורגל באוניברסיטאות הגדולת ביותר של מצרים. לאחר פלישת בריה"מ לאפגניסטן, בשנת 1979, הצטרף לתנועה הג'יהאדיסטית שנחלצה לסייע לכוחות האפגאניים. בעקבות נסיגת הסובייטים, לאחר עשר שנים, סירבו המצרים לאפשר לאל-מצרי לחזור למצרים, והוא נשאר באפגניסטן והצטרף לבן לאדן לקבוצה שהפכה לאחר מכן לגרעין המייסד של ארגון אל-קאעדה. הוא דורג במקם השביעי בין 170 מנהיגי הארגון.
בראשית שנות ה-90 נסע עם בן לאדן לחרטום שם החל להקים חוליות צבאיות ואחר כך נסע לסומליה לסייע למליציות הנאמנות למנהיג הסומלי מוחמד פרח עידיד. אל-מצרי אימן שם לוחמים סומליים בשימוש בטילי כתף ונעשה בהם שימוש בשנת 1993 במערכה מוגדישו להפיל מסוקים אמריקניים.
לאחר מערכת מוגדישו מינה בן לאדן את אל-מצרי כאחראי על תכנון פיגועים נגד יעדים אמריקניים באפריקה. היות שתכנון פעולה דרמטית שאפתנית דוגמת תקיפת 11 בספטמבר זוכה להתעניינות עולמית גדולה החליטו המנהיגים האה לתקוף שני יעדים שמורים היטב יחסית במדינות נפרדות בו זמנית. ב-7 באוגוסט 1998 בשעה 10:30 בבוקר נסעו שתי משאיות עמוסות חומרי נפץ לשגררות ארה"ב בבירת קניה ניירובי ודאר אל-סלאם בטנזניה. בפיגועים נהרגו 224 אנשים ונפצעו מאות רבות.
בשנת 2000 הפך אבו מוחמד לאחד מתשעת חברי מועצת הנהגת ארגון אל-קאעדה והוביל את האימונים הצבאיים לחברי הארגון. הוא המשיך לפקח על הפעולות באפריקה ולפי בכיר לשעבר במודיעין הישראלי הוא פקד על ביצוע ההתקפה במומבסה בקניה בשנת 2002 שגרמה למותם של 13 קנייתים ושלושה תיירים ישראליים. בשנת 2003 היה אל-מצרי בין כמה מנהיגים של אל-קאעדה שנמלטו לאיראן שהייתה רחוקה מהישג ידה של ארה"ב.
בשנת 2015 הודיעה איראן על עסקת חילופי שבויים עם ארגון אל-קאעדה שבמסגרתה שוחררו חמישה ממנהיגי הארגון כולל אל-מצרי תמורת דיפלומט איראני שנחטף בתימן. אחר כך אל-מצרי נעלם אך לפי אחד הבכירים במודיעין האמריקני הוא נשאר לחיות בטהרן תחת חסות של משמרות המהפכה האיראניים ואחר כך של משרד המודיעין והביטחון. הותר לו לצאת לחו"ל ובעצם יצא לפקיסטן, לאפגניסטן ולסוריה.[4]
שיתוף פעולה איראן אל-קאעדה באימונים, הספקת נשק ומידע
מומחה בעניני ביטחון – עמיד (מקביל לתא"ל) – מוסא אל-קלאב – אמר לאתר אל-חורה כי "הרבה מנהיגים בארגון אל-קאעדה נמלטו לטהרן לאחר שארה"ב הכריזה מלחמה על אפגניסטן בשנת 2001. מנגנוני המודיעין של משמרות המהפכה האיראניים מיהרו לאמץ את מנהיגי אל-קאעדה כדי להשתמש בהם לצרכים שונים. חלק גדול מהטרוריסטים האלה נשלחו ע"י איראן לעיראק ולסוריה ולאזורי סכסוך נוספים כדי לחזק את השפעת איראן באמצעותם. איראן השתמשה במפקדי אל-קאעדה לטובת האג'נדה הפוליטית והאזורית שלה… וזו ניצלה חלק מהם לביצוע התקפות והתנקשויות בייחוד נגד יעדים אמריקניים במזה"ת ובמפרץ."[5]
לפי דוח של הארגון "מאוחדים נגד איראן גרעינית" (UANI), הקשרים בין איראן לאל-קאעדה החלו בראשית שנות ה-90 כאשר חסן אל-תוראבי, מנהיג החזית האסלאמית הלאומית הסודאנית, החל לעודד פיוס בין סונים לשיעים. לפי רישום בבית משפט אמריקני בעניין הפיגועים בשגרירויות האמריקניות בשנת 1998 חי אוסאמה בן לאדן בחרטום, ואז הביא חכם הדת הסודני אחמד עבד אל-רחמן אל-חמאדבי את השיח' נעמאני – שליח איראני – להיפגש עם הנהגת אל-קאעדה. כתוצאה מהמפגש הזה הגיעו איראן ואל-קאעדה להסכם לא רשמי לשת"פ כולל הספקת חומרי נפץ, מידע מודיעיני ואימונים צבאיים מאיראן לאנשי ארגונו של בן לאדן.
עוד לפי הדוח הזה, זמן קצר לאחר הפגישות האלה בסודאן בסוף שנת 1991 וב-1992 נסעו בכירי פעילי אל-קאעדה לאיראן כדי לקבל הכשרה בנושא חומרי נפץ, ובשנת 1993 נסעו בכירים אחרים של הארגון לבקאע בלבנון כדי להתאמן בחומרי נפץ, מודיעין וביטחון. אוסאמה בן לאדן גילה התעניינות מיוחדת באופן השימוש במשאיות תופת דומות זו שגרמה למותם של 241 חיילי מרינס אמריקניים בלבנון בשנת 1983. הקמת חזבאללה וטיפוחו הועיל לא רק לייצוא אידיאולוגיית המהפכה האסלאמית אלא גם ביצירת סוכן טרור של איראן שהיא תוכל להפעילו כשהיא חומקת מעונש ומאחריות. נוסף על כך עימאד מוע'ניה, המוח המתכנן של חזבאללה בפיגוע ההוא ב-1983 בביירות, נתן השראה לבן לאדן לתכנן התקפות מתואמות בו זמנית כשיטה ודרך פעולה שאפיינו את רוב פיגועי אל-קאעדה. [6]
איראן מכחישה כל קשר לאל-קאעדה וגם את חיסול אל-מצרי על אדמתה
אלא שאיראן הכחישה כל העת שהיא מארחת את אנשי אל-קאעדה. בשנת 2018 ציין דובר משרד החוץ האיראני – בהראם קאסמי – כי בשל הגבול הארוך של איראן עם אפגניסטן נכנסו לאיראן מקצת חברי ארגון אל-קאעדה אך הם נעצרו או הוחזרו לארצות מהן הגיעו.
גם הפעם, בעקבות הפרסום על חיסול אל-מצרי, הכחישה איראן את הדיווח של ניו-יורק טיימס וטענה כי אין טרוריסטים מארגון אל-קאעדה בשטח איראן. דובר משרד החוץ סעיד ח'טיב זאדה אמר בהודעה: "ארהב וישראל מנסות מדי פעם בפעם לתאר את איראן כאילו היא קשורה לארגון הזה [אל-קאעדה] או לארגוני טרור אחרים באזור באמצעות הפצת שקרים והדלפת מידע כוזב לאמצעי התקשורת כדי לחמוק מאחריות על הפעילויות הנפשעות של ארגוני הטרור."[7] הוא יעץ לאמצעי התקשורת האמריקנים "לא ללכת שולל אחרי הבכירים האמריקניים והמשטר הציוני והתסריטים של הוליווד."[8]
בכירי אל-קאעדה שאיראן אירחה על אדמתה
להלן רשימת הבולטים באל-קאעדה שאיראן אירחה על אדמתה או שנסעו אליה למשימות ופגישות צבאיות:
אימן אל-זואהרי – מנהיג אל-קאעדה – ביקר פעמים רבות בטהרן בשנות ה-90 כאשר היה מפקד תנועת הג'יהאד האסלאמי המצרי. הוא נפגש עם עלי פלאחין, שר המודיעין האיראני, דאז ועם אחמד וחידי, מפקד כוח אל-קודס במשמרות המהפכה האיראניים דאז. הפגישות עם וחידי תרמו ביצירת מקלט בטוח לאנשי אל-קאעדה באיראן.
אימן אל-זואהרי[9]

