"חזבאללה התרגל לבנות תשתיות צבאיות בקרבת התושבים ובכך הפך את נשמותיהם למגן אנושי לטובת הפרויקט האידיאולוגי שלו המנוגד לחיים" – כך לפי כותב סעודי.
סעודיה עושה הערכה מחדש לגבי מדיניות אי ההתערבות שלה
הכותב הסעודי יוסף אל-דיני פרסם ב-25 באוגוסט מאמר ביומון אל-שרק אל-אוסט ובו מתח ביקורת חריפה על חזבאללה הממשיך להחזיק מאגרי תחמושת ונשק בלב שכונות מגורים ומסכן את התושבים הלבנוניים שלא לצורך. הוא מצדד בגישת סעודיה לחדול מהנייטרליות שלה לאור ההתערבות של חזבאללה בסכסוכים אזוריים ויצירת מדינה בתוך מדינה בלבנון. לטענתו, חזבאללה התרגל לבנות תשתיות צבאיות בקרבת התושבים והפך אותם למגן אנושי לטובת האידיאולוגיה שלו. להלן קטעים מן המאמר: "המבוי הסתום המדיני באזור הביא לעלייתו של מגזר חדש של אלה העושים רווח ממשברים וממצבי חוסר יציבות. הם צועקים נגד החלטות ריבוניות של מדינות המפרץ ובראשן סעודיה החותרת לשוב ולהציב את נושא הביטחון הלאומי הפן ערבי והאזורי מעל לכל השיקולים הדיפלומטיים העדינים, משום שאלה תרמו בעבר לכך שרבים ניצלו את מדיניות הנייטרליות וההימנעות ממעורבות בסכסוכים של מדינות אחרות לצרכיהם." סעודיה ומדינות המפרץ הסתפקו במעורבות חיובית והעניקו סיוע בלתי מוגבל ללבנון מאז מלחמת האזרחים.
יוסף אל-דיני[1]

"החלטתה האמיצה והאסטרטגית של סעודיה לסווג את חזבאללה כארגון טרור הייתה רגע מכריע במסגרת הערכה מחדש של מדיניות הנייטרליות הדיפלומטית שלה לנוכח התערבות חזבאללה בענייני הביטחון באזור למשל: החיטוט [הלחימה לצד משטר אסד] בסוריה ואימון המיליציות החות'יות בתימן, דבר שהפך את הארגון לזרוע של חכמי הדת האיראניים המתערבת במשברים בין-לאומיים, לאחר שחזבאללה הצליח להוביל למצב של מבוי סתום פוליטי בלבנון כאשר הפך למדינה בתוך מדינה.
האנתיפאדות העממיות נגד ההגמוניה של חזבאללה ונגד עקשנותו להרוס מה שנותר בלבנון העבירו את השיח מהחריגות הפוליטיות [של חזבאללה] בתוך לבנון, קרי שיבוש פעילות הממשלה, אל ההשתלטות על הרחוב. יתר על כן, השיח עבר לנושא העימות הישיר של חזבאללה עם התושבים הלבנונים ופגיעה בביטחונם.
הנשק של חזבאללה מסכן את התושבים וגם מונע סיוע בין-לאומי ללבנון
טפטוף הדוחות הבין-לאומיים אשר מתעדים את האסטרטגיה של חזבאללה בגרימת נזק לעצמו וללבנון כבר איננו סוד. הארגון עושה זאת באמצעות פרוייקטים לבניית אתר ייצור טילים בשכונות מיושבות צפופות אוכלוסין, כאשר חזבאללה עושה מאמץ קדחתני של פיתוח סוגים חדשים של טילים והרחבת היקף מאגריו בלי להתחשב בחשיפתם של מיליוני לבנונים לסכנה." בנוסף לכך, כתב אל-דיני, חזבאללה הפך לאבן נגף בדרך ליצירת אמון של הכלכלה העולמית ובייחוד קרן המטבע העולמית בלבנון כדי להגיש לה סיוע.
"השימוש בלבנונים כמגן אנושי אינו גילוי חדש, ולפי מחקר של מכון וושינגטון למדיניות זה דבר מתועד וידוע. גילוי מתקני הייצור בתוך שכונות ביירות אינו הפתעה או ידיעה המכה בהלם את שומעיה. חזבאללה התרגל לבנות תשתיות צבאיות בקרבת התושבים ובכך הפך את נשמותיהם למגן אנושי לטובת הפרויקט האידיאולוגי שלו המנוגד לחיים."
הכותב טוען כי מאז מלחמת לבנון השנייה ב- 2006 "חזבאללה הגביר את מדיניותו להפוך שכונות מגורים למגן אנושי באמצעות בניית מפעלי צבאים וייצור אינטנסיבי של טילי פאתח 110 בשאיפה לחזור על 'הניצחון האלוהי' [מלחמת לבנון השנייה] על חשבון גופותיהם ונשמותיהם של הלבנונים… כל זה תוך ניצול של האופורטוניזם הפוליטי אצל מקצת האליטות החוששות להתעמת עם חזבאללה ונזהרות מפני כל פיצוץ באזור שיציב אותן בעימות ישיר אפשרי נגד הזרועות האיראניות [חזבאללה]…
חזבאללה מצוי באחת התקופות הקשות בתולדותיו בייחוד לאחר ההתעוררות שהולכת ומתגברת במודעות של הלבנונים לגבי המשבר…"
הלחצים על חזבאללה עשויים להוביל לתמורות פנימיות בלבנון
לטענת אל-דיני ההתנתקות של הציבור בלבנון מסיסמאות חזבאללה היא תחילתה של דרך "להוקיע את פרויקט שתילת הפצצות הממולכדות בגוף הלבנוני, גם אם מקצת האופורטוניסטים מנסים לאפשר את ביצוע הפרויקט ולחפות עליו. בסופו של דבר יובילו הלחצים על חזבאללה לתמורות פנימיות כפי שזה קורה למשל פילוגים פנימיים, התשת מפקדי השטח והמשאבים וההגבלות על העברות הכספים והסחר הלא חוקי של חזבאללה ברחבי העולם המנוהלים ע"י האגף הקיצוני של הארגון הידוע בשם 'תנועת הג'יהאד האסלאמי'. האגף הזה פעיל בפעולות לא חוקיות בדרום אמריקה וביבשת אפריקה…
איראן מאמצת בניגוד לחוק את הטרור והאלימות ותומכת בפרוייקטים של פיתוח הטילים שחזבאללה מבצע. כל זה נחשב להפרת כל האמנות והחוקים הבין-לאומיים באופן ישיר, כולל הפרה של החלטת מועצת הביטחון 1701 האוסרת התחמשות ללא אישור הממשלה, ולכן אם חזבאללה ימשיך לפגוע בלבנונים ולהפוך אותם למגן אנושי, רבות ממדינות אירופה יחדלו להסס ויסווגו את חזבאללה כארגון טרור כדי להשפיע על ביטחונם ושלומם של הלבנונים."[2]
[1] https://aawsat.com/, 25.8.2020
[2] https://aawsat.com/, 25.8.2020