עטיה עבד אל-רחמן – מפקד המבצעים של אל-קאעדה לאחר חיסול בן לאדן – תכנן פגיעה ביעדים מערביים בשם בן לאדן. לאחר פיגועי ה- 11 בספטמבר חזר לאפגניסטן שם תיאם בין קבוצות אל-קאעדה בעיראק, איראן ואלג'יריה. לאחר מכן מינה אותו בן לאדן כשליח לאיראן, דבר שסייע לו לנוע בחופשיות מאיראן ואליה. ב-22 באוגוסט 2011 נהרג עבד אל-רחמן בהתקפה של מטוס ללא טייס של ארה"ב.
עטיה עבד אל-רחמן[10]

סיף אל-עדל – האחראי על האגף הצבאי של אל-קאעדה – נעלם לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר והופיע שוב באיראן עם מנהיגים אחרים של אל-קאעדה בחסות כוח אל-קודס של משמרות המהפכה. נחשב למוח מאחורי התקפות הטרור בחו"ל ולאחד המסוכנים שבטרוריסטים. ארה"ב הניחה על ראשו פרס של 25 מיליון דולרים בשנת 2004
סיף אל-עדל[11]

אבו מצעב אל-זרקאוי – לאחר פלישת ארה"ב לאפגניסטן העניקה איראן מקלט לאבו מצעב אל-זרקאוי שהמשיך בביסוס אל-קאעדה בעיראק. פעל בחסות משמרות המהפכה האיראניים. נהרג בהתקפה אמריקנית בשנת 2006.[12]
אבו מצעב אל-זרקאוי[13]

[1] https://aawsat.com/, 15.11.2020
[2] https://aawsat.com/, 15.11.2020
[3] https://aawsat.com/, 15.11.2020
[4] https://aawsat.com/, 15.11.2020
[5] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[6] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[7] https://aawsat.com/, 15.11.2020
[8] https://www.alquds.co.uk/, 14.11.2020
[9] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[10] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[11] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[12] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020
[13] https://www.alhurra.com/, 14.11.2